Receptfeltöltés
Variációk epres süteményekre – sütés nélküli finomságok
Variációk epres süteményekre – sütés nélküli finomságok
Szerző: Wessely Márta

Az eper szezonjában nincs más dolgunk, csak teljesen behódolni neki és minden süteményünket, desszertünket alárendelni az első piros bogyós gyümölcsnek, amit a tavasz kínál.

A hűvösebb napokon még csak-csak bekapcsoljuk a sütőt, elkészítjük a kedvenc süteményünk, desszertünk epres változatát, de egy meleg tavaszi napon sokkal jobb, ha már csak hűteni kell az összeállított finomságot, mielőtt fogyasztanánk.

Epres tiramisu

A nagy klasszikus epres változata – a hagyományoshoz hasonlóan szintén - képes függőséget okozni, főleg, ha a friss eper mellé a krémsajtos tölteléket egy kevés reszelt citrushéjjal bolondítjuk meg, és a felnőtteknek szánt adagban rejlő piskótát limoncelloval finoman meglocsoljuk. Ha nem szeretnénk a citrusos vonalat követni, de egyedi, izgalmas epres tiramisut készítenénk, akkor érdemes a krémhez használt epret zöld fűszeres szirupban pár perc alatt előfőzni, majd fedve, a zöld fűszerekkel együtt hagyni kihűlni és így felhasználni. A visszamaradt szirupot sem szabad kidobni, azzal locsolgathatjuk a krémet rétegző piskótákat. Az epernek jól áll a bazsalikom, a menta, a citromfű.

Epres joghurttorta

A klasszikus joghurttortát sokféleképp gazdagíthatjuk eperrel. Egyrészt készíthetünk epervelőt, amivel felturbózzuk a tortához használt natúr vagy gyümölcsös joghurtot, a tortába díszítésnek, a forma oldalába is tehetünk sok-sok félbevágott eperszemet, illetve zselírozott gyümölcsvelővel vagy sok szeletnyi eperrel és egy kevés áttetsző zselatinnal dekorálhatjuk a tortát. Az epertortát itt is kedvünkre ízesíthetjük, a tiramisunál javasolt fűszerezéssel. A joghurttortába tehetünk egy kevés chia magot is, nagyon izgalmas textúrát ad a krémnek és elnyeli a felesleges nedvességet.

Epres túrótorta

A letisztult joghurttorta mellett, készíthetünk kissé rusztikusabb túrótortát is, ahol a túró egészét vagy egy részét rögökben hagyjuk, így gazdagabb textúrát kaphatunk. A gyümölcsöt apróra vágva belekeverhetjük a krémbe, de rétegezhetjük is az epret a túróval. A túrótorta fűszerezésénél a zöld fűszerek mellett, a túrótorta alapját képező kekszréteget szintén megbolondíthatjuk tört vagy darált olajos magvakkal. A kész túrótortát bevonhatjuk csokoládémázzal, készíthetünk rá grillázs díszeket és a szeletek mellé kínálhatunk frissen főzött eperragut is.

Chia magos eperpuding

A leggyorsabb epres desszert, ami nem csak finom és mutatós, hanem egészséges is. A chia mag, azaz az azték zsálya jótékony hatása mára már köztudomású, nagy nedvességmegkötő képessége tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy különféle pohárkrémek alapanyagaként szolgáljon. A nedvességtől megduzzadt fekete magocskák pedig nem csak a puding vagy krém állagának tesznek jót, hanem plusz textúrával is gazdagítják a pohárdesszertet. Az epres pohárdesszertekhez célszerű az epret nem csak apróbb darabokra vágni, hanem szirupban vagy kész eperdzsemben kicsit átforralni, majd – hűtve – a krémmel rétegezni.

eper-poharkrem-tiramisu.jpg

Epersorbet

Az eperből könnyedén készíthetünk fagylaltot is, a klasszikus, vizes alapú sorbethoz csak eperre, cukorra, vízre, egy mélyhűtőre és némi türelemre van szükség, amíg többször átkeverve újra és újra fagyasztjuk a krémet. A fagyott krém többszöri átkeverésére azért van szükség, mert így lehet a sorbet kristályszerkezetét megváltoztatni. Minél többször átkavarjuk az egészet, annál krémesebb lesz a végeredmény.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!