Receptfeltöltés
Elzászi kuglóf, finomság a Rajna vidékéről
2020.01.13.
Elzászi kuglóf, finomság a Rajna vidékéről
Szerző: Wessely Márta

Kelet-Franciaországban, az Elzászi síkságnak is megvan a maga különleges gasztronómiája. A mezőgazdagságáról híres régió gazdag alapanyag kínálatából nem véletlen, hogy meglehetősen finom és ikonikus fogások születnek.

A gazdag Elzász

Elzász síkságán számos gabonaféle otthon érzi magát, de az északi régiókra oly jellemző termények, a káposzta, a különféle gyökérzöldségek szintén nagy mennyiségben teremnek. A gyümölcsök és zöldségek közül kiemelkedik a Vogézek lábánál termő szőlő, illetve a francia gasztronómiában szinte istenített alapanyag, a spárga.

Különleges elzászi finomságok

Az elzászi konyha egy csodálatos egyvelege a francia és a német gasztronómiának. Az elzászi káposzta, a rizlingben párolt kakas, az elzászi libamáj és a perec mind-mind ennek a gasztronómiának a része. Itt őshonos a Flammkuchen azaz a Tarte flambée, amely egy igen vékonyra húzott kenyértészta, amit crème fraîche-sel, egy tejföl állagú, de annál lágyabb, tejszínesebb ízű krémmel kennek meg, majd hagymával és húsos szalonnával megszórva tolnak a kemencébe.

Itt készítik húsvétkor az Osterlammele-t, ami egy bárány alakú sütemény. A vidéken nagy hagyománya van ennek a desszertnek, már a XVI. században sütötték a nagyböjt végén. Olyan népszerűvé vált a katolikusok körében, hogy szinte egész Lengyelországban elterjedt és még a kommunista, szocialista időszakban is minden tavasszal kisültek a báránykák.

Az elzászi konyha magán hordozza a német és a francia konyha jellegzetességeit, a francia minőséget a német mennyiséggel ötvözi, így a régióra az igen finom, nagy adagban mért fogások a jellemzők.

Az elzászi kuglóf

A kuglóf, azaz kougelhopf vagy kougelhof az oszták, a német és az elzászi konyha sajátja, amelyhez rengeteg legenda fűződik. Az egyik ilyen szerint a sütemény Ribeauville-ből származik. A kuglófot – e szerint a legenda szerint – köszönetképpen alkották az Európát beutazó három királyok (a a bibliai bölcsek), miután csodás vendéglátásban volt részük. Az új keletű süteményt a turbánjukról mintázták. Annyi bizonyos, hogy a turbánra emlékeztető sütemény már a XVII. században megjelent a helyi gasztronómiában, és Marie Antoinette-nek köszönhetően a későbbiekben a francia udvart szintén meghódította ez az élesztős sütemény.

A királyi házakba szinte állandó bejárása lett az elegáns kuglófnak, a rendkívül édesszájú Ferenc József császár is előszeretettel fogyasztotta ezt a desszertet, sok-sok mazsolával.

A kuglóf ma már sok esetben sütőporral készül, de az igazi, klasszikus tésztában – a sok tojássárgája, vaj és cukor mellett – élesztőt találni. A kuglóf edényét pedig az a bölcs meglátás hívhatta egyszer életre, hogy a kürtővel rendelkező sütőformában sokkal egyenletesebben megsül a tészta, mint az egyébként - a kuglófhoz rendkívül hasonlatos - brioche a maga formájában.

A kuglóf rendkívül jól ízesíthető, Elzászban nem csak édes, hanem sós, szalonnával készített változatai is ismertek és kedveltek.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!