A németek hagyományos karácsonyi süteménye rendkívül ízletes, ajándéknak is kitűnő és sokáig friss marad.
Hozzávalók 12 adaghoz
30 dkg finomliszt
25 dkg rétes liszt
15 dkg vaj
3 dkg élesztő (friss)
10 dkg cukor
1 csipetnyi só
10 dkg arany mazsola
5 dkg mandula
10 dkg marcipán
5 dkg dió
2,5 dl 2,8%-os tej
5 dkg mazsola
1 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
Adag
12 adag
Lépések
1.
Az utolsó két hozzávalót félreteszem.
2.
A kalácshoz valókból (lisztek, élesztő, vaj, só, cukor, tojások) tésztát készítek. Egy nagyobb keverőtálba teszem a liszteket, ebbe mélyedést készítek, majd odamorzsolom az élesztőt és megszórom cukorral. Megmelegítem a tejet és azt is az élesztőre öntöm. Hagyom egy pár percet, hogy az élesztő működésbe lépjen, majd csipetnyi sóval és a kockára vágott puha vajjal együtt kidolgozom a tésztát. A kész alapot tiszta konyharuhával lefedem és hagyom kelni.
3.
Amíg kel a tészta, addig a mandulát és a diót durvára vágom, összekeverem a mazsolákkal és az apró kockára vágott marcipánnal.
4.
Amikor megkelt a tészta, akkor beledolgozom a magokat, a marcipánt és a mazsolát, majd kettészedem a cipót. A darabokat kétujjnyi vastag lapokra nyújtom, majd a sodrófával benyomom a közepét és a két felet gondosan egymásra hajtom.
5.
A hajtást alulra véve, a stolleneket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, viszonylag távol egymástól és 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy óráig sütöm.
6.
Amikor elkészültek a stollenek, akkor olvasztott vajjal kenegetem őket, amíg a tészta beszívja és a vaj el nem fogy (meditatív türelemjáték), majd alaposan megszórom porcukorral. Hűvös helyen, egy jól záró zacskóban tárolom, amíg színre nem lép.
Más aszalványokat vagy olajos magokat is tehetünk bele. Aszalt vörös áfonya, datolya, füge, sárgabarack szintén mehet a tésztába, de pekándióval, mogyoróval is gazdagíthatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!