Receptfeltöltés
160 éves a Gerbeaud cukrászda
2018.10.15.
160 éves a Gerbeaud cukrászda
Szerző: Wessely Márta

Vasárnap volt 160 éve, hogy Kugler Henrik a Gizella téren megnyitotta híres-neves cukrászatát, amelyet 1884-ben vett át tőle Emile Gerbeaud és tett valóban halhatatlan intézménnyé.

gerbeaud-haz-budapest02.jpg

A Gerbeaud túlélte az államosítást, a Vörösmarty cukrászda a kollektívának, a vendégeknek és a lokációnak köszönhetően mindig kiemelt, minőségi cukrászdának számított, és a rendszerváltás óta eltelt időszakban a patinás, kissé megkopott múlt helyett a Gerbeaud újra régi fényében csillog.

Az idén 160. születésnapját ünneplő cukrászdában idén megszületett a saját kreációjú csokoládé, azaz a hely tulajdonosai a Cacao Barry intézettel közösen megalkották azt az ízt, ami szerintük a legjobban jellemzi a házat, a legjobban illik a Gerbeaudhoz. Az egyedi csokoládé azóta – az állandó kínálat részeként – a Gerbeaud160 torta formájában és bonbonként is kóstolható.

gerbeaud160.jpg

A jubileumi csokoládé táblás változatba is elérhető. Ennek különlegessége a csomagolásban rejlik, hiszen azok mind egy-egy kortárs művészünk alkotása. A limitált szériás táblák három különböző csomagolással kerültek piacra, az egyiken Kiss Tibor zenész-festőművész alkotása látható, a másik Réti Kristóf, az Autistic Arts Alapítvány művészeti foglalkozásain alkotó autista művész munkájával díszített, a harmadik változaton Áron Eszter, az Áeron márka alapítójának műve szerepel.

csoki-kortars-muveszekkel.jpg

Diplomata puding, kávés ekler, lúdláb, konyakmeggy

Az ünnepi év során a Kugler, a Gerbeuad és a Vörösmarty cukrászda nagy kedvencei időszakosan újra megjelentek a pultban. Természetesen nem csak visszaköszöntek, hanem új arcukat is megmutatták, a Gerbeaud cukrászai újraformálták a hagyományos süteményeket, megőrizve erényeit és felfrissítve a jelen kor technikai tudásával és üde alapanyagokkal.

ludlabregi.jpg

Így született meg a Diplomata puding szelet, nyert új értelmet az ekler, bújt halvány csokoládébársony köntösbe a lúdláb.

ludlabuj.jpg

Modern formában, desszertként tért vissza a legendás konyakmeggy is, amely szintén jól jellemezte a cukrászda által képviselt vonalat, amely a kiváló minőségű, friss alapanyagokra, a kézműves minőségre fekteti a hangsúlyt és a magyar cukrászat klasszikusait újszerű, a gasztronómia mai nyelvére lefordítva teszi érthetővé a közönség számára.

ekleruj.jpg

 „Öt forintért kuglert venni”

József Attila álmai vasárnaptól újra valóra válhatnak, ha nem is öt forintért, de újra lesz kugler a pultban. Ahogy idén minden nagy visszatérő esetében, úgy a mignonnál, azaz a kuglernél sem lesz másképp, a kedvelt édesség régi formájában és egy új, korszerű alakban is megjelenik a cukrászda vitrinjeiben.

konyakmeggy.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!