Receptfeltöltés
Tippek és trükkök, hogy idén valóban tökéletes legyen a mézeskalács
Tippek és trükkök, hogy idén valóban tökéletes legyen a mézeskalács
Szerző: Wessely Márta

A karácsonyi készülődésben nincs is jobb, mint a közös sütögetés. Együtt a család, kicsi és nagy ugyanúgy aktívan kiveszi a részét, klasszikus aprósütemények és izgalmas újdonságok születnek, ezernyi formában. Az újítások mellett azonban egy aprósütemény biztosan készül az advent idején: mézeskalács.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes mézeskalács receptet?

Érdemes a baráti körben, családban keresgélni, olyan receptet kérni, amihez gyakorlati tanácsokat is tudnak adni. Ha ilyen nincs, akkor bevált gasztronómiai lapok, szakácskönyvek receptjei között is vadászhatunk a tökéletesre.

Bármilyen mézeskalács receptet is kapunk, vannak aranyszabályok, amelyeket célszerű minden esetben betartani:

1.      Lehetőség szerint olyan tésztát válasszunk, amiben valóban méz van és nem csak a fűszerek teszik mézeskaláccsá. Jó tudni, hogy a legfinomabb mézeskalácsok vajjal készülnek, de ha vegán módon elkészíthető, például kókuszzsírral.

2.      A mézet felhasználás előtt melegítsük föl.

3.      Hagyjuk egy éjszakát pihenni a tésztát. Ha erre nincs időnk, akkor is minimum három órán át hűtsük, hogy a tésztában lévő zsiradék és a méz visszakössön, a tészta kezelhető legyen, ne nyúljon el.

4.      A kinyújtott tésztával gyorsan dolgozzunk, minél melegebb a tészta, annál nehezebb kiszúrni és annál formátlanabb végeredményt kapunk.

5.      Ne süssük túl a mézeskalácsot, a sötétebb alaptészta ugyanis csalóka, nem látszik rajta azonnal, hogy túlsült. Célszerű a magasabb hőfokra előmelegített sütő hőfokát a sütés ideje alatt visszavenni.

6.      Nem feltétlen kell a bolti fűszerkeverékekre hagyatkozni, mi magunk is elkészíthetjük a tökéletes keveréket. A mézeskalács fűszerei általában a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, a gyömbér, a citromhéj és a narancshéj. Ezen kívül szerecsendió, szegfűbors, kardamom vagy édeskömény is kerülhet a keverékbe.

Hogyan dekoráljuk a mézeskalácsot?

1.      Ha csak magvakkal, aszalt gyümölcsökkel szeretnénk dekorálni, akkor ezeket a sütés előtt nyomkodjuk bele finoman a tésztába. Még akkor sem árt egy kis erőt alkalmazni, ha habart fehérjével vagy elhabart egész tojással megkenjük a tészta felületét. Vannak sütésálló cukordíszek is, ezeket is sütés előtt tegyük a tésztára. A klasszikus francia drazsét és társait azonban már csak a kihűlt mézeskalácsra szabad ráültetni.

2.      Legegyszerűbb, ha tojásfehérjéből és porcukorból készítünk dekormasszát. A massza könnyedén színezhető is, kevés céklaporral vagy kurkumával.

3.      A cukormázhoz nem kell habzsák, bőven elég, ha egy uzsonnás zacskóba töltjük és annak a sarkát csippentjük le egy ollóval. Ha ennél is precízebb eszközt szeretnénk, akkor sütőpapírból vágjunk egy nagyobb háromszöget és azt tekerjük fel staneclivé.

4.      Vékony fondant, kinyújtott marcipán is kerülhet a mézeskalácsokra.

5.      Olvasztott fehér-, tej- vagy étcsokoládéba is márthatjuk, ha nem is teljesen, de félig. A még dermedő csokoládéba szórhatunk kókuszreszeléket, színes cukorkákat, francia drazsét.

6.       Ha szeretnénk Rudolfot is elkészíteni, akkor egy kevés dekormázzal ragaszthatunk perec agancsokat is neki, sőt egy apró piros cukorkával még az orrát is odabiggyeszthetjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!