Ősszel már nehezebben szánjuk rá magunkat a grillezésre, a grilleszközöket gondosan bezárjuk a garázsba vagy a sufniba, s véget vetünk a baráti sütögetéseknek. Holott az ősz és a tél is tökéletesen alkalmas időszak arra, hogy a családunkkal, a barátainkkal együtt süssünk-főzzünk.
Kirándulás, bográcsozás
A gyakorlott természetjárók számára ideális megoldás lehet a közös kirándulás és az ezt megkoronázó közös főzőcske. Ennek a programnak fontos eleme, hogy tűzgyújtásra alkalmas és engedéllyel rendelkező helyet szemeljünk ki a túránk végállomásának és az sem elhanyagolható, hogy hányan és mennyi alapanyagot, edényt cipelünk magukkal a túra során. Az ilyen együtt étkezések előtt javasolt leosztani a feladatokat, megbeszélni, hogy ki mivel járul hozzá a közös menühöz és mi az, amit előre elkészítve (szeletelve, bepácolva, kockázva) magunkkal tudunk vinni.
Kert, szalonnasütés
A szalonnasütés bármilyen kerti parti fénypontja lehet. A gyerekek és a felnőttek is előszeretettel forgatják a nyársra húzott zsírszalonnát, bacont vagy kolbászt a tűz fölött, mindenki boldogan itatja föl a zsírt a szeletnyi kenyerével. A kerti szalonnasütésnél célszerű az előkészületeket még a saját konyhánkban megtenni, s kellő mennyiségű forralt borral, forró almafröccsel, meleg rumos teával felkészülni a csípős, hűvös időre, valamint nagyobb adag sütni való mályvacukrot is beszerezni, hogy meglegyen a grillezhető desszert. Természetesen nem csak marshmallow pirulhat a parázs felett, hanem alufóliába csomagolt mézes-diós almát vagy körtét is süthetünk.
Konyha, raclette
Van olyan, hogy már se az erdő, se a kert nem vonzó, s jobban szeretnénk a kellemes meleg otthonunkban lenni, akkor jöhet a svájci csodafegyver: a raclette. A raclette nem más, mint egy kisméretű grillsütő, ahol a grillezésre szánt felület és a fűtőszál alatt pici serpenyők sorakoznak, amelyekben számtalan dolgot összesüthetünk. Mivel svájci csodáról van szó, így a varázsszó a sajt, amellyel a serpenyőnkben összekészített alapanyagokat csőben süthetjük. A raclette serpenyőiben jól mutat az apróra vágott sült hús, a falatnyi darabokra metélt bacon, mehet bele vékonyra szelt hagyma, paprika, gomba, lesütött tök, grillezett cukkini vagy padlizsán. A sajtok közül célszerű a kifejezetten raclettezéshez való sajtot választani, ami szépen terül és pirul, pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A raclette tetején pedig előre pácolt húsokat, fűszerrel megbolondított zöldségeket süthetünk és köretként főtt krumplit vagy édesburgonyát kínálhatunk a raclette-hez.
A raclette előkészítésébe könnyedén bevonhatjuk a barátainkat, akár helyben is kioszthatjuk a feladatokat, de az sem baj – ha már előre egyeztetve – mindenki hoz valamit a vacsorához. A pácolt hústól a feldarabolt zöldségeken át bármi érkezhet így, a végeredmény úgyis a közös étkezés lesz. A raclette mellé javasolt savanyúságot kínálni, ez lehet csalamádé, csemege uborka, savanyított dinnye vagy épp savanyú gyöngyhagyma, amit akár a kis serpenyőbe is belepakolhatunk, nagyon finom, ha összesütjük egy kevés baconnel és sajttal.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!