Egy régi hagyományos népi étel családunk nagy kedvence. Nagyitól tanultam.
Hozzávalók 4 adaghoz
1 db vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál só
1 kávéskanál bors
1 csokor petrezselyem zöldje
1 db koktél paradicsom
1 db TV paprika
1 gerezd fokhagyma
20 dkg búzaliszt (BL55)
50 dkg krumpli
1 db tojás (egész)
1/2 szelet zeller
Adag
4 adag
Lépések
1.
A meg tisztított krumplit karikára, vagy nagyobb kockára vágjuk és feltesszük bő sós vízbe fő.
Amíg fő krumpli addig elkészítjük a levesalapot.
2.
A hagymát zsíron megdinszteljük, csipet sóval lehúzzuk a tűzről megszórjuk pirospaprikával elkeverjük, felöntjük 1 l vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a paprikát a paradicsomot, és a zellert lassú tüzűn főzzük .
3.
Ha megfőtt a krumpli leszűrjük és a leveshez öntjük.
A megfőtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk teljesen kihűtjük mert különbem a tészta visszalágyul.
4.
Ha kihűlt akkor beleütjük a tojást sózzuk apránként hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk, közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
A tésztát henger alakúra formázzuk tetszés szerinti vastagságúra késsel felvágjuk.
5.
Majd kézzel gombócokat formázunk a forrásban lévő levesbe főzzük.
Ha a gombócok feljönnek a leves tetejére akkor elkészült a krumpligombóc leves.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!