Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: zsázsa
2019.03.10.
Konyhánk fűszerei: zsázsa

A tavasz friss zöld hangulatát egy kevés zsázsával rögvest a konyhánkba csempészhetjük. A zsázsa tipikusan az a fűszernövény, amit otthon is könnyedén termeszthetünk magunknak. Szapora, magról ültetve hamar megjelennek az első mustáros, fűszeres ízű levélkék, amelyeket érdemes azonnal lecsípni, és a következő szendvicsre vagy salátára rászórni.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Turbolya
2019.03.08.
Konyhánk fűszerei: Turbolya

Van az a pillanat, amikor a tél egyszer csak mögöttünk marad, és félénken, szelíden megjelenik a tavasz. Ilyenkor már nem kell a sütőtök, elég volt a narancsból, friss, a tavasz ígéretével teli zöldségekre, ízekre vágyunk. Ekkor siet segítségünkre a turbolya.

Tovább olvasom
Nyúl a tányéron
2019.03.06.
Nyúl a tányéron

Számos sztereotípiának köszönhetően a nyúlhús fogyasztásának mértéke meglehetősen csekély Magyarországon, holott zsírban szegény, fehérjében rendkívül gazdag, könnyen emészthető egészséges hús, amely nem csak a diétázók, hanem a kisgyerekek számára is ideális.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: szegfűbors
2019.03.02.
Konyhánk fűszerei: szegfűbors

Az allspice, azaz a szegfűbors igazi jolly joker, rengeteg ízt hordoz magában és a levesektől a desszertekig számos fogás fűszerezhető vele. Íze, illata rendkívül gazdag, hol a fahéj sejlik fel, hol a fekete bors aromája bukkan elő, hol pedig semmivel össze nem téveszthető a szegfűszeg veszi át a szegfűbors illatában a hatalmat.

Tovább olvasom
Az erő legyen veled - Chili
2019.02.19.
Az erő legyen veled - Chili

A chili szenvedély – állítják a rajongói, akik számtalan formában választják szinte bármilyen fogásukhoz a megfelelő ízt, fűszert, a chilit. Már régóta nem csak az adott, autentikus konyha részét képezi a sokszor méregerős paprika, hanem plusz ízesítőként van jelen a mindennapjainkban.

Tovább olvasom
Petrezselyemgyökér, a megkerülhetetlen
2019.01.28.
Petrezselyemgyökér, a megkerülhetetlen

A magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, amely nélkül elképzelhetetlen számos fogásunk. Mit is kezdenénk fehérrépa nélkül? Hogyan készítenénk ízletes leveseket, mivé lenne a gulyáslevesünk, a vadasunk, ha nem lenne petrezselyemgyökér? Ez a gyökérzöldség megkerülhetetlen ugyan, de ennek ellenére szinte mindig másodhegedűs, önálló fogásként nem tekintünk rá.

Tovább olvasom
Camembert, a franciák emblematikus sajtja
2019.01.26.
Camembert, a franciák emblematikus sajtja

Ha megkérdeznek minket, hogy melyik sajt köthető a francia nemzethez, jó eséllyel a klasszikus camembert fog eszünkbe jutni. A magyarok által is régóta kedvelt lágy, penészes sajt valóban jól illusztrálja a sajtban gazdag gallok gasztronómiáját, igaz, amíg nekünk emblematikus, addig nekik egy csak a sok közül.

Tovább olvasom
Életmentő spejz: a tönkölybúza
2019.01.12.
Életmentő spejz: a tönkölybúza

A tönkölybúza régóta fontos tápláléka az emberiségnek, amely gazdag beltartalmának köszönhetően egyre inkább újra reflektorfénybe kerül.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Babérlevél
2019.01.10.
Konyhánk fűszerei: Babérlevél

A klasszikus raguk, húsos és zöldséges egytálak elmaradhatatlan fűszere a babér, amelynek titka a mértékletességben rejtezik, amivel a fogásainkhoz adjuk. Már néhány levélnyi babér kellemes aromát kölcsönöz a fogásainknak.

Tovább olvasom
Mire jó a lime, a zöld citrom?
2019.01.06.
Mire jó a lime, a zöld citrom?

Téli főszezonnak köszönhetően nem csak narancs-, mandarin- és citromdömping van, hanem sok lime közül is válogathatunk.

Tovább olvasom
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs
2018.12.16.
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs

Az ünnepi időszakban számos olyan fűszer is terítékre kerül, amelyet az év más szakában keveset vagy egyáltalán nem használunk. A sütemények, ünnepi fogások extra fűszerezésében megkerülhetetlen a csillagánizs, amely nem csak ízét és illatát adja az ünnephez, hanem a dekoratív fűszert a karácsonyi díszek készítéséhez is nyugodtan felhasználhatjuk.

 

Tovább olvasom
Zeller, a változatos
2018.12.07.
Zeller, a változatos

A zellergumóval hajlamosak vagyunk mostohán bánni. Helyt adunk neki a húslevesben, a leveszöldségekkel együtt már ragulevesekbe is be-beengedjük, de ennél több szerep ritkán jut neki, holott a zeller nagyon ízletes, jól variálható, levesként, köretként, desszert alapanyagként is nagyon jól teljesít.

Tovább olvasom
Batáta, avagy az édes krumpli
2018.11.15.
Batáta, avagy az édes krumpli

Az emberiség egyik ősi tápláléka, amely ugyan a XVI. század óta jelen van Európában, a magyar konyhákban mégis az utóbbi néhány évben jelent csak meg. A burgonyával nem rokon, leginkább a sütőtökre emlékeztető gumó nem véletlen lett mostanság népszerű, gazdag beltartalma és könnyed felhasználhatósága előkelő helyre jutatta a zöldségek ranglistáján.

Tovább olvasom
Szeretjük vagy gyűlöljük: Koriander
2018.08.28.
Szeretjük vagy gyűlöljük: Koriander

A megosztó fűszernövények koronázatlan királya, a magyar népnyelvben cigánypetrezselyemként is emlegetett, kissé poloska szagú fűszernövény, a koriander.

Tovább olvasom
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke
2018.05.22.
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke

Ugyan a tavasz legmegosztóbb étele címért már a rebarbara és a sóska is versenybe szállt az elmúlt hetekben, feltétlen dobogós helyezést érdemel a mostanság már érő köszméte, amelynél szintén nincs középút: vagy szeretjük, vagy ki nem állhatjuk.

Tovább olvasom
Bazsalikom - fejfájásra és salátába
2018.05.16.
Bazsalikom - fejfájásra és salátába

A bazsalikom az olasz konyha megkerülhetetlen fűszere, de legalább a nyári hónapokban a magyar konyhákba is örömmel beköltözik, hogy limonádék, sütemények, lekvárok, húsos raguk vagy épp könnyed, pestós tészták ízesítőjévé váljék.

Tovább olvasom
1 2 3