A családi, baráti kirándulások, túrázások sokak életében egész évben jelen vannak, a többség azonban akkor indul útnak, amikor kizöldell az erdő és a száraz, erdei utakon könnyen visz előre a lábunk.
A túrázás egyik sarkalatos pontja – a megfelelő célpont meghatározása mellett – az élelmezésben rejlik: Mit is vigyünk magunkkal az útra? A kérdés amilyen egyszerű, annyira komplikált a helyes válasz, hiszen az útravalónak bírni kell az adott esetben több órás utazást, minőségromlás és teljes formavesztés nélkül kell kibekkelnie az út egy részét a hátizsákunkban, szatyrunkban, és bizony hozzáadott értékkel kell bírnia akkor is, amikor a megfelelő helyen leterítjük a kockás takarót.
Miben vigyük az ennivalót?
Szerencsére ma már - a különféle műanyag dobozok világában - viszonylag könnyű a megfelelő csomagolás megtalálása. A szendvicseket nem kell feltétlen egyenként alufóliába vagy frissen tartó fóliába tekerni, elég, ha jó szorosan pakoljuk őket egy ideális méretű dobozba és máris megszabadultunk egy csomó felesleges csomagolóanyagtól. A műanyag tárolókban jól bírja a saláta, a nagymama meggyes pitéje, a karikára szelt, kockára vágott gyümölcs, zöldség vagy sajt.
Milyen szendvicseket készítsünk az útra?
A szendvicsek esetében érdemes kevés szósszal készíteni az útravalókat és mellőzni belőlük a krémeket, a friss zöldségeket, valamint a túl vizes felvágottakat (pl. gépsonka), inkább szárazabb. érlelt húskészítményeket (szárított sonkát, szalámit) tenni bele. A szendvicshez szánt zöldségeket külön tárolóban vigyük, így jobban bírják az utat és nem áztatják szét a szendvicseinket sem.
Mi minden kerülhet a hátizsákunkba vagy a piknikkosarunkba?
Ha van időnk és kedvünk, akkor készíthetünk édes és sós muffinokat, vagy bármilyen más kevert tésztát, ezek kifejezetten jól bírják a gyűrődést és kedvünk szerint ízesíthetők. Készíthetünk zöldséges, sajtos vagy baconös muffint, süthetünk browniet, szezonális gyümölcsökkel gazdagított egyensúly tésztát.
A hagyományos útravalók közül érdemes megtartani a pogácsát, még ha nem is hamuban sült, felvenni a listára a különféle pizzatészta alapú kenyérkéket, töltött batyukat. Ugyanez igaz az édes kelt tésztás péksüteményekre is, mint a túrós batyu vagy a kakaós csiga.
Gyorsan egy kis energiát!
Az édes kínálatban nagyon jó választás a datolya alapú energiabomba, amelyet túrázás közben fogyaszthatunk. A hozzáadott cukor nélkül készített finomság leginkább a kókuszgolyóra emlékeztet, alapját a darált datolya adja és kedvünk szerint ízesíthető. Tényleg egy kis golyónyi energia, ami átsegíthet a túra holtpontjain.
Gyors energiaforrásnak tökéletesek a friss magok, aszalt gyümölcsök is. Ebben hagyatkozhatunk a bolti keverékekre, vagy mi magunk is összeállíthatjuk a számunkra ideális mixet. Ha energiára van szükségünk, akkor feltétlen tegyünk bele pekándiót vagy paradiót, elképesztően gazdag ásványi anyag és vitamintartalom mellett meglepően magas kalóriatartalommal is bírnak.
Salátát, de milyet?
A saláták közül jó választás a tésztasaláta. Ehhez az öntetet minden esetben külön vigyük, sokkal tovább bírja a saláta, ha nem keverjük össze azzal. Bizonyos boltokban ma már kapni olyan salátás tálakat is, amelyek aljába jégakku szerelhető, érdemes körülnézni, viszonylag széles a választék.
Mit igyunk az úton?
Innivalóból jó, ha nem szénsavasat viszünk magunkkal, nem túl édes házi szörp vagy hűtött gyógytea lehet velünk, de a legjobb, ha olyan túraútvonalat választunk, amely valamilyen forrás mellett halad el és akkor az otthonról hozott vizek mellett, a frissen fakadó forrásvizet is megkóstolhatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!