Receptfeltöltés
Októberi gasztrofesztiválok
2018.09.29.
Októberi gasztrofesztiválok

Egy komoly kávés vasárnappal zárul a szeptember, hogy októberre átengedje a terepet a boroknak, szüreti mulatságoknak. De ebben a hónapban sem csak az italok köré szerveződnek rendezvények, fesztiválok, lesz lehetőség kolbászt, kürtőskalácsot vagy épp gesztenyét kóstolni.

2018. szeptember 30. A Kávé Napja, Budapest

Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges kóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hetedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és tehetséges, alkotókedvű baristák avatják be a közönséget a kávé ízgazdag. Érkezik a hipszter svéd pörkölő, lesz előzetes a hamarosan debütáló első hazai kávéfilmből, s a tehetségük mellett a szerencséjüket is próbára tehetik a Brew Barista Gambling versenyzői.

A rendezvényen minden kezdő és tapasztalt kávéínyencet vártak egy világkörüli felfedezésre délelőtt tizenegytől este hét óráig. Filteres eszközök, espresso gépek, kiegészítők, valamint kiváló minőségű, különleges (specialty) kávék lesznek a kiállítók asztalain, amiket a helyszínen meg is vásárolhatnak. Nyolc mikropörkölő termékeivel ismerkedhet meg a közönség. Göteborgból érkező vendégünk, Per Nordby előadásával indul a nap, aki pörkölőként a kávéfarmerekkel való hatékony együttműködésről is mesél, majd Lonkai Márton (Steamhouse Café) tart előadást a 90+ kategóriás csúcskávékról, utána pedig mozizhatunk is. Lévai Balázs és csapata a Costa Rica-i magyar kávéfarmer, Bányai László, és a szekszárdi Lucky Cap pörkölő-alapító Tóth Sándor szakmai egymásra találásáról forgatott filmet az elmúlt hónapokban, ennek előzetese lesz látható. A délután második felében a Brew Barista Gambling veszi kezdetét, ahol a tehetség mellett a szerencsére is szükségük lesz az indulóknak. Ez a bajnokság nem a SCAE hivatalos versenye, hanem olyan program, amely a kitűnő alkalom arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű baristák.

kavenapja.jpg

2018. október 5-7. Tokaji szüreti napok

A hagyományos programelemek mellett (szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok stb.) az idei rendezvény is rengeteg programmal várja a városba érkezőket. Gyerekműsorok és foglalkozások, színes színpadi produkciók és a hagyományos szüreti felvonulás is szerepel a fesztivál programjában. A Tokaji Szüreti Napok a borvidék legrégebbi, még ma is működő rendezvénye. Az 1932-ben rendezték meg először és az évek során Hegyalja legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát.

Legnagyobb érdeklődés a Szüreti Felvonulást kíséri, a több száz fős menetben Tokaj-Hegyalja apraja-nagyja képviselteti magát. A felvonuláson megjelennek a borvidék települései valamint azokra a hagyományokra is emlékeznek, amelyek a térség sajátosságát adták.

A szervezők törekszenek arra, hogy a legszélesebb körű programkínálatot állítsanak színpadra a három nap alatt, így a népzenétől kezdve a magasabb kulturális értékekig bíró előadásokon át a könnyűzenei műfaj legkedveltebb művészei lépnek fel. A Tokaji Szüreti Napok gasztronómia és borkínálata is egyedülálló a térségben, az októberi rendezvényen a borvidék legjelentősebb termelői, pincészetei kínálják boraikat. Emellett a belvárosban és a pincesoron nyitott pincékkel várják a látogatókat és több borászat külön erre az alkalomra kóstolókat, pince- és dűlőtúrákat illetve kisebb koncerteket is szervez. A város sétálóutcáján és főterén pedig kézműves vásár kíséri a három napos rendezvényt.

2018. október 12-14. Kürtőskalács Fesztivál, Budapest

A Vitéz Kürtős új, különleges desszertezője, az Édes Mackó is helyet kap a három napos Kürtőskalács Fesztiválon, ugyanis kitelepítik saját fejlesztésű finomságaikat: a Madárlátta Kürtős, a Kürtős Guba és a Kürtős Gríz is megkóstolható lesz a Fesztiválon a korábbi, megszokott ín

yencségek és a hagyományos kürtőskalácsok mellett.

A Fesztiválon lesz „Csináld magad!” sátor, mint minden évben, most is ki lehet majd próbálni a kürtőskalács-sütés fortélyait. Emellett a hagyományokhoz hűen szombat délelőtt idén is megrendezik a jótékonysági közösségi kürtőskalács-sütést, a Kürtős Kalandot, amelyet most különleges köntösbe bújtatnak.

A háromnapos, családbarát Kürtőskalács Fesztiválon természetesen idén is szórakoztató koncertekkel színesítik a széles gasztronómiai kínálatot. Pénteken Petruska, a Harlekin és a Lóci játszik viszi táncba a közönséget, szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys &Flóra koncertje zárja a fesztivált.

Az édességeken túl újra megnyitja kapuit a Faszénen sült ételek udvara, valamint a tavaly sikeresen debütált „Relax liget” is várja azokat, akik inkább társasjátékozással vagy teqball-lal szeretnék eltölteni a kürtőskalácsra várakozás idejét. A szintén közkedvelt Gyerekligetben idén több ingyenes program csábítja a kicsiket.

tekerharom.jpg

2018. október 13-14. Velemi gesztenyenapok

A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, amely értékes helyi termék. A Velemi Gesztenyenapokon ezt a terméket ünