Receptfeltöltés
Egyéjszakás kaland: a főzés nélküli zabkása
2019.09.17.
Egyéjszakás kaland: a főzés nélküli zabkása
Szerző: Wessely Márta

Az utóbbi években egyre nagyobb sláger a zabkása, amelyet nem csak reggeliként, hanem akár desszert helyett is fogyaszthatunk. A zabkásának azonban van egy hátulütője: időt vesz el a reggelünkből, a nagy rohanásban nem mindig érünk rá a láng felett kavargatni a püffögő kását, majd megvárni, amíg fogyaszthatóra hűl.

Ennek kiküszöbölésére jöttek létre a különféle instant kásák, amelyekhez csupán egy félbögrényi forralt  vízre van szükség, meg egy kiskanálra, amivel a port a vízzel elkeverjük, és már készen is van a reggelink. Igen ám, de az instant kásákkal rengeteg egyszer használatos műanyag szemét gyűlik fel, arról nem is beszélve, hogy nem pontosan tudhatjuk, hogy mit is reggelizünk, mivel az összetevők sora messze túlmutat a zabkásánál jogosnak számító mennyiségen.

Nem kell főzni, nem kell várni

Szerencsére van megoldás. Annak, aki reggel szeretne azonnal fogyasztható, jól behatárolható alapanyagokból álló zabkását enni, annak csak annyi dolga van, hogy szerez pár csatos üveget és este néhány mozdulattal előkészíti benne a reggelit.

A csatos üveg fontos összetevő, hiszen az éjszakai zabkását az összeállítás után a hűtőbe kell tenni, és az üveg – az összekeverésen túl – azért is hasznos, ha fedhető, mert így a kása nem veszi át a hűtőben lévő alapanyagok illatát, és még szállítható is.

Mi kell a kásába?

Természetesen zabpehely, amelyből érdemes az apróbb szeműt választani. Aztán kell bele folyadék, valami ami, segít beállítani a krémes, sűrű állagát, valami, ami édesíti, ha igényeljük, s valami, amivel fűszerezni lehet.

A zabpehely mellé nagyon jó partner a chia mag, amely a felesleges nedvességet szépen felszívja, magas rosttartalmával, ropogós, izgalmas állagával jó kiegészítője a zabnak.

A folyadékot képviselheti a tehéntej, de különféle növényi italokkal, gyümölcslevekkel vagy akár vízzel is elkészíthető az éjszakázós zabkása. A növényi alapú italok közül jó választás lehet a rizs-, a zab-, a kókusz- vagy épp a szójaital. A gyümölcsleveknél szabad a gazda, a narancslé és az almalé jó kiindulási alap, de multivitaminos vagy épp erdei gyümölcsös változatokat szintén készíthetünk.

A tej mellett javasolt joghurtot, tejfölt, túrót vagy épp rizskrémet, kókuszkrémet tenni a zabkásához, hogy a tartalmasságát megadjuk. Ezek nagyon alkalmas matériák ahhoz, hogy a zabhoz keverni kívánt fűszereket, tört magvakat, aszalt gyümölcsdarabokat belekeverjük. A variációk sora itt is szinte végtelen, sokféle ízesítésben elkészíthető ez a rétege is a kásának.

Édesítéshez sok esetben elegendők az aszalványok, de passzírozott banánnal, vagy más friss gyümölccsel ugyancsak édesíthető a zabkása, illetve cukorral, cukorsziruppal, mézzel, agave- vagy rizssziruppal, édesítőszerekkel is megadható az édessége.

Hogyan készül az egyéjszakás zabkása?

A lehető legegyszerűbben. A kimért alapanyagokat csak bele kell tenni a csuporba, átkeverni, majd a hűtőben hagyni, hogy egy éjszaka alatt a zab és a chia mag megdagadjon, megpuhuljon. Utána már semmi más dolgunk nincs, mint reggel - minden előkészítés nélkül - megenni, vagy az iskolába, munkába magunkkal vinni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!