Receptfeltöltés
Cobbler, crumble, desszert gyorsan, sok gyümölccsel
Cobbler, crumble, desszert gyorsan, sok gyümölccsel

A házi süteményeknek két hátulütője van: egyfelől időigényes az összeállításuk, másrészt általában hosszú ideig sülnek. Éppen ezért, amikor valami gyors és egyszerű finomságra vágyunk, ami kicsit túlmutat a palacsintán és sok gyümölcs foglaltatik benne, akkor érdemes a kanalas sütik közül válogatni. A cobbler és a crumble között nincs túl nagy különbség, a lényeg mindkettőnél ugyanaz, alibi mennyiségű tészta és sok-sok fűszeres, édes gyümölcstöltelék.  

Cobbler: gyümölcsözön a tésztapaplan alatt

Ennél a süteménynél a hangsúly a gyümölcsön van. Egy közepes tepsiben, egy nagyobb jénai tálban vagy akár kisebb, személyre szabott szuflé formákban is készíthetjük, a lényeg az, hogy a szezon gyümölcseiből válogatva alaposan pakoljuk meg az edény alját, édesítsük kedvünk szerint és fűszerezzük. A szőlőt, szilvát, almát, körtét vagy épp fügét tartalmazó táljainkba kerülhet még bármilyen aszalvány is, amivel a hozzáadott cukor mennyisége is csökkenthető. Nagyon jól passzol az ősz gyümölcseihez a datolya, az aranymazsola vagy az aszalt áfonya, de meggyet vagy a sokak által nagyon kedvelt sárgabarackot is választhatjuk, de az sem baj, ha ezek keveréke kerül a gyümölcsökhöz.

A fűszerezésnél - a bevált úton haladva – bevethetjük a vaníliát, a fahéjat, adhatunk hozzá őrölt kardamom magot, kis reszelt szerecsendiót, citromhéjat vagy szegfűborsot is. Az átforgatott gyümölcskeveréket pedig egy vékony tésztapaplannal fedjük, amelyet készíthetünk hagyományos piskótából, de az is tökéletesen megteszi, ha egy lágyabb kevert tésztát, egyensúly tésztát terítünk rá a fűszerektől illatos gyümölcseinkre.

Crumble: morzsáljunk!

Míg a cobblernél a fűszeres, édes gyümölcseinket egy lágy tésztával fedtük be, addig a crumble-nál omlóstésztával bolondítjuk meg és tesszük valódi desszertté. Az omlóstésztát azonban nem csak a szokott módon készíthetjük ehhez a süteményhez, sőt, a lehető legjobb, ha kicsit „karcosabb”, darabosabb a tésztánk, mint amivel a linzereinket, pitéinket készítjük. Ehhez a tésztához cseréljük le a finomliszt egy részét – vagy akár egészét – teljes kiőrlésű lisztre, használhatunk például rozslisztet, tönkölylisztet, de az is jó megoldás, ha őrölt olajos magvakkal helyettesítjük a lisztet, így nem csak az ízében gazdagszik a tésztánk, de akár a család kedvenc gluténmentes desszertjévé is válhat a crumble. A kész, de össze nem gyúrt omlóstésztát pedig finoman rámorzsáljuk a gyümölcs tetejére és azonnal a sütőbe toljuk, mielőtt a tészta felszívná a gyümölcsben lévő nedvességet.

Ha szeretnénk még izgalmasabbá tenni ezt a fogást, akkor a morzsát keverjük el egy kevés granolával vagy müzlivel. Mivel a legtöbb granola és müzli édesített, így ebben az esetben a gyümölcsréteghez adott cukor mennyiségét valamelyest csökkentsük.

A crumble-t kezdő háziasszonyoknak is jó szívvel ajánljuk – hiszem amellett, hogy nagyon gyorsan elkészül - teljességgel elronthatatlan, nagyon finom és hatalmas sikert lehet vele aratni.

A cobbler és a crumble is szereti, ha az ízek összeérnek és a tészta is aranyszínűre sül. Ehhez érdemes 180-190 fokon sütni.

szilva-cobbler.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!