Receptfeltöltés
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – második rész
2018.01.16.
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – második rész

A januári borongós időből könnyedén elmenekülhetünk, nem kell hozzá más, csak egy jó kis gasztronómiai kalandtúra, amely Itáliába vezet minket. Az olasz konyhát szinte mindenki kedveli, a legismertebb fogásait otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Tovább olvasom
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – első rész
2018.01.14.
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – első rész

A januári borongós időből könnyedén elmenekülhetünk, nem kell hozzá más, csak egy jó kis gasztronómiai kalandtúra, amely Itáliába vezet minket. Az olasz konyhát szinte mindenki kedveli, a legismertebb fogásait otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Tovább olvasom
Chowder, a könnyedén alakítható raguleves
2018.01.12.
Chowder, a könnyedén alakítható raguleves

A hideg téli napokra az angoloknak van egy biztos válasza: a chowder. Az angolszász raguleves igazi egytálétel, olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál, a leves és a főzelék vékony határmezsgyéjén mozog. A chowdernek számtalan változata ismert és kedvelt, a műfaj elég laza, improvizatív, így mi magunk is könnyen összeüthetünk egy egészen új, egyedi chowdert, akár a hűtőben lévő maradék alapanyagok felhasználásával.

Tovább olvasom
Hogyan készítsünk könnyű és finom tésztasalátát?
2018.01.06.
Hogyan készítsünk könnyű és finom tésztasalátát?

A januári időszakban jól jönnek a tartalmas, könnyen elkészíthető, de nem túl megterhelő fogások, azaz a január ideális a kedvenc, bevált tésztasalátáink készítésére és újabb tésztasaláták tesztelésére.

Tovább olvasom
Téli kedvencünk: a karfiol
2018.01.04.
Téli kedvencünk: a karfiol

A téli időszak kedvelt zöldsége a karfiol, amely az utóbbi évek egyik legfelkapottabb alapanyagává vált. A karfiol nem csak könnyen beszerezhető, hanem egyszerűen és gyorsan elkészíthető, azaz igazi jolly joker.

Tovább olvasom
Ne csak karácsonykor együnk halat! - Halkakas
2018.01.02.
Ne csak karácsonykor együnk halat! - Halkakas

A 2018-as fogadalmaink közé nyugodt szívvel betehetjük, hogy idén bizony több halat fogunk fogyasztani. Egyrészt a hal egészséges, másrészt 2018-ban már kisebb anyagi ráfordítással is hozzájuthatunk a halhoz, hiszen a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökken a hal általános forgalmi adója, azaz olcsóbban vehetjük majd meg, mint eddig.

Tovább olvasom
Januári fesztiválok, gasztronómiai programok
2017.12.29.
Januári fesztiválok, gasztronómiai programok

A karácsonyi és szilveszteri pihenés után nem is baj, ha egy kicsit kimozdulunk. A januári gasztronómiai programok gondoskodnak róla, hogy legyen miért elindulni és felfedezni az ország különböző tájait, városait, falvait.

Tovább olvasom
Főzzünk ki a szerencsénket! – szilveszteri gasztrobabonák
2017.12.28.
Főzzünk ki a szerencsénket! – szilveszteri gasztrobabonák

A szilveszteri babonák jóvoltából az év utolsó napjának menüje szinte adott, hiszen vannak kifejezetten tiltólistás alapanyagok és vannak olyanok, amikkel jó eséllyel alapozzuk meg a következő évünk szerencséjét.

Tovább olvasom
Pogácsák, sós rágcsák, vendégvárók, borkorcsolyák – szilveszterre
2017.12.26.
Pogácsák, sós rágcsák, vendégvárók, borkorcsolyák – szilveszterre

Amíg a karácsonyi süteménykínálat jelentős részét az édes falatok teszik ki, addig szilveszterre már mindenki valami sóssal készül. A megmaradt beigli, a fél stollen és a friss püspökkenyér mellé valóban néhány sós falat illik, hogy teljes legyen a kínálat.

