Szilvás burgonyagombóc recept
- 1 kg burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 50 dkg szilva
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg porcukros, darált mák
- 1 db tojás
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál fahéj
1.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, melegen áttörjük, hűlni hagyjuk.
2.
A morzsát olajon megpirítjuk, ha kicsit kihűlt, belekeverjük a fahéjas kristálycukrot,/ ki- ki ízlése szerint/ . A szilvàt kimagozzuk, félbevàgjuk.
3.
Az áttört burgonyát a liszttel és a tojással összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.
4.
Lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk/ kb. 1-1,5 cm-s / és 10-12 db kb. 6*6- os kockákra vágjuk.
5.
Minden kockára fél szilvát teszünk, a mag helyére pedig egy mokkáskanál fahéjas cukrot .
6.
A négy sarkot összehajtva, gombóccá formáljuk, és egyszerre tesszük a lobogó , forró vízbe.
7.
1-2 perc után megmozgatjuk a lábost, hogy oda ne ragadjanak a gombócok- óvatosan keverni is lehet.
8.
Ha feljöttek a víz felszínére , akkor még 3-4 percig lassan forraljuk, majd kiszedjük a morzsára- mákra.
9.
Tálaláskor is mehet rá pici fahéjas cukor. A mákosra porcukor.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!