Receptfeltöltés
Főzzünk a barátainkkal, azaz a grillszezon után is van élet
2017.10.22.
Főzzünk a barátainkkal, azaz a grillszezon után is van élet

Ősszel már nehezebben szánjuk rá magunkat a grillezésre, a grilleszközöket gondosan bezárjuk a garázsba vagy a sufniba, s véget vetünk a baráti sütögetéseknek. Holott az ősz és a tél is tökéletesen alkalmas időszak arra, hogy a családunkkal, a barátainkkal együtt süssünk-főzzünk.

Tovább olvasom
Égetett tészta sülve-főve
2017.10.19.
Égetett tészta sülve-főve

Az égetett tészta a magyar gasztronómiában legtöbbször csak a desszert fronton jelenik meg, gondosan kikavarjuk a lábasnyi tésztát, ha képviselő fánkot készítünk. Az égetett tésztát azonban nem szabad az édességekhez száműzni, nagyon jó és izgalmas kiegészítője lehet számtalan fogásnak.

Tovább olvasom
A tökéletes krumplis tészta
2017.10.17.
A tökéletes krumplis tészta

A krumplis tészta mindenki számára egyet jelent a szilvás gombóccal, illetve a gombóc elkészítését övező macerával, amikor a meleg krumpli és a finomliszt véletlenül sem szeretne tésztává összeállni. A krumplival készített tészta azonban nem ördöngösség, és ha egyszer ráérzünk az elkészítés módjára, onnantól kezdve számtalan fogásba belekomponálhatjuk és sokféleképp elkészíthetjük.

Tovább olvasom
Gyerekkorunk kedvenc édes kelt tésztái
2017.10.15.
Gyerekkorunk kedvenc édes kelt tésztái

Túrós táska, kakaós csiga, bukta… megannyi gyerekkori emlék kötődik ezekhez a finomságokhoz. Bár sokan sokféle okból kifolyólag tartanak a kelt tészta készítésétől, azért valljuk be: enni mindenki szereti.

Tovább olvasom
Mesés gasztro-ősz a Mátrában
2017.10.13.
Mesés gasztro-ősz a Mátrában

Az indián nyár tökéletes alkalom arra, hogy felkerekedjünk és kalandozzunk egy kicsit Magyarországon, gyönyörködjük az őszben. A Mátra az aranyló lombok mellett, számtalan kulináris izgalmat is tartogat.

Tovább olvasom
Végy egy tortillát!
2017.10.11.
Végy egy tortillát!

Ha már unjuk a szendvicshez a kenyeret, a zsemlét és a kiflit, ha nem kell a sült húshoz a nehéz köret, de jó lenne a saláta mellé valami finom, akkor pont a tortillára van szükségünk. A tortilla üdítő változatosságot hoz a hétköznapokba. A Mexikóban kedvelt és szinte minden második fogáshoz használt kukoricatortilla kistestvérét, a búzalisztből készített lapos kenyeret egyre több helyen beszerezhetjük vagy akár mi magunk is megsüthetjük.

Tovább olvasom
Cobbler, crumble, desszert gyorsan, sok gyümölccsel
2017.10.09.
Cobbler, crumble, desszert gyorsan, sok gyümölccsel

A házi süteményeknek két hátulütője van: egyfelől időigényes az összeállításuk, másrészt általában hosszú ideig sülnek. Éppen ezért, amikor valami gyors és egyszerű finomságra vágyunk, ami kicsit túlmutat a palacsintán és sok gyümölcs foglaltatik benne, akkor érdemes a kanalas sütik közül válogatni. A cobbler és a crumble között nincs túl nagy különbség, a lényeg mindkettőnél ugyanaz, alibi mennyiségű tészta és sok-sok fűszeres, édes gyümölcstöltelék.  

Tovább olvasom
A hagymaleves nem csak francia sikk
2017.10.07.
A hagymaleves nem csak francia sikk

Van valami megnyugtató a hagymalevesben. Még akkor is, ha nem kivájt cipóban kerül elénk, hanem a nagymama tányérjában vagy esetleg egy éttermi leveses csészében. De bárhogy is kapjuk, a hagymaleves már az illatával ellazít, a fűszerek és a hagyma harmóniája pedig az ízekben teljesedik ki igazán.

Tovább olvasom
Sütőtökös finomságok
2017.10.05.
Sütőtökös finomságok

A sütőtök igazi sztár az őszi konyhában, ha van otthon sütőtökünk, akkor szinte bármit el tudunk készíteni. A sós fogások mellett számtalan édességben is megállja a helyét a sütőtök. A tök több szempontból ideális alapanyag. Egyrészt édeskés íze, másrészt gazdag, krémes húsa teszi alkalmassá arra, hogy süteményekben felhasználjuk.

Tovább olvasom
Elő a sütőtökökkel!
2017.10.03.
Elő a sütőtökökkel!

