1.
Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáütjük a 2 tojássárgáját, a csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral, és síma tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk. Mikor síma, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük
2.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk. A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük. A mákot ugyan így, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal. A túrót símára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, na meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk. A mazsolát tejbe, vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk. Elkezdjük a tészta összeállítását:
3.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk. Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit! Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal. Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat, és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen. Ezt is befedjük 2 darab réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg. Jön a túrós réteg. A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás. A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt mazsolákkal meghintve. Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk, és mehet is az 180°C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.
4.
Mikor szép piros a teteje kb. a sütés 40. percében, fél liter tejfölt keverjük ki egy tojással, kevés cukorral, és kenjük a réteslap tetejére, úgy fejezzük be a sütést, hogy ez a finomság rápiruljon!
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!