1.
A sütőt előmelegítjük 165 fokra légkeveréssel.
2.
A piskótát a megszokott módon készítjük el. 9 db tojást szétválasztunk, a fehérjét robotgép segítségével felverjük, ha elkezdett habosodni, hozzáadunk 45 g édesítőt. Ha a hab megfelelő keménységű, egyesével hozzáöntjük a tojások sárgáját. Rövid idő alatt egynemű masszát keverünk. Végül óvatosan, 2-3 részletben hozzáforgatjuk a lisztkeverékünket.
3.
23 cm-es karika tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük, majd a sütőbe toljuk. 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
4.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a töltelék nedves részét. Egy lábosban vizet forralunk, egy fémtálban összekeverjük a maradék tojást, a maradék édesítővel, a kávéval és a kakaóporral, valamint az aromával. A gőz fölött besűrítjük, és hozzáadjuk a vajat.
5.
A kész piskótánkat három részre vágjuk úgy, hogy a középső rész vastagabb legyen a másik kettőnél. A középső piskótánkat apró kockákra vágjuk, és belekeverjük az elkészített kakaós masszába. Ehhez hozzáadjuk a mazsolát, apróra vágott diót és a kandírozott narancsot.
6.
Tortaformába helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk a tej és a rum keverékével - de ne áztassuk el a piskótánkat -, rátöltjük a tölteléket, és végül befedjük a megmaradt piskótalappal, amit előtte szintén meglocsoltunk a rumos tejjel. Jól lenyomkodjuk, lesúlyozzuk, és betesszük a hűtőbe 2-3 órára.
7.
Ha letelt az idő, elővesszük és a felmelegített lekvárral körbekenjük.
8.
Egy lábosban felolvasztjuk a fondant, hozzákeverjük a színezéket és az aromát, majd ráöntjük a tortánkra. Kenőkés segítségével egyenesre simítjuk. Ha nem jut elég mennyiség az oldalára, akkor darált mandulával is bevonhatjuk.
9.
Ha szeretnénk a klasszikus díszítést, akkor az olvadt fondantból kanál segítségével húzhatunk vonalakat tortánk felületére.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!