A piacokon és a kisebb-nagyobb hiperekben már augusztus végén megjelennek az első sütőtökök, de akkor még könnyedén elsiklik a szemünk a formás, okkerszín zöldségek fölött, októberben viszont már szívesen főzzük, sütjük ezernyi formában.

Tovább olvasom
Októberi gasztroprogramok
2017.10.03.
Októberi gasztroprogramok

Októberben minden adott ahhoz, hogy élvezzük a szabad levegőn öltött perceket. Ehhez nem csak a varázslatos színekben pompázó természet járul hozzá, hanem a gazdag gasztroprogram választék is segít eldönteni, hogy merre kiránduljunk.

Tovább olvasom
Új séf és megújuló kínálat a Bestiában
2017.10.03.
Új séf és megújuló kínálat a Bestiában

A Bazilika lábainál heverő Bestia az elmúlt két év alatt alaposan kiforrta magát. Az amerikai hangulatú, laza bárból minőségi étteremmé vált, köszönhetően a mindig magas minőségű gasztronómiai kínálatnak és az erre vevő törzsközönségnek. A Bestia pedig szépen formálódott: a lazaság, a szókimondás megmaradt és ez a kendőzetlen stílus karakán és őszinte konyhát takar.

Tovább olvasom
Túróból krémet!
2017.10.02.
Túróból krémet!

A túró csodálatos alapanyag, számos ételbe felhasználható, leggyakrabban azonban valamilyen desszertbe, süteménybe komponálva kerül asztalra. Nem véletlenül. A gazdag beltartalmú, izgalmas állagú tejterméket számtalan módon felhasználhatjuk és ha odafigyelünk a hozzáadott cukorra és fehérlisztre, akkor egészen kalóriaszegény finomságokat is készíthetünk vele.

Tovább olvasom
Szilva a konyhában
2017.10.02.
Szilva a konyhában

A ringló és a szilva már a késő nyári napokon is megtalálható a piacon, ám ez mit sem változtat azon, hogy a szilva igazi ideje ősszel érkezik el. A kis, nagy, kerek vagy épp hosszúkás szilvákat számtalan módon felhasználhatjuk. A kissé éretlenebb példányokat befőzhetjük kompótnak, savanyúságnak, az érett, de egészséges szemekből lekvárt készíthetünk, a többiből pedig kedvünk szerint készíthetünk levest, adhatjuk különféle főételekhez vagy komponálhatjuk bele számtalan süteménybe.

 

Tovább olvasom
Gesztenyés desszertek
2017.09.30.
Gesztenyés desszertek

Az ősz terményei körül talán az egyik legkedvesebb a gesztenye. A nehezen hozzáférhető, de annál finomabb belsejű gesztenyéből sokféle étel készíthető, mi mégis leggyakrabban desszertté alakítjuk.

Tovább olvasom
Őszi almás sütemények
2017.09.30.
Őszi almás sütemények

Az ősz érkeztével eljön az almás sütemények ideje. A kicsit fanyar, lédús gyümölcsből sokféle finomságot készíthetünk az egészen egyszerű változatoktól, az időt és energiát igénylő desszertekig.

Tovább olvasom
Raguk, pörköltek
2017.09.29.
Raguk, pörköltek

A hűvösebb idő beköszöntével a grillhúsok szerepét szép lassan visszaveszik a különféle húsos raguk, amelyeket számtalan formában elkészíthetünk. Kedvünk szerint variálhatjuk az alapanyagként felhasznált húst, hangulatunknak megfelelően fűszerezhetünk, azaz ezer és egy módját választhatjuk a családunk jóllakatásának.

Tovább olvasom
Reggelizz, mint egy király!
2017.09.28.
Reggelizz, mint egy király!

Gyerekkorunk mondókájában sok igazság rejtezik. Ha nem is kell degeszre ennünk magunkat a nap indításakor, de nagyon fontos, hogy megadjuk a kezdő lökést a szervezetünknek, töltődjenek az energiaraktáraink, működésbe lépjen az emésztésünk.

Tovább olvasom
Őszi levesek
2017.09.26.
Őszi levesek

Ősszel, a hűvösebb időnek köszönhetően hamar megváltozik a konyhánk kínálata. A sok saláta és grillhús után visszatérnek a melengető egytál ételek és a tartalmasabb levesek. Az őszi kínálatból könnyű szemezgetni, hiszen még a nyári zöldségdömping nem csengett le, de az ősz kincsei már felsorakoztak a boltok polcain és a piaci kofáknál.

Tovább olvasom
Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
2017.09.26.
Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

Az ősz egyik nagy kérdése, hogy mit vigyen magával a család apraja-nagyja. A klasszikus szalámis zsemlén kívül szerencsére számtalan izgalmas fogást választhatunk, amelynek elkészítése sem olyan megterhelő.

Tovább olvasom