Receptfeltöltés
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke
2018.05.22.
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke

Ugyan a tavasz legmegosztóbb étele címért már a rebarbara és a sóska is versenybe szállt az elmúlt hetekben, feltétlen dobogós helyezést érdemel a mostanság már érő köszméte, amelynél szintén nincs középút: vagy szeretjük, vagy ki nem állhatjuk.

Tovább olvasom
Bazsalikom - fejfájásra és salátába
2018.05.16.
Bazsalikom - fejfájásra és salátába

A bazsalikom az olasz konyha megkerülhetetlen fűszere, de legalább a nyári hónapokban a magyar konyhákba is örömmel beköltözik, hogy limonádék, sütemények, lekvárok, húsos raguk vagy épp könnyed, pestós tészták ízesítőjévé váljék.

Tovább olvasom
Medvehagyma, a tavasz egyetlen levélben
2018.03.10.
Medvehagyma, a tavasz egyetlen levélben

A medvehagyma március első napjaiban feltűnik és egészen addig velünk marad, amíg a többi friss zöld be nem tölti a bennünk kialakult téli űrt.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: Hagyma
2018.02.23.
Életmentő spejz: Hagyma

A hagyma elengedhetetlen része a háztartásunknak. Nem kell belőle nagyobb mennyiségeket tartani, de egy fél kiló vöröshagyma mindig kell, hogy legyen a kamránkban, a fokhagymáról nem is beszélve.

Tovább olvasom
Végy egy póréhagymát!
2018.02.19.
Végy egy póréhagymát!

A póréhagyma lágy, kellemes ízének köszönhetően hamar megszeretteti magát velünk, s onnantól kezdve csak azt figyeljük, hogy mihez is adhatnánk, mibe főzhetnék, süthetnénk.

Tovább olvasom
Fehér gyökérzöldség, de nem fehérrépa, mi az? - Paszternák, pasztinák
2018.02.17.
Fehér gyökérzöldség, de nem fehérrépa, mi az? - Paszternák, pasztinák

A téli zöldségrepertoár egyik kevéssé ismert tagja a pasztinák, amelyet szerencsére egyre több helyen beszerezhetünk és rengeteg fogásba könnyedén beépíthetünk. A dagadt fehérrépának tűnő zöldség karakteres íze könnyen megszerethető.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a gríz
2018.02.15.
Életmentő spejz: a gríz

A dara nagyon régóta megtalálható az emberiség konyháiban. A különféle kalászosok, valamint a kukorica, hajdina magjából évezredekre visszamenően készítenek darát. Amíg az olasz háztartásokban a kukoricadarából akad több, addig a mi kamráink biztosan rejtenek egy-egy csomag búzadarát, azaz grízt.

Tovább olvasom
Kakukkfű, nem csak lepra ellen
2018.02.04.
Kakukkfű, nem csak lepra ellen

A konyhánk kedvelt fűszere a kakukkfű, amelyről kevesen tudják, hogy az egyik legrégebben ismert és használ gyógynövényünk. Az egyiptomiak, görögök és rómaiak által is kedvelt kakukkfűhöz – valódi, jótékony hatása mellett - számtalan babona is fűződik.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a csicseriborsó
2018.01.24.
Életmentő spejz: a csicseriborsó

Csicseriborsó, bab, lencse. Szinte biztos, hogy mindenkinek ez ugrik be elsőre, amikor meghallja ennek az alapanyagnak a nevét. Nem véletlen a felsorolás, a kamránk leghűségesebb társa lehet a csicseriborsó, lekörözve a babot és a lencsét is.

Az ázsiai, mediterrán gyökerekkel rendelkező növény a XIII. század környékén jelent meg a magyar gasztronómiában, majd a XVIII. század idején szinte teljesen ki is kopott belőle, ám az elmúlt tíz évben újra feltűnt és egyre erőteljesebb a jelenléte.

Tovább olvasom
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó
2018.01.18.
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó

Az elmúlt években már megszoktuk a jelenlétét, tudjuk mi az, de használni még mindig csak nagyon óvatosan használjuk. Annak ellenére, hogy az avokádó az emberiség történetének egyik legrégebb óta fogyasztott gyümölcse.

Tovább olvasom
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban
2018.01.10.
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban

A mai felnőtt magyar lakosság jelentős részének a banán és a narancs még mindig kicsit a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik, de ha jobban belegondolunk, pont ezek a téli hónapok azok – amikor hazai gyümölcs hiányában – jól jön a trópusi pótlás.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a tárkony
2018.01.08.
Konyhánk fűszerei: a tárkony

A magyar gasztronómia egyik meghatározó fűszere a tárkony, amely egy Ázsiában őshonos fűszernövény, de az egész világon elterjed és kedvelt gyógynövény és ételízesítő.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: a fahéj
2017.11.24.
Konyhánk fűszerei: a fahéj

A fahéj szinte minden háztartásban megtalálható, ahol néhanap készül sütemény. Az édes fogásaink nélkülözhetetlen fűszere hihetetlen gazdag történelemmel rendelkezik és széles körben felhasználható.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a mák
2017.11.16.
Életmentő spejz: a mák

A téli hónapokban a spejzunk képe is megváltozik. Nem csak a nyáron eltett lekvárok, kompótok, savanyúságok miatt, hanem egyszerűen másnak van szezonja, a közeledő karácsony okán történő alapanyagok beszerzéséről, betárazásáról nem is beszélve.

Tovább olvasom
A sokszínű kókusztej
2017.11.14.
A sokszínű kókusztej

A laktató, tartalmas téli fogások idején jó, ha van kéznél 1-2 doboz kókusztej. Amíg 10 éve a kókusztej afféle nehezen beszerezhető luxuscikknek számított, mára már minden hiperszuperben kapható és ha nem is a létező legolcsóbb dolog, de teljes mértékben megfizethetővé vált.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a rizs
2017.11.05.
Életmentő spejz: a rizs

A kamra polcain szinte mindig találni 1-2 kg rizst, ami a lehető legjobb, hiszen ha van rizs, akkor főzhetünk levest, készíthetünk egytálételeket, köreteket és a rizsből még süteményt is süthetünk.

Tovább olvasom
1 2