Egyszerű desszert, de sült húsok mellé is remekül illik.
Hozzávalók 4 adaghoz
4 db édes alma
10 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 db vaníliás cukor
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt fahéj
1,5 dl édes fehérbor
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
Adag
4 adag
Lépések
1.
Az almákat hámozzuk meg, majd a magházukat vájjuk ki úgy, hogy nagyobb hely legyen a tölteléknek. Ezután citromlével alaposan csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg a húsa.
2.
A darált diót keverjük össze a mézzel (vagy cukorral), a mazsolával, reszelt citromhéjjal, a visszamaradt citromlével, és annyi borral, hogy egy közepes állagú massza legyen.
Ezután kisebb lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük, hogy az ízesített dió kicsit meg karamellizálódjon, majd hűtsük langyosra.
3.
Az almákat töltsük meg a langyosra hűlt diós töltelékkel, majd a kivájt darabokból helyezzünk pár darabkát a tetejét.
4.
Egy sütőformába öntsük bele a bort, majd helyezzük egymásmellé a megtöltött almákat.
5.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (Légkeverésesnél 160 fokon, 25 percig.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni tálalás előtt.
Tálalás előtt helyezzük a még meleg almát egy tányérra, és ízlés szerint kanalazzunk rá vanília fagyit, majd úgy kínáljuk. Én pl. sokszor kínálom sült húsok mellé is, mert szeretjük a sós és édes ízeket együtt.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!