Receptfeltöltés
Máglyarakás és társai: kidobásra ítélt maradékból isteni fogások
2018.07.15.
Máglyarakás és társai: kidobásra ítélt maradékból isteni fogások

Még a leggyakorlottabb háziasszonnyal is megesik, hogy elszámítja magát és nem annyi péksüteményt, kenyeret vásárol vagy süt, ami időben elfogyna. A boltiak napok alatt kopogósra száradnak, a házi péksütemények – kicsit lassabban ugyan, de - szintén megadják magukat az időnek. Ilyenkor azonban nem feltétlen a kuka vár rájuk, hanem jöhet ezeknek az alapanyagoknak a másodvirágzása: születhetnek a sós és édes felfújtak, rakottasok.

Tovább olvasom
Hűsítő uborka
2018.07.13.
Hűsítő uborka

A hűs nyári levesek sorában előkelő helyet foglal el a hideg uborkaleves, amely igazi szomjoltó és hidratáló élet. Sőt, ha ügyesen bánunk a benne lévő alapanyagokkal, akkor kifejezetten diétás fogás is. Az uborkalevesnek több válfaja ismert, a fürtös uborkából, illetve kígyóuborkából készített változatok mellett, kedveltek a házi kovászos uborkával készített levesek is.

Tovább olvasom
Galette sósan és édesen
2018.07.11.
Galette sósan és édesen

A galette a világ egyik legjobb étele, amit elkészíthetünk sósan és édesen, ami lehet családi vagy épp egy személyes, amit alkothatunk omlós tésztából, de ami egy sűrű palacsintatészta alapon is tökéletes. A galette nem más, mint egy finom tésztatányér, amit azzal és úgy pakolunk meg, ahogy jól esik.

Tovább olvasom
Nem csak a bosszút tálaljuk hidegen: Gazpacho
2018.07.09.
Nem csak a bosszút tálaljuk hidegen: Gazpacho

Ahogy a hűs gyümölcsleveseknek a nyári hónapokban érkezik el az ideje, úgy a hűsítő, már-már jegesen kínált zöldséglevesek is ilyenkor kerülnek terítékre. A hűvös zöldséglevesekkel való ismerkedést érdemes a spanyol gazpachoval kezdeni, de alapvetően bármilyen szezonális zöldségből megalkothatjuk a saját hűsítő levesünket.

Tovább olvasom
Éljen a sárgabarack!
2018.07.07.
Éljen a sárgabarack!

A sárgabarack a nyár esszenciája. A legtöbb háztartásban ez az a gyümölcs, amit a háziasszonyok lekvárnak befőzve eltesznek télire, nem is csoda, hiszen a magyar cukrászat előszeretettel használja az édes, illatos, ízes sárgabarackot.

Tovább olvasom
Kukorica a konyhában
2018.07.05.
Kukorica a konyhában

A meleg tavasznak köszönhetően már most, július elején megjelentek a megfizethető és szép kukoricák a piacokon, boltokban. A friss kukorica íze semmivel össze nem téveszthető, édes és zsenge, érdemes a nyári időszakot kihasználni és nem csak sós vízben főve enni, egyik csövet a másik után.

Tovább olvasom
Ha nyár, akkor lángos!
2018.07.03.
Ha nyár, akkor lángos!

Legyen bármilyen gasztroforradalom, a balatoni, vízparti élmény elengedhetetlen része a lángos, amely bár nem minden tekintetben felel meg a modern kori táplálkozási irányelveknek, mégis egyértelműen hozzátartozik a nyaraláshoz.

Tovább olvasom
Tiramisu variációk nyárra: tokaji aszús, barackpálinkás  és citromlikőrös
2018.07.01.
Tiramisu variációk nyárra: tokaji aszús, barackpálinkás és citromlikőrös

A nyári desszertek között az egyik nagy kedvenc a babapiskótára rétegzett lágy krémmel készülő tiramisu, amelyet nem csak kávés-likőrös változatban, hanem az évszaknak megfelelő, könnyed, gyümölcsös hangulatban is elkészíthetünk.

