Receptfeltöltés
Januári fesztiválok, gasztronómiai programok
2017.12.29.
Januári fesztiválok, gasztronómiai programok

2018. január 13. Újévi Szárszói Disznólkodás

A hagyománynak megfelelően, nincs január disznóvágás nélkül. A szárszói disznóvágáson már kora reggeltől részt lehet venni a feldolgozásban, s természetesen a jó munka jutalma sem marad el, aki a nap folyamán nem lakik jól, az még az esti disznótoros bálra is benevezhet.

2018. január 13. Martonvásári termelői vásár

Martonvásáron havi egy alkalommal termelői vásárt tartanak a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ udvarán. Vásárainkon a megszokott, jó minőségű élelmiszerekkel és kézműves termékekkel várjuk Önöket. A kínálatban szerepelnek friss tőkehúsok, füstölt és nyers készáruk, sajtok, mézek, gyümölcslevek, fűszernövények, palánták, zöldségek, gyümölcsök, kerámia- fa- és textiltárgyak! A kalácsos frissen sütött finomságokkal és jó hangulattal várja Önöket. 

2018. január 14. A Tea Napja – The Tea Party, Budapest

Magyarországon első alkalommal, január 14-én szerveződik A Tea Napja esemény, melynek az Akvárium Klub ad otthont. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit. Teakereskedők és teaházak mutatják be a világ egyik legnépszerűbb italának rendkívül sokszínű és ízgazdag világát, valamint azt, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban is. A vendégek az 1800 forintos belépő árában számos teafajtát végigkóstolhatnak a kiállítói standokon, megismerhetik az elkészítési módokat, a híres termőterületek jellegzetes teáit, valamint kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők.

2018. január 19-21. Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámor, Budapest

Idén második alkalommal, a tavalyi év hatalmas sikerére való tekintettel, megrendezésre kerül a Forralt Bor Fesztivál, az év első gasztronómiai összejövetele Budán,az Allee melletti sétányon. A forralt borok mellett szívet melengető italválasztékkal készülnek. Kávékkal, forró csokikkal, kakaókkal, speciális teakínálattal, grogokkal, puncsokkal, `hütte` italokkal, forralt sörökkel, pálinkákkal és még megannyi finomsággal. A forró italokat igazi téli ételek teszik majd még izgalmasabbá. A belépés természetesen ingyenes. 

tea-kave-kakao.jpg

2018. január 20. Pincéről pincére – Variációk Vincére, Villány

Felemelő és vidám percekben, élményekben lehet része annak, aki januárban a villányi borászokkal tart. A villányi borászok -, akik szeretik a bort és tisztelik a hozzá fűződő szokásokat - 10 évvel ezelőtt felölelték és közkincsé tették a Villányi borvidék drávaszögi területein élő Vince-napi hagyományokat.
Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából következtettek a várható szüret gazdagságára. Egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.

bor-fesztival.jpg

2018. január 20. Téli Etyeki Piknik

Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Etyeki Piknik tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal! Etyeki Piknik a megújult Gasztrosétányon maradandó élménnyel, nemes italokkal, ínyenc ételekkel és fergeteges muzsikával vár!

2018. január 20. Száncsengés és Böllérverseny, Napkor

A magával ragadó hangulat, az ízek kavalkádja és a népszerű fellépők sora ezúttal sem maradt el a 17. Száncsengés és Böllérverseny Napkoron. A szervezők idén is egy hamisítatlan falusi disznóvágásra várják az érdeklődőket a Napkorona Udvarházba, a Nemzetközi Száncsengés és Böllérversenyre. A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon. A falusi hangulatot felelevenítő napkori böllérverseny az Észak-Alföldi Régió egyik legnagyobb idegenforgalmi rendezvényének számít.

2018. január 27.  A falu disznótora, Biatorbágy

Idén is részesei lehetnek az immár hagyományos biatorbágyi disznótornak, végigkísérhetik a paraszti élet egyik legnagyobb eseményét a hajnali pörzsöléstől egészen a sült kolbász kóstolásáig a Falu Disznótorán. Nem csupán a disznóvágás elengedhetetlen munkafázisait figyelhetik meg, hanem ínycsiklandó falatokat is ízlelhetnek a biatorbágyi civilek jóvoltából. A Kultúrváróban egész nap kapható a böllérfillér, amelyet disznótoros ételekre és forralt borra válthatnak be.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!