Receptfeltöltés
Ringlót vegyenek!
2019.08.06.
Ringlót vegyenek!

Az augusztusi piacra már észrevétlenül bekúsznak az ősz kincsei. A kései málna mellett megjelenik a körte, a savanykás falatnyi nyári almák mellett már tisztesebb példányok mosolyognak, és az ősz csalhatatlan jelen – a darazsak mellett – a szilva és a ringló feltűnése a választékban.

Tovább olvasom
Újkrumpli, a tavasz kedvenc körete
2019.05.16.
Újkrumpli, a tavasz kedvenc körete

A tavaszi zöldségek között május közepén már javában megtalálni az újkrumplit, ami boldog felüdülést jelent, főleg, ha tisztában vagyunk vele, hogy mire alkalmas és mire nem a zsenge burgonya.

Tovább olvasom
Spenót, a megosztó zöldség
2019.05.02.
Spenót, a megosztó zöldség

Vannak kifejezetten vitaindító zöldségek, amelyeknek - bármilyen kis társaságban - akad egy időben rajongója és ellenzője egyaránt. A világ legmegosztóbb zöldségének kikiáltott brokkoli mellett ebbe a körbe tartozik a tavasz sztárja, a spárga, a sokak által értelmezhetetlen sóska, illetve a spenót is.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: sarkantyúka
2019.04.22.
Konyhánk fűszerei: sarkantyúka

Ez a szép, kerek levelű zöld és színes virágai ma már szinte csak és kizárólag ehető dekorációként szolgálnak a gasztronómiában. Nem véletlen, hiszen nagyon mutatósak, de a sarkantyúka messze több mint egy falatnyi szépség.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: borsikafű
2019.04.16.
Konyhánk fűszerei: borsikafű

Már az ókori Rómában nagy keletje volt ennek a zöld fűszernek, amellyel könnyedén helyettesíteni lehetett a méregdrága és nehezen beszerezhető fekete borsot. Manapság kicsit megfakult a csombor egykori dicsfénye, holott kitűnő ízesítő, amit kár kihagyni a repertoárunkból.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: zsázsa
2019.03.10.
Konyhánk fűszerei: zsázsa

A tavasz friss zöld hangulatát egy kevés zsázsával rögvest a konyhánkba csempészhetjük. A zsázsa tipikusan az a fűszernövény, amit otthon is könnyedén termeszthetünk magunknak. Szapora, magról ültetve hamar megjelennek az első mustáros, fűszeres ízű levélkék, amelyeket érdemes azonnal lecsípni, és a következő szendvicsre vagy salátára rászórni.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Turbolya
2019.03.08.
Konyhánk fűszerei: Turbolya

Van az a pillanat, amikor a tél egyszer csak mögöttünk marad, és félénken, szelíden megjelenik a tavasz. Ilyenkor már nem kell a sütőtök, elég volt a narancsból, friss, a tavasz ígéretével teli zöldségekre, ízekre vágyunk. Ekkor siet segítségünkre a turbolya.

Tovább olvasom
Nyúl a tányéron
2019.03.06.
Nyúl a tányéron

Számos sztereotípiának köszönhetően a nyúlhús fogyasztásának mértéke meglehetősen csekély Magyarországon, holott zsírban szegény, fehérjében rendkívül gazdag, könnyen emészthető egészséges hús, amely nem csak a diétázók, hanem a kisgyerekek számára is ideális.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: szegfűbors
2019.03.02.
Konyhánk fűszerei: szegfűbors

Az allspice, azaz a szegfűbors igazi jolly joker, rengeteg ízt hordoz magában és a levesektől a desszertekig számos fogás fűszerezhető vele. Íze, illata rendkívül gazdag, hol a fahéj sejlik fel, hol a fekete bors aromája bukkan elő, hol pedig semmivel össze nem téveszthető a szegfűszeg veszi át a szegfűbors illatában a hatalmat.

Tovább olvasom
Az erő legyen veled - Chili
2019.02.19.
Az erő legyen veled - Chili

A chili szenvedély – állítják a rajongói, akik számtalan formában választják szinte bármilyen fogásukhoz a megfelelő ízt, fűszert, a chilit. Már régóta nem csak az adott, autentikus konyha részét képezi a sokszor méregerős paprika, hanem plusz ízesítőként van jelen a mindennapjainkban.

Tovább olvasom
Petrezselyemgyökér, a megkerülhetetlen
2019.01.28.
Petrezselyemgyökér, a megkerülhetetlen

A magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, amely nélkül elképzelhetetlen számos fogásunk. Mit is kezdenénk fehérrépa nélkül? Hogyan készítenénk ízletes leveseket, mivé lenne a gulyáslevesünk, a vadasunk, ha nem lenne petrezselyemgyökér? Ez a gyökérzöldség megkerülhetetlen ugyan, de ennek ellenére szinte mindig másodhegedűs, önálló fogásként nem tekintünk rá.

Tovább olvasom
Camembert, a franciák emblematikus sajtja
2019.01.26.
Camembert, a franciák emblematikus sajtja

Ha megkérdeznek minket, hogy melyik sajt köthető a francia nemzethez, jó eséllyel a klasszikus camembert fog eszünkbe jutni. A magyarok által is régóta kedvelt lágy, penészes sajt valóban jól illusztrálja a sajtban gazdag gallok gasztronómiáját, igaz, amíg nekünk emblematikus, addig nekik egy csak a sok közül.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a tönkölybúza
2019.01.12.
Életmentő spejz: a tönkölybúza

A tönkölybúza régóta fontos tápláléka az emberiségnek, amely gazdag beltartalmának köszönhetően egyre inkább újra reflektorfénybe kerül.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Babérlevél
2019.01.10.
Konyhánk fűszerei: Babérlevél

A klasszikus raguk, húsos és zöldséges egytálak elmaradhatatlan fűszere a babér, amelynek titka a mértékletességben rejtezik, amivel a fogásainkhoz adjuk. Már néhány levélnyi babér kellemes aromát kölcsönöz a fogásainknak.

Tovább olvasom
Mire jó a lime, a zöld citrom?
2019.01.06.
Mire jó a lime, a zöld citrom?

Téli főszezonnak köszönhetően nem csak narancs-, mandarin- és citromdömping van, hanem sok lime közül is válogathatunk.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs
2018.12.16.
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs

Az ünnepi időszakban számos olyan fűszer is terítékre kerül, amelyet az év más szakában keveset vagy egyáltalán nem használunk. A sütemények, ünnepi fogások extra fűszerezésében megkerülhetetlen a csillagánizs, amely nem csak ízét és illatát adja az ünnephez, hanem a dekoratív fűszert a karácsonyi díszek készítéséhez is nyugodtan felhasználhatjuk.

 

Tovább olvasom
1 2 3