Receptfeltöltés
Főzzünk a barátainkkal, azaz a grillszezon után is van élet
Főzzünk a barátainkkal, azaz a grillszezon után is van élet

Ősszel már nehezebben szánjuk rá magunkat a grillezésre, a grilleszközöket gondosan bezárjuk a garázsba vagy a sufniba, s véget vetünk a baráti sütögetéseknek. Holott az ősz és a tél is tökéletesen alkalmas időszak arra, hogy a családunkkal, a barátainkkal együtt süssünk-főzzünk.

Kirándulás, bográcsozás

A gyakorlott természetjárók számára ideális megoldás lehet a közös kirándulás és az ezt megkoronázó közös főzőcske. Ennek a programnak fontos eleme, hogy tűzgyújtásra alkalmas és engedéllyel rendelkező helyet szemeljünk ki a túránk végállomásának és az sem elhanyagolható, hogy hányan és mennyi alapanyagot, edényt cipelünk magukkal a túra során. Az ilyen együtt étkezések előtt javasolt leosztani a feladatokat, megbeszélni, hogy ki mivel járul hozzá a közös menühöz és mi az, amit előre elkészítve (szeletelve, bepácolva, kockázva) magunkkal tudunk vinni.

Kert, szalonnasütés

A szalonnasütés bármilyen kerti parti fénypontja lehet. A gyerekek és a felnőttek is előszeretettel forgatják a nyársra húzott zsírszalonnát, bacont vagy kolbászt a tűz fölött, mindenki boldogan itatja föl a zsírt a szeletnyi kenyerével. A kerti szalonnasütésnél célszerű az előkészületeket még a saját konyhánkban megtenni, s kellő mennyiségű forralt borral, forró almafröccsel, meleg rumos teával felkészülni a csípős, hűvös időre, valamint nagyobb adag sütni való mályvacukrot is beszerezni, hogy meglegyen a grillezhető desszert. Természetesen nem csak marshmallow pirulhat a parázs felett, hanem alufóliába csomagolt mézes-diós almát vagy körtét is süthetünk.

Konyha, raclette

Van olyan, hogy már se az erdő, se a kert nem vonzó, s jobban szeretnénk a kellemes meleg otthonunkban lenni, akkor jöhet a svájci csodafegyver: a raclette. A raclette nem más, mint egy kisméretű grillsütő, ahol a grillezésre szánt felület és a fűtőszál alatt pici serpenyők sorakoznak, amelyekben számtalan dolgot összesüthetünk. Mivel svájci csodáról van szó, így a varázsszó a sajt, amellyel a serpenyőnkben összekészített alapanyagokat csőben süthetjük. A raclette serpenyőiben jól mutat az apróra vágott sült hús, a falatnyi darabokra metélt bacon, mehet bele vékonyra szelt hagyma, paprika, gomba, lesütött tök, grillezett cukkini vagy padlizsán. A sajtok közül célszerű a kifejezetten raclettezéshez való sajtot választani, ami szépen terül és pirul, pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A raclette tetején pedig előre pácolt húsokat, fűszerrel megbolondított zöldségeket süthetünk és köretként főtt krumplit vagy édesburgonyát kínálhatunk a raclette-hez.

A raclette előkészítésébe könnyedén bevonhatjuk a barátainkat, akár helyben is kioszthatjuk a feladatokat, de az sem baj – ha már előre egyeztetve – mindenki hoz valamit a vacsorához. A pácolt hústól a feldarabolt zöldségeken át bármi érkezhet így, a végeredmény úgyis a közös étkezés lesz. A raclette mellé javasolt savanyúságot kínálni, ez lehet csalamádé, csemege uborka, savanyított dinnye vagy épp savanyú gyöngyhagyma, amit akár a kis serpenyőbe is belepakolhatunk, nagyon finom, ha összesütjük egy kevés baconnel és sajttal.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!