Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs
2018.12.16.
Konyhánk fűszerei: Csillagánizs
Szerző: Wessely Márta

Az ünnepi időszakban számos olyan fűszer is terítékre kerül, amelyet az év más szakában keveset vagy egyáltalán nem használunk. A sütemények, ünnepi fogások extra fűszerezésében megkerülhetetlen a csillagánizs, amely nem csak ízét és illatát adja az ünnephez, hanem a dekoratív fűszert a karácsonyi díszek készítéséhez is nyugodtan felhasználhatjuk.

Csillagánizs a nagyvilágban 

Az ánizs szülőhazája Vietnám és Kína dél-nyugati része, nem meglepő módon ezeknek a kultúráknak - és Ázsia számos más országának - gasztronómiájában fontos helyet foglal el. A csillag alakú szárított gyümölcsöt a kínaiak több mint 3000 éve használják és mai napig kedvelt fűszerük, a kínai ötfűszer keveréknek szintén fontos eleme( a kínai ötfűszer a csillagánizs mellett fahéjat, szegfűszeget, édesköményt és szecsuáni borsot tartalmaz). 

Sir Thomas Cavendish-nek köszönhetően az ázsiai sikerek után a XVI. század legvégén a csillagánizs elindult európai hódító körútjára. Az angol utazó 1588-ban hozott magával ebből az egzotikus fűszerből, amit először gyümölcsös fogások ízesítésére használták, majd később – a keleti példát követve – húsokat is fűszereztek vele, végül – ellenállhatatlan aromájának köszönhetően – megszülettek az ánizs-alapú likőrök. 

Az apertifek zöld szemű démona, az Abszint is csillagánizzsal készült, a likőrgyártás számos portékájába előszeretettel használta és használja ezt a fűszert. 

Csillagánizs a konyhában 

A csillagánizs fő felhasználása a klasszikus ánizs helyettesítése, azaz édességekben, süteményekben, kekszekben, különféle fűszerkeverékekben találjuk meg, de gyümölcskompótokhoz, dzsemekhez, szörpökhöz, mártásokhoz is adható. Csillagánizzsal a húsok szintén jól fűszerezhetők, nagyon jól illik a baromfihúshoz, bármilyen szárnyashoz, sertéshúshoz, bárányhoz, borjúhoz és marhahúshoz is. 

Karácsonyi tipp: Igazán nagy sikereket érhetünk el a csillagánizzsal finommal fűszerezett kacsasülttel.  

A csillagánizs kis mennyiségben a paradicsomszószokhoz is tökéletesen passzol, de melegen kínált gyümölcsraguk, karácsonyi gyümölcsös krémlevesekhez szintén javasolt kipróbálni. A csillagánizs ragukba is tehető, az indiai curryk mellett a hagyományos ragukban jól muzsikál egy-egy darabka csillagánizs. 

Ahogy a kínaiak, úgy mi is kombinálhatjuk más fűszerekkel, a csillagánizs kitűnő partnere a fahéjnak, melegítő hatását erősíthetjük gyömbérrel, adhatunk hozzá cayenne borsot, rózsaborsot vagy épp szegfűborsot. 

Csillagánizs tárolása 

Legfontosabb, hogy mindig nézzük meg, kínai és ne japán csillagánizst vásároljunk, mert amíg a kínai csillagánizs emberi fogyasztásra alkalmas, addig a japán csillagánizs mérgező. Az ánizst zárt üvegben, hűvös, közvetlen fénytől elzárt helyen érdemes tárolni. 

Felhasználható egyben forralt borhoz különféle mártásokhoz, pácléhez, kompóthoz, illetve mozsárban porrá őrölve adhatjuk a különféle süteményekhez, desszertekhez. 

Gyógyító csillagánizs 

A csillagánizs jótékonyan hat az emésztésre, segíti az emésztést, hascsikarásra is adható. Köhögéscsillapító hatása is közismert, a belőle készült tinktúra kifejezetten száraz köhögésre javasolt. Enyhe nyugtató hatása elősegíti a nyugodt alvást, olaj formájában a reuma, lumbágó kezelésére javallott.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!