Az ideális karácsonyi előétel elegáns, mutatós, jól illik az őt követő menüsorba. Az sem baj, ha könnyedén és előre elkészíthető. Az előétel az a fogás, ahol a háziasszony minden látványos trükköt bevethet.
Az előétel esetében nagyon el kell találni a mennyiséget. Nem lehet sok, hisz várnak még ránk fogások, de nem is lehet kevés, hiszen mindenki éhesen és kíváncsian ült asztalhoz. Íme, néhány remek példa arra, hogy mi mindennel indulhat a karácsonyi vacsora.
Blini
Az apró, vastag palacsintáknak senki sem tud ellenállni. A pici, kerek, orosz palacsintákat előre is megsüthetjük és többféle feltétet, kencét készthetünk hozzá. A blininek nagyon jó partnere a kaviár, amelyből nem kellenek mennyiségek, hiszen csupán dekorációként ültethetjük rá a habzsákból kinyomott vajas vagy sajtkrémes ágyra. A kaviár mellett lazacmorzsa, durvára vágott, pirított és fűszerezett csonthéjasok kerülhet még a minipalacsintánkra, de leheletvékonyra vágott hideg sülttel vagy házilag füstölt lazaccal is koronázható a blini. A végső dekorációhoz pedig tökéletes egy kevés friss kapor, snidling vagy fodros levelű petrezselyem.
Füstölt lazac házilag
A házilag készített füstölt lazac messze nem olyan komplikált fogás, mint amilyennek hangzik. Cserébe rengeteg babért learathatunk vele és jóval a füstölt lazac bolti ára alatt kihozhatjuk a tökéletes végeredményt. A cukros-sós szárazpácban érlelődő halat kedvünk szerint fűszerezhetjük, kevés édesköménnyel, citrusokkal, kaporral adhatunk neki karaktert, de mostanság nagy divatja van a nyers céklával való pácolásnak, amelytől a hal egy elképesztően szép, élénk burkot kap. A hal elkészítése persze időigényes és sokban függ attól is, hogy hideg vagy meleg füsttel fejezzük-e be a folyamatot, azaz 2-3 napra is szükség lehet, mire elkészül az előételünk.
Az elkészült lazacot kínálhatjuk carpaccioként, krémbe kombinálva vagy szelet formájában ültethetjük friss tormával vagy wasabival ízesített sajtkrémes blinire, frissen pirított bagett-szeletre, pirítósra, de kevert salátával is kínálhatjuk.
Töltött tojás
A töltött tojás nem csak a húsvéti időszakban állja meg a helyét az asztalon. A falatnyi, könnyed előételt jól karakterizálhatjuk, könnyen kaphat olyan krémet, ízesítést, amely jól passzol a menüsor többi eleméhez. A klasszikus töltött tojások mellett, javasolt kipróbálni a fűszeres bulgurral töltött, az indiai lencsekrémmel gazdagított vagy a sonkasalátával felturbózott változatokat. A tojás megtöltéséhez a házi készítésű lazacot szintén felhasználhatjuk, késes aprítóba téve összedolgozhatjuk a kiemelt sárgájával és egy kevés jó minőségű olívaolajjal vagy krémsajttal. A lazackrémet fűszerezhetjük kaporral, petrezselyemmel és habzsákból könnyen és esztétikusan belenyomhatjuk az előkészített tojáscsónakokba. Ugyanígy alkothatunk füstölt sonkás krémet is.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!