Receptfeltöltés
Csodakifli
Csodakifli
Készítette: Kard Éva
Könnyű
60 perc
(2)
35
2
2

Karácsonyi aprósütemény. A legegyszerűbb omlós tészta, diós töltelékkel.

Hozzávalók 4 adaghoz
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipetnyi só
  • 20 dkg darált dió
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 dl tej
Adag
4 adag
Lépések
1.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. (régen zsírral sütötték, ezáltal a tészta még finomabb, omlósabb volt)
2.
Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.(a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta)
3.
Ezután tegyük egy lisztezett tálba, majd takarjuk le folpack fóliával, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára pihentetni. Közben készítsük el a töltelékek.
4.
A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.
5.
Ezután apránként keverjük hozzá a tejet, és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy a massza, mert akkor sütés közben kifolyik a kifliből.
6.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.
7.
Ezután egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (v. pohárral) szúrjunk ki köröket a tésztából. (a leeső tésztadarabokat gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szúrjunk ki belőle köröket)
8.
Ezután mindegyik tésztakorongra tegyünk egy kisebb kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel, és formázzuk meg.
9.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megtöltött kifliket.
10.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük szép világos színűre.
11.
A sütőből kivéve a még forró kifliket óvatosan forgassuk bele vaníliás cukorral összekevert porcukorba, majd amikor kihűltek a kiflik, ezt ismételjük meg.
Tippek és megjegyzések
  • Száraz, hűvös helyen több napig eláll, és finom omlós marad. Így pl. ünnepek előtt, akár egy héttel is megsüthetjük.
Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!

Kapcsolódó receptek
Baci di dama
Baci di dama
Könnyű
60 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
213
4
1
Túró  Rudi torta
Túró Rudi torta
Közepes
60 perc
(2)
Készítette: Receptverseny
219
3
1
Habos, diós, epres  mini tortácskák
Habos, diós, epres mini tortácskák
Közepes
45 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
62
2
1
Almatorta
Almatorta
Közepes
60 perc
(1)
Készítette: Kard Éva
109
2
0
Almás-rebarbarás pite
Almás-rebarbarás pite
Könnyű
90 perc
(1)
Készítette: Kard Éva
172
2
1
Körtés-diós lepény
Körtés-diós lepény
Könnyű
75 perc
(2)
Készítette: Kard Éva
385
4
1
Sajtos muffin
Sajtos muffin
Közepes
100 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
302
2
0
Pohárkrém birsalmával és sós karamellel
Pohárkrém birsalmával és sós karamellel
Könnyű
60 perc
(1)
Készítette: Kard Éva
34
1
0
Narancsos sütőtöklekvár
Narancsos sütőtöklekvár
Könnyű
60 perc
(2)
Készítette: Kard Éva
160
2
0
Virág muffin
Virág muffin
Közepes
60 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
25
1
0
Burgonyás kelt kalács
Burgonyás kelt kalács
Közepes
100 perc
(2)
Készítette: Receptverseny
61
1
0
Narancs torta
Narancs torta
Közepes
100 perc
(0)
Készítette: Receptverseny
41
0
0
Párduc
Párduc
Nehéz
80 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
55
1
1
Epres Oreo kekszes süti
Epres Oreo kekszes süti
Könnyű
45 perc
(0)
Készítette: Receptverseny
29
1
0
Vörös bársony torta
Vörös bársony torta
Nehéz
100 perc
(1)
Készítette: Receptverseny
195
1
0
Bécsi túrós palacsinta
Bécsi túrós palacsinta
Közepes
40 perc
(0)
Készítette: Receptverseny
69
1
0
Gyömbéres-csokis keksz
Gyömbéres-csokis keksz
Könnyű
45 perc
(2)
Készítette: Kard Éva
110
2
0