A mézes béles rendkívül jól variálható sütemény, amelyet kedvünkre alakíthatunk, ízesíthetünk.
Hozzávalók 8 adaghoz
2 db tojás
1 evőkanál libazsír (v. sertés, kacsa)
1 csomag szalalkáli
2 evőkanál méz
4 cl 2,8%-os tej
15 dkg cukor
30 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
10 dkg őrölt mandula
3 dl 2,8%-os tej
0,5 db vanilarúd
6 dkg búzadara
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
0,5 dl mandula
Adag
8 adag
Lépések
1.
A liszteket egy nagyobb keverőtálba szitálom, majd hozzáadom a szalalkálit, a mandulát, a cukrot és azzal elkeverem. A tojásokat, a zsírt és a mézet a kimért tejjel elkeverem, majd a liszthez adom és az egészet tésztává gyúrom. Két gáztepsi méretű sütőpapírt előkészítek, amin 4 db tortaforma méretű kört rajzolok és ezeket – kis ráhagyással - kivágom.
2.
A tésztát négy részre szedem, majd a sütőpapíron kinyújtom, és ezzel együtt teszem át a tortaformába és négyszerre megsütöm. A tésztákat minden alkalommal a 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, és nagyjából 10 perc alatt aranybarnára sütöm.
3.
A vajat a porcukorral habosra keverem. A tejet, a likőrrel együtt egy forralóba öntöm, majd belekaparom a vaníliarúd belsejét, és hozzáadom a grízt, és közepes lángon – folyamatosan kevergetve – sűrű krémmé főzöm. Amikor elkészült, akkor lehúzom a tűzről, és hagyom, hogy langyosra hűljön, majd vajas cukorral elkeverem.
4.
A betöltésnél egy hosszabb tálra teszem a tésztát, a krém harmadát rákenem, majd jön a következő tészta, erre is jön a krém, majd újabb tésztát teszek rá, amit a maradék krémmel megkenek, és az utolsó tésztával befejezem a művem. A kész tésztát beteszem a kamrába, és legalább egy napot hagyom, hogy a sütemény összeérjen.
Ha szeretném, akkor a krém mennyiségét megnövelem, és a kész tortát kívülről is bevonom, majd édes morzsával, mandulaszeletekkel bevonom, sőt a tetejét is meghúzhatom egy vékony réteg csokoládéval.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!