Receptfeltöltés
Kora nyári kötelező: tojásos galuska
Kora nyári kötelező: tojásos galuska
Szerző: Wessely Márta

Nem múlhat el a kora nyár úgy, hogy legalább egyszer asztalra ne kerülne a tojásos galuska, enyhén ecetes, finoman cukros lével nyakon öntött fejes salátával. Az ikonikus magyar fogás szinte minden háztartásban kedvelt, ami nem is csoda, hiszen házi nokedliből, sok szalonnával, még több tojással készítve valóban verhetetlen.

A tojásos nokedli alfája és omegája a házilag készített galuska. Ezen nincs mit szépíteni, a víz, finomliszt, só, tojás alapon nyugvó tésztát a megfelelő sűrűségűre kell csomómentesen kavarni, majd lobogó, enyhén sós vízbe kifőzni.

De ne szaladjunk ennyire előre.

A tökéletes, fejes salátás galuskánál a sorrend is fontos. Először a salátát kell víz alatt alaposan átöblíteni, majd elkészíteni az öntetet és azt a negyedekre vagy nyolcadokra metélt zöldség levelei közé beönteni úgy, hogy legyen ideje a lének finoman ízesíteni a salátát.

Ha szeretjük a pörcöt és a finoman füstös szalonna ízt a galuskánkon, akkor most jön a szalonna felszeletelésének ideje. Javasolt fele zsírszalonnával, fele kolozsvári szalonnával dolgozni, hogy a húsos falatokért rajongó családtagoknak is meglepjük a nekik kedves pörcökkel. A felkockázott szalonnát egy nagyobb lábasban érdemes zsírjára sütni.

Ezt követően már valóban semmi más dolgunk nincs, mint bekeverni egy nagy adag galuskatésztát és a lobogó, enyhén sós vízbe szaggatni. Amint feljön a galuska a víz tetejére szűrőkanállal leemelni és a kisercegtetett zsírra dobni. Hogy ne hűljön ki a tészta idő előtt, a lábas alatt takarékra állíthatjuk a lángot.

Amikor kifőtt az összes tészta, akkor már csak a tojásokat kell ráütni és - ízlés szerint kocsonyásan vagy kissé rántottásan - a tojásos galuskát tálalni.

Variációk tojásos galuskára

Természetesen ahány ház, annyi recept. A szalonnát elhagyhatjuk, olvasztott liba- vagy kacsazsírra is tehetjük a kifőtt tésztát, de akár zsiradék nélkül is főzhetjük az ételünket. A kisütött zsírba, a tészta hozzáadása előtt dinsztelhetünk vöröshagymát, újhagymát, szezonban medvehagymát vagy egy kevés fokhagymát is. A só mellett számos fűszerrel megadhatjuk az ételnek a kívánt karaktert: frissen őrölt fekete borsot, rózsaborsot, friss kakukkfüvet, oregánót, snidlinget, kaprot vagy épp petrezselymet is adhatunk hozzá.

Természetesen magát, a szaggatásra váró galuskatésztát is variálhatjuk. A kifőtt tészta állagát lazíthatjuk, ha kevés sütőport is teszünk a tésztába, illetve tejfölt is keverhetünk a nyers masszába, ettől rugalmasabb lesz a kapott tészta. A galuskát fűszerezhetjük, többek között pirospaprikával, apróra metélt zöldfűszerekkel, finomra őrölt chilivel, frissen őrölt fekete borssal.

Sok függ attól is, hogy a galuskát köretként vagy főfogásként szervírozzuk, hiszen egy sült hús mellé kínált galuska esetében számolhatunk a hús alatt összegyűlt szafttal, ami lazítja, ízesíti majd a galuskánkat.

Az elkészült galuskát csőben is süthetjük, a trappista mellett a tojásos tésztának jól állnak a kissé markánsabb sajtok, érdemes kipróbálni a cheddart, edamit, fűszernek adhatunk hozzá egy kis parmezánt vagy lágy, érlelt sajtszeletekkel is betakarhatjuk. Ha a semleges íz irányába mozdulnánk, akkor javasolt mozzarellával vagy finoman füstölt trappistával megszórni a sütőbe szánt tojásos galuskát.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!