Receptfeltöltés
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó
2018.01.18.
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó

Az elmúlt években már megszoktuk a jelenlétét, tudjuk mi az, de használni még mindig csak nagyon óvatosan használjuk. Annak ellenére, hogy az avokádó az emberiség történetének egyik legrégebb óta fogyasztott gyümölcse.

Tovább olvasom
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban
2018.01.10.
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban

A mai felnőtt magyar lakosság jelentős részének a banán és a narancs még mindig kicsit a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik, de ha jobban belegondolunk, pont ezek a téli hónapok azok – amikor hazai gyümölcs hiányában – jól jön a trópusi pótlás.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a tárkony
2018.01.08.
Konyhánk fűszerei: a tárkony

A magyar gasztronómia egyik meghatározó fűszere a tárkony, amely egy Ázsiában őshonos fűszernövény, de az egész világon elterjed és kedvelt gyógynövény és ételízesítő.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a fahéj
2017.11.24.
Konyhánk fűszerei: a fahéj

A fahéj szinte minden háztartásban megtalálható, ahol néhanap készül sütemény. Az édes fogásaink nélkülözhetetlen fűszere hihetetlen gazdag történelemmel rendelkezik és széles körben felhasználható.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a mák
2017.11.16.
Életmentő spejz: a mák

A téli hónapokban a spejzunk képe is megváltozik. Nem csak a nyáron eltett lekvárok, kompótok, savanyúságok miatt, hanem egyszerűen másnak van szezonja, a közeledő karácsony okán történő alapanyagok beszerzéséről, betárazásáról nem is beszélve.

Tovább olvasom
A sokszínű kókusztej
2017.11.14.
A sokszínű kókusztej

A laktató, tartalmas téli fogások idején jó, ha van kéznél 1-2 doboz kókusztej. Amíg 10 éve a kókusztej afféle nehezen beszerezhető luxuscikknek számított, mára már minden hiperszuperben kapható és ha nem is a létező legolcsóbb dolog, de teljes mértékben megfizethetővé vált.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a rizs
2017.11.05.
Életmentő spejz: a rizs

A kamra polcain szinte mindig találni 1-2 kg rizst, ami a lehető legjobb, hiszen ha van rizs, akkor főzhetünk levest, készíthetünk egytálételeket, köreteket és a rizsből még süteményt is süthetünk.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a szerecsendió
2017.10.30.
Konyhánk fűszerei: a szerecsendió

Ritkán használt, de népszerű fűszerünk a szerecsendió, amelyet leggyakrabban az őszi-téli időszakban kapunk elő, hogy raguleveseinket, mártásainkat, süteményeinket fűszerezzük vele. Az aprócska, intenzív aromájú dió mára már bárhol beszerezhető, egykor azonban hódító nagyhatalmak keltek ölre érte.

Tovább olvasom
Gesztenyeliszt, a falatnyi luxus
2017.09.30.
Gesztenyeliszt, a falatnyi luxus

A gesztenyelisztről sokáig csak az olaszoknak volt tudomása, aztán berobbant a magyar diétakultúrába a paleo és hirtelen felértékelődött ez az - addig se túl könnyen és olcsón beszerezhető - alapanyag. A gesztenyelisztről azonban ennek ellenére érdemes néhány szót ejteni, mert izgalmas, nagy múlttal rendelkező nyersanyag, amit az őszi időszakban célszerű kipróbálni.

Tovább olvasom
Zsiradékok a konyhában
2017.09.30.
Zsiradékok a konyhában

A konyhai létnek vannak meghatározó elemei. Ilyenek a zsiradékok is, amelyekből az évek előre haladtával egyre többfélét használunk. Míg nagyanyáink a zsírral és vajjal dolgoztak csupán, addigra a mai háztartásokban már számtalan zsiradék megtalálható, részint az aktuális trendeknek köszönhetően.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a bors
2017.09.30.
Konyhánk fűszerei: a bors

A bors már az antik gasztronómiának is fontos és meglehetősen drága fűszere volt. Az Indiában őshonos fűszer természetesen először a helyi konyhákat hódította meg, majd az arab kereskedőknek köszönhetően megjelent az ókori Egyiptomban. Itt főleg a mumifikáláskor vették hasznát, de az ókori Görögországban már kulináris jelentőségét is felismerték és a sóhoz hasonlatos, értékes fűszerként és fizetőeszközként tartották számon.

Tovább olvasom
Tojás
2017.09.29.
Tojás

A tojás nagyon régóta fontos szerepet tölt be az emberiség életében. Feltételezések szerint már az ősember is megfigyelhette, ahogy a ragadozók kifosztják a fészket, majd maga is hasonlóan tett, s rájött, a tojás remek étel.

Tovább olvasom