Kirándulásokra, vacsorára, vendégvárónak is kitűnő.
Hozzávalók 4 adaghoz
45 dkg kenyér
2 csipetnyi só
2,7 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg élesztő (friss)
1 evőkanál egész köménymag
2 kávéskanál nagy szemű só
20 dkg gépsonka
10 dkg edami sajt
1 db egész tojás (tészta lekenéséhez)
Adag
4 adag
Lépések
1.
A lisztbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a sót és a köménymagot, majd az olívaolajat és langyos vizet hozzáadom és homogén, rugalmas tésztává dolgozom. A tésztát egy olajjal vékonyan kikent tálba teszem, majd egy erősebb műanyag zsákba húzom a tálat, a zsák száját elkötöm, és a tálat szobahőmérsékleten hagyom.
2.
Amíg a duplájára kel a tészta, addig a sajtot lereszelem, egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek, 180 fokra előmelegítem a sütőt, előkészítem a sonkaszeleteket, egy nagyobb felületet vékonyan belisztezek.
3.
A kész tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtom, erre sonkaszeleteket fektetek, azt meghintem sajttal, majd a kiflihez szokásos módon háromszögeket vágok a tésztából, feltekerem. A kifliket a sütőpapíros tepsire ültetem (nem túl közel egymáshoz), majd hagyom negyed órát még kelni őket.
4.
Végül habart tojással vékonyan, egyenletesen a tészták tetejét lekenem, nagy szemű sóval és köménnyel meghintem, és a sütőben aranybarnára sütöm.
Ez a fogás könnyen vegetáriánussá alakítható, ha elhagyjuk a sonkát. Vegánná is tehető, ha növényi sajtot használunk, és a tojással történő lekenést elhagyjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!