Receptfeltöltés
Palacsinta-nap
Palacsinta-nap
Szerző: Wessely Márta

A nagyböjt előtti utolsó napon, húshagyó kedden palacsintát kell enni és valljuk be, ennél nagyobb gondunk ne is legyen, mint eldönteni azt, hogy milyen palacsintával búcsúztatjuk a farsangot és vágunk bele a húsvétot megelőző böjtbe.

Hagyjuk a húst, együnk palacsintát!

A világ számos konyhájának meghatározó napja ez a kedd, amely mindig 47 nappal előzi meg húsvét vasárnapját. A böjti időszak kezdete előtt ez a nap volt az utolsó alkalom arra, hogy zsírban és tojásban gazdag ételt egyenek a hívők. A palacsintában pedig mindez adott volt és még az elkészítése sem igényelt túl sok időt és munkát, valamint a benne található alapanyagok – a középkori hagyományoknak megfelelően – extra jelentéstartalommal is bírtak, a tojás a születést jelképezte, míg a só az egészséget, a tej pedig a tisztaságot.

Hogyan készíthetjük el a tökéletes palacsintát?

Rengeteg palacsintarecept létezik és meglepően eltérő arányokkal induló tésztákból lesz közel ugyanolyan sült palacsinta. Az alapok azonban egyeznek, a palacsintához kell tojás, tej, vaj, liszt és egy csipet só.

Tippek:

  1. Ha lehet teflon- vagy kerámia bevonatú serpenyőben süssük a palacsintát. Ha jó felületkezelt az edény, akkor minimális zsiradékkal is könnyen kisüthető, nem tapad le.
  2. Hagyjuk el a tésztából a cukrot, így biztosan nem fog leégni.
  3. Ha vajban vagy kókuszzsírban sütjük a palacsintát, akkor a szokásos „olajszagtól” is megkímélhetjük a konyhánkat, magunkat.
  4. Vagy a tésztába tegyünk egy kevés zsiradékot a tészta összeállítása során vagy egy szilikon ecsettel vékonyan kenjük át a serpenyőt, mielőtt újabb tésztát sütnénk benne.
  5. Aki nem tudja, vagy nem szereti dobálni a palacsintát, annak érdemes beszerezni egy lapos fejű fakanalat, amellyel könnyedén felemelhető és megfordítható a tészta.

Milyen palacsintával ünnepeljünk?

A világ számtalan csodás palacsintája közül választhatunk az ünnepléshez. A hagyományos, vékony tésztás palacsintából készíthetünk csúsztatott palacsintát, azaz palacsintatortát. Ebben az esetben csak a tészta egyik felét sütjük meg és kedvünk szerint rétegezzük: őrölt csonthéjasokkal, kakaóval, barack- vagy szilvalekvárral, édes felvert tojásfehérjével, majd rövid idő alatt össze is sütjük. A csúsztatott palacsintát készíthetjük úgy is, hogy minden egyes palacsintát megtöltünk, majd feltekerve tepsibe fektetjük és édes, tojássárgájával elkevert tejjel vagy tejszínnel meglocsolva összesütjük.

Az amerikaiak vastag palacsintáját szintén elkészíthetjük, így lehetőségünk nyílik kipróbálni a filmekben, magazinokban látott csodálatos palacsintatornyokat, amelyek tetején friss gyümölcs trónol, s oldalán lassan csorog alá a karamell és a juharszirup.

Ha pedig akad otthon egy talkedlisütő, akkor a hollandok kedvenc reggelije a hajdinalisztes, élesztős poffertjes a számunkra ideális palacsinta. Az aprócska, falatnyi tésztákat porcukorral, olvasztott vajjal vagy bogyós gyümölcsökből készített lekvárral kínáljuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!