Receptfeltöltés
Életmentő spejz: a rizs
2017.11.05.
Életmentő spejz: a rizs
Szerző: Wessely Márta

A kamra polcain szinte mindig találni 1-2 kg rizst, ami a lehető legjobb, hiszen ha van rizs, akkor főzhetünk levest, készíthetünk egytálételeket, köreteket és a rizsből még süteményt is süthetünk.

Rizs a levesben

Annak ellenére, hogy remek levesbetét, a rizs viszonylag ritkán kerül a leveseinkbe. Magas keményítőtartalmának köszönhetően jól sűríti a levest, gyorsan megfő és semleges íze nem viszi el az étel gondosan megalkotott harmóniáját. Ha nem szeretnénk, hogy besűrítse az ételünket, akkor külön edényben pároljuk meg és csak tálaláskor adjuk a leveshez.

Rizs köretként                      

A klasszikus párolt rizs és a rizibizi csak a bevezetés a rizses köretek világába. A rizsből könnyen lehet finom, tápláló, egészséges köret. A zöldborsón kívül számtalan más zöldség is társa lehet, de aszalt gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal is társítható. Fűszerezése szintén teljes mértékben a mi ízlésünkre van bízva, a magyaros ízvilágú rizseken kívül, készíthetünk zöld fűszeres mediterrán köretet vagy ázsiai beütésű, curryvel gazdagított rizst is.

Rizs főételként

A bácskai rizses húson kívül számtalan fogást készíthetünk rizzsel. A világ számtalan rizzsel készített ételéből szerezhetünk ötleteket, készíthetünk indiai biryanit, megfőzhetjük az oroszok kedvencét, a plovot vagy a számtalan pilaf tál adhat ihletet, hogy hogyan is készítsük el a rizst a családunk számára. Az olasz konyhából is meríthetünk ihletet, a carnaroli vagy arborio rizsekből főzhetünk rizottót, amit a szezonnak és a hűtő/kamra tartalmának megfelelő módon ízesíthetünk. A maradék rizsből pedig elkészíthetjük a dél olaszok kedvencét, a narancsra emlékeztető arancinit, amit sajttal, felvágottal, maradék raguval tölthetünk. A csőben sült fogásoknál szintén felbecsülhetetlen értéke van a rizsnek, hiszen összefogja, tartalommal tölti meg ételeinket. Ezek a tulajdonságok teszik a rizst tökéletes töltelékké, gondoljunk csak a töltött paprikára vagy a hurkára.

Rizs desszertként

A tejberizsen kívül még sok-sok lehetőség rejlik ebben az alapanyagban. Maga a tejberizs is számtalan édes fogás alapja, innen indíthatjuk a nagymamák által tökélyre fejlesztett rizskochot, azaz rizsfelfújtat, de számos pohárdesszerthez is felhasználhatjuk a kihűtött tejberizst, sőt a rezgős gyümölcskocsonyával fedett rizses szeletek töltelékéhez is pont erre a matériára van szükségünk. A rizst azonban nem csak ebben a formában használhatjuk fel, a puffasztott rizsszemekkel desszerteket dekorálhatunk, hozzáadhatjuk krémekhez, lazíthatunk vele trüffelt. A puffasztott rizs roppanós, könnyed textúrájával bármilyen rizses vagy nem rizses pohárdesszertet izgalmassá tehetünk.

Rizs helyett, rizs mellett

A klasszikus fehér rizsen kívül javasolt kipróbálni a barnarizst, illetve a különféle vadrizseket, amelyeket nem csak magunkban fogyaszthatunk, hanem keverhetjük is a rizses ételeinkhez. Az együttfőzés esetén azonban arra ügyeljünk, hogy a főzési ideje ezeknek a rizseknek eltérhet. A rizs mellett az burizs néven ismert árpagyöngyöt is felhasználhatjuk, a receptek egy részében a rizst burizzsel helyettesíthetjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!