Az őszibarackot pár perc főzés után leturmixoltam, majd jól lehűtve, pörkölt dióval megszórva tálaltam.
Hozzávalók 3 adaghoz
5 db sárga húsú őszibarack
1 csokor menta
5 evőkanál méz
2 csomag vaníliás cukor
1 db fahéj
4 db szegfűszeg
3 dl víz
3 dl édes fehérbor
2 dl habtejszín
1 bögre dió
Adag
3 adag
Lépések
1.
A baracknak húzzuk le a héját, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
2.
Egy edénybe hevítsük fel a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt őszibarackot, és karamellizáljuk pár percig.
3.
Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, adjuk hozzá a mentát, a fahéjat, a szegfűszeget, és a vaníliás cukrot, majd főzzük kb. 10 percig. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges cukorral vagy édesítőszerrel ízesítsünk utána)
4.
Amikor a barack puhára főtt, szedjük ki a mentát, és a fűszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze. (vagy botmixerrel pépesítsük)
5.
Ezután egy szitán szűrjük át, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd hűtsük ki teljesen.
6.
A diót tördeljünk kisebb darabokra, majd tegyük egy serpenyőbe.
7.
Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett, pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tűzről)
8.
A megpörkölt diót kicsit morzsoljuk össze a tenyerünk között, hogy a héj nagyjából leváljon róla.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!