1.
Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
2.
A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
3.
Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
4.
Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
5.
Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
6.
Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
7.
Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
8.
A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
9.
A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk, és pihentetjük.
10.
A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként, és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot.
11.
Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
12.
Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
13.
Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
14.
A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
15.
A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és sütjük.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!