Ízlés szerint a brokkolit lecserélhetjük karfiolra, mert azzal is nagyon finom.
Hozzávalók 2 adaghoz
20 dkg Don Francesco durum masni tészta
50 dkg brokkoli
15 dkg reszelt sajt
3 dkg vaj
4 dkg liszt
3 dl tej
6 dkg vaj
1 teáskanál só
2 csipetnyi őrölt fehér bors
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
1 db tojássárgája
1 dl főzőtejszín
Adag
2 adag
Lépések
1.
A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.
2.
A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük alaposan le. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát)
3.
A besamel mártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen)
4.
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik a mártás.
5.
Amikor már kellően besűrűsödött vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék 2 dkg vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk. (én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk)
6.
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamel mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.
7.
Egy sütőformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.
8.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!