Az osztrákok kedvenc édessége, a császármorzsa könnyen és gyorsan elkészíthető, bár egy adag nem mindig elég...
Hozzávalók 4 adaghoz
3 db egész tojás
2 dl 3,5 %-os tej
5 dkg vaj
10 dkg finomliszt
5 dkg mazsola
5 cl konyak
3 kávéskanál vaníliás cukor
0,5 db citrom reszelt héja
1 csipetnyi csipetnyi só
Adag
4 adag
Lépések
1.
A konyakba beáztatom a mazsolát. A tejet kimérem, a tojásokat szétválasztom és a tojások sárgáját a tejhez adom, elkeverem. A lisztet kimérem, hozzáadom a cukort, a sót, belereszelem a citrom héját.
2.
A tojások fehérjét laza habbá verem. A vajat megolvasztom egy nagyobb serpenyőben. A liszthez hozzáadom a tejet, csomómentesen kikeverem, majd beleforgatom a fehérjét. A masszát a sercegő vajra öntöm, megszórom a lecsöpögtetett mazsolával, majd a lángot közepesnél valamivel nagyobbra veszem, s hagyom, hogy a tészta egyik fele átsüljön. Ha nem vagyok benne biztos, akkor spatulával finoman megemelem, s alánézek. Ha már jó színe van, akkor a spatulával óvatos, de határozott mozdulatokkal felnégyelem a tésztát és a negyedeket egyenként átfordítom, majd hagyom sülni.
3.
Amikor már a negyedek másik fele is megszínesedett, akkor a spatulával elkezdem apróbb darabokra bontani. Ízlés kérdése, hogy ki milyen méretű rögökre vágyik, a legjobb, ha villára szúrható, harapásnyi falatok születnek végül.
4.
Az elkészült smarnit porcukorral és baracklekvárral kínálom.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!