Receptfeltöltés
Almatorta
Almatorta
Készítette: Kard Éva
Közepes
60 perc
(1)
38
2
0

Az elkészült tortát pár órán át pihentetni kell, hogy az almás réteg teljesen megdermedjen.

Hozzávalók
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi só
  • 1,5 kg alma
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vörös áfonya
  • 1/2 dl citromlé
  • 1 dl fehérbor
  • 20 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz
  • 10 db babapiskóta
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 20 dkg marcipán
Lépések
1.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
2.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
3.
Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.
4.
Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
5.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)
6.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.
7.
Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.
8.
Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze.
9.
Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
10.
A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.
11.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
12.
Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.
13.
Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.
14.
Az elkészült torta tetejét kenjük le a lekvárral, majd helyezzük rá a vékonyra kinyújtott marcipánt.
Tippek és megjegyzések
  • Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!

Kapcsolódó receptek
Baci di dama
Baci di dama
Könnyű
60 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
87
3
1
Túró  Rudi torta
Túró Rudi torta
Közepes
60 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
120
2
1
Habos, diós, epres  mini tortácskák
Habos, diós, epres mini tortácskák
Közepes
45 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
31
2
1
Almás-rebarbarás pite
Almás-rebarbarás pite
Könnyű
90 perc
(1)
Készítette: Kard Éva
111
2
1
Körtés-diós lepény
Körtés-diós lepény
Könnyű
75 perc
(2)
Készítette: Kard Éva
287
3
1
Sajtos muffin
Sajtos muffin
Közepes
100 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
165
2
0
Pohárkrém birsalmával és sós karamellel
Pohárkrém birsalmával és sós karamellel
Könnyű
60 perc
(1)
Készítette: Kard Éva
12
1
0