Cikkek
Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra. A Gourmet minden évben egy központi témát tűz a zászlajára: ezúttal a női energiák uralják majd a gazdag kínálatot.
Igazi különlegességnek számító, Sonkarikum névre keresztelt termékcsaláddal jelenik meg itthon a Pápai Hús. A hazai szalonna és sonka szektor egyik legnagyobb szereplőjének sonkamestere és termékfejlesztő csapata három speciális ízvilágot álmodott meg. Ezek közül az egyik egy rendkívüli együttműködés eredménye, hiszen a sonkákat többek között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Szamorodnijában érlelik. A Pápai Hús a termékcsaláddal a 111 éves fennállását ünnepli.
Bár a kérdés meglehetősen bagatellnek tűnik, a sonkaválasztás számtalan buktatót rejt magában, ha nincs meg a jól bevált hentesünk vagy nem mi magunk tesszük el a húsvétra szánt sonkát.
A húsvéti asztal megkerülhetetlen eleme a tojás, amelyet a legtöbb esetben a család apraja-nagyja kézzel fest ki az ünnepre. Ha nem szeretnénk, hogy ezek a műalkotások rögvest áldozatul essenek az ünnepi menünek, akkor készítsünk jóféle alternatívákat: kerüljön az asztalra tojássaláta, tojáskrém vagy töltött tojás.
A francia péksütemények széles skáláján a reggelihez legjobban passzoló croissant mellett tökéletes választás a briós, amelynek puhasága, tömény volta ellenére lágy szerkezete minden kelt tészta rajongót rabul ejt.
Nincs Valentin-nap rózsaszirmok, gyümölcsök, édességek és persze ellenállhatatlan kávék nélkül. Készíts kedvenc kávéidból feledhetetlen kávékülönlegességeket, és lepd meg vele magatokat.
Gofrit sütni a nagy melegben sem akkora kihívás, hiszen igazából nincs olajszag, nem kell a forró tűzhely mellett állni, és a siker így is garantált. Ráadásul nem csak édes feltétekkel kínálhatjuk ezt a tésztát, hanem nyugodtan készíthetünk sós gofrikat is.
A piros gyümölcsök királynője az ízes, illatos eper, amely nélkül elképzelhetetlen a tavasz, a kora nyár. Bár már február végén a hiperszuperekben ott kelletik magukat a spanyol és görög gyümölcsök, de az igazi mégiscsak az, amikor a helyi piacon jelenik meg a szabadföldi eper, amelynek semmivel össze nem téveszthető aromája és illata van.
Az év elején szeretünk visszafogottan étkezni. Ami nem is csoda, hiszen a karácsonyi időszak sokak szervezetét megterheli. Aki nem most vág bele élete diétájába vagy tervez gyökeres átalakítást az életvitelében, annak is érdemes az étkezéseibe beiktatni egy-két tartalmasabb salátát.
A saláta nem az önsanyargatásról szól, sőt! Elhozza a remélt tavaszt ezekben a borongós napokban, megtölti színekkel a tányérunkat és olyan vitaminlökettel lát el, amitől máris szebben látjuk az életet.
Egy jó konyha egy jó spájzzal kezdődik, pontosabban azzal, ami benne van. Nem kell azonban bonyolult, vagy nehezen használható alapanyagokat gyűjteni, érdemes inkább olyan termékeket beszerezni, amiket aztán sokféleképp használhatunk. Egy kanál hidegen sajtolt magolaj vagy egy kis magliszt a legegyszerűbb fogásokat is új szintre emeli – ráadásul a tápanyag- és vitaminbevitelünket is fokozhatjuk vele.
A farsangi időszakban jobb, ha félretesszük a tortaformát és az őzgerincet, hiszen ilyenkor jön el a fánkok ideje. A téli időszak legkedveltebb kelt tésztás süteményéből számtalan változat létezik.
A nagyböjt előtti utolsó napon, húshagyó kedden palacsintát kell enni és valljuk be, ennél nagyobb gondunk ne is legyen, mint eldönteni azt, hogy milyen palacsintával búcsúztatjuk a farsangot és vágunk bele a húsvétot megelőző böjtbe.
A karácsonyi és farsangi időszak között szinte kötelező készíteni, vagy legalább enni egy jó kocsonyát. Ilyenkor általában minden kedvez nekünk: a szezonális disznóvágások, disznótorokból pont megmarad az összes csont, kellő mennyiségű bőr, fül, csülök és az idő is legtöbbször olyan, amelyben könnyen dermednek a tálba porciózott kocsonyák.
Kétségtelen, hogy a gasztroforradalom korszakát éljük. Különböző főzős műsorok, a szinte végtelen mennyiségben megtekinthető kulináris tartalmak online és a közösségi média felületeken, pár kattintással elérhető kiváló minőségű alapanyagok és elkészítési technikák mind-mind hozzájárulnak az emberek kulináris készségeinek a fejlesztéséhez, legyen szó kezdőkről, gyakorlott hobbiszakácsokról, vagy akár profi szakemberekről.
Debrecen mellett, egy kis településen olyan dolgok történnek, melyek nem csak irigylésre méltók, de igazán követendők is a mai világban. (x)
Összeállítottuk szerkesztőségünk idei kedvenceit, melyekkel nem csak öröm a sütés-főzés, de a profi eszközöknek köszönhetően időt és energiát is spórolhatunk. (x)