Receptfeltöltés
Légy tudatos, ünnepelj szezonálisan! - Valentin-nap másképp
2019.02.13.
Légy tudatos, ünnepelj szezonálisan! - Valentin-nap másképp
Szerző: Wessely Márta

A Valentin-nap közeledtével sokan készülnek valamilyen meglepetéssel a párjuknak, szerettüknek. Ilyenkor előkerülnek a pralinés dobozok, aratnak a virágosok, és az egzotikus gyümölcsök, zöldségek keletje is megnő.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai idén új kampányba fogtak, amely a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet, és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns, ízletes reggelit vagy vacsorát. Nincs szükség februári eperre, sárkánygyümölcsre vagy bármilyen más, a Föld másik féltekéjéről ideküldött csodazöldségre, a helyben kapható, szezonális alapanyagok tökéletesen megteszik. Nagyon finom előételt készíthetünk körtéből, amelyet óvatosan grillezve, kevés mézzel ízesítve kínálhatunk. De alakíthatjuk a receptet tovább, lágy sajtokkal összesüthetjük a körtét, de az is kitűnő, ha egy helyi sajtokból készített összeállítás mellé kínálunk sült almát, körtét.

Az elmúlt években hatalmas sikert arató egyben sült karfiol után – az egyébként afrodiziákumként számon tartott – zellert szintén süthetjük egybe. A fűszerezésen és a hozzá adott kiegészítőkön múlik minden, az édeskés, telt ízű zeller nagyon kellemes főfogása lehet a Valentin-napi vacsoránknak. A zeller azonban nem csak sütve jó, hanem krémlevesnek is kitűnő. Elkészítése rettentően egyszerű, alapvetően önmagával sűrítve tökéletes, de lágyítható tejszínnel vagy alaplével is. A betétei között ott lehet a pirított dió, az apró kockára vágott, zsírjára sütött szalonna, vagy a szalonnazsírban átfogatott vékony kenyérchips. Természetesen nem csak zellerből dolgozhatunk, a krumpli, csicsóka, paszternák, fehérrépa, sárgarépa, édesburgonya mind-mind ideális és szezonális.

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany-egy.jpg

Az ünnepi alkalomra készíthetünk különféle kis pitéket, amelyeket nagyon könnyen lehet dekorálni. A pite tésztájából egy keveset meghagyva pillangókat, szíveket, virágokat ültethetünk az egy- vagy többszemélyes piténk tetejére. A pitébe pedig kerülhet minden, aminek épp szezonja van, sőt mellé is kínálhatunk olyan zöldséget, amely a téli időszakban nálunk megterem. Nagyon jó választás a fejes saláta, illetve különféle savanyúságokkal, sült céklával, párolt répával megbolondított vegyes salátával ugyancsak köríthetjük a főfogást.

A desszerteknél is könnyű dolgunk van, a tél zöldségei szinte egytől-egyig szépen belesimulnak a sütemények tésztáiba, ideális alapot ad egy répás tortácskához a répa és a sütőtök, egy vulkán vagy bármilyen brownie, mélyen csokoládés sütemény esetében jó választás a sült vagy főtt cékla, ugyanígy a fehérrépa, paszternák, zeller vagy az édesburgonya is választható. A gyümölcsök közül célszerű a kompótnak eltett, lecsepegtetett házi meggyel, cseresznyével koronázni a süteményt vagy a desszertet.

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket. Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek. Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű  üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Ezeket a szempontokat Fehér Tibor színművész is szem előtt tartja, így nem volt kérdés számára, hogy részt vesz-e a kampányban. “Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, hiszen számomra is fontos a környezet védelme. A Felelős Gasztrohős Alapítványnak köszönhetően pedig tudom, hogy az is számít, mit eszem. Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”- mesélte el Tibor.

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampanyketto.jpg

 

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!