Tovább olvasom
Halat az ünnepi asztalra: Halászlé
2017.12.20.
Halat az ünnepi asztalra: Halászlé

A karácsonyi menüsorban - a beiglihez hasonlóan - fix helye van a halászlének is. Míg a beigliből általában mákos és diós kerül az asztalokra, addig a halászlé esetében a ponty a biztos befutó. Ennek ellenére nagy fogadásokat nem szabad kötni a szomszéd halászlevére, mert ahány ház, annyi halászlé.

Tovább olvasom
Szakácskönyvet a karácsonyfa alá!
2017.12.19.
Szakácskönyvet a karácsonyfa alá!

Egy klasszikus, egy egészséges és egy keleties

Mi az?

Persze, hogy szakácskönyv!

A 2017-es év végi könyvdömping megint kedvez a szakácskönyvet ajándékozni vagy ajándékba kapni vágyóknak. A gasztronómiai könyvkínálat meglehetősen széles, a szakma hazai képviselői és a nemzetközi mezőny éllovasai bőven ellátják könyvekkel a főzni vágyókat. Az idei év kiegyenlített, a hedonista klasszikusok mellett, az életmódváltó újdonságok is helyt kaptak.

Tovább olvasom
Mi kerüljön az ünnepi asztalra? - vega, vegán és klasszikus menük
2017.12.18.
Mi kerüljön az ünnepi asztalra? - vega, vegán és klasszikus menük

Ahogy közeledik a karácsony, úgy fokozódik a helyzet a konyhában. A szokásos teendőink mellé felsorakozó karácsonyi tennivalók is bele kell, hogy férjenek az életünkbe. Ügyes tervezéssel azonban elejét vehetjük a felesleges kapkodásnak, ha időben megtervezzük a menüt és jól gazdálkodunk a decemberünkkel, akkor valóban békés karácsonyunk lesz.

A tervezés fontos részét képezi a menü, amelynek összeállítását sokban befolyásolják a családtagjaink, az ő ízlésük és az esetleges preferenciáik. A közös ünnepi vacsora megtervezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány ötlettel, javaslattal.

Tovább olvasom
A legjobb karácsonyi forró italok
2017.12.16.
A legjobb karácsonyi forró italok

A karácsonyi trakta egyik legklasszabb része a melengető italok készítése és fogyasztása. A sütemények mellé kínálható italok jól jönnek egy átkorcsolyázott délután vagy egy kiadós hógolyócsata után is.

Tovább olvasom
Mutatós karácsonyi előételek
2017.12.14.
Mutatós karácsonyi előételek

Az ideális karácsonyi előétel elegáns, mutatós, jól illik az őt követő menüsorba. Az sem baj, ha könnyedén és előre elkészíthető. Az előétel az a fogás, ahol a háziasszony minden látványos trükköt bevethet.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a szegfűszeg
2017.12.12.
Konyhánk fűszerei: a szegfűszeg

A téli időszak egyik megkerülhetetlen fűszere az intenzív illatú és ízű szegfűszeg. Ez a fűszer nem hiányozhat a szilveszteri bóléból, a beigli töltelékében is felfedezhetjük, de illatát narancsba vagy mandarinba szúrva is élvezhetjük.

Tovább olvasom
A vegetáriánus karácsony nem is akkora kihívás, mint hinnénk
2017.12.10.
A vegetáriánus karácsony nem is akkora kihívás, mint hinnénk

Egyre több családban válik a karácsonyi készülődés szerves részévé, hogy a vegán, vega vagy bármilyen más ételintoleranciával élő családtagok számára is teljes értékű menüt találjunk ki. A vegetáriánus karácsonyi menü összeállítása nem olyan nagy kihívás, még akkor sem, ha nem flexiteriánus a vendégünk, ellenben tejet, tojást és vajat fogyaszt.

Tovább olvasom
1 2 3 4