Tovább olvasom
A július legjobb gasztronómiai fesztiváljai
2018.06.27.
A július legjobb gasztronómiai fesztiváljai

Összegyűjtöttük az ország legizgalmasabb gasztronómiai fesztiváljait. Nyaralás közben, nyaralás helyett, hétvégi programnak remek választás lehet bármelyik.

Tovább olvasom
Levendula: a gyógyító, az illatos és a finom
2018.06.25.
Levendula: a gyógyító, az illatos és a finom

Az elmúlt években az igazi, mediterrán nyár illatos szimbólumává vált a levendula, amit régen leginkább a molyok elűzésére használtunk, manapság azonban fűszerként is előszeretettel tekintünk rá. A jellegzetes illatú növényt belekomponáljuk a limonádéinkba, fűszerezzük vele a házi szörpjeinket és egy-két lekvárba is pottyan belőlük pont annyi, ami izgalmassá teszi az üvegbe zárt ízeket.

Tovább olvasom
Hűtve az igazi: sajttorta, joghurttorta
2018.06.23.
Hűtve az igazi: sajttorta, joghurttorta

A nyári melegben a lehető legjobb választás a hűtött torta, hiszen a sütőt nem járatjuk órákig, azaz nem melegszik fel a lakás és a végeredményül kapott desszert is kellemesen hűsít.

Tovább olvasom
Zárjuk üvegbe a nyár ízeit!
2018.06.21.
Zárjuk üvegbe a nyár ízeit!

Már érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök.  Leszüreteltük a rebarbarát, itt az eper, a bodza, a cseresznye, aztán sorban a többiek. Készülhetnek a lekvárok, szörpök, szószok otthon. A házi befőzés nem ördöngősség, egy kis gyakorlat kell hozzá, na meg persze sok-sok gyümölcs és jó eszközök. Van néhány praktika, amely megkönnyíti a befőzést, tartósítást, erről is írunk cikkünkben.

Tovább olvasom
Mindent a lecsóról
2018.06.19.
Mindent a lecsóról

A magyar nyár alapétele a lecsó. Nincs mese, ahogy esnek az árak, kerekednek és pirosodnak a szabadföldi paradicsomok, úgy születnek sorra a lecsók, akár egész nyáron. Szerencsére nincs nagy probléma, mert lecsóból számtalan fajta létezik, ha ügyesen gazdálkodunk a változatokkal, akkor egész nyáron más és más lecsókat kóstolhatunk.

Tovább olvasom
A nyár legjobb levese: a meggyleves
2018.06.17.
A nyár legjobb levese: a meggyleves

A hideg házi meggylevesben ott az egész nyár. Benne van a napsütés, a fán ringó érett gyümölcsök, az illatoktól terhes piaci séták, a nyári szünet és a forró napokon az árnyékban hűsölés. A meggyleves alapjában véve egyszerű étel, mégis sokan esküsznek a saját nagymamájuk, édesanyjuk készítette leves egyedi ízére, extra receptjére, azaz ahány ház, annyi meggyleves.

Tovább olvasom
Cseresznyés desszertek
2018.06.15.
Cseresznyés desszertek

Végre érik a cseresznye! A világos pirosas, kissé cirmos szemektől a majdnemfeketéig kelleti magát a cseresznye, s nekünk csak annyi dolgunk van vele, hogy megmossuk és belekomponáljuk valamilyen süteménybe.

Tovább olvasom
Az igazi nápolyi pizza titka
2018.06.13.
Az igazi nápolyi pizza titka

Nápoly a pizza bölcsője, innen indult hódító útjára a cucina povera - azaz az olasz szegények konyhájának - legkedveltebb fogása, hogy lassan, de biztosan meghódítsa a világot.

Tovább olvasom
1 2 3 4 5 6 7 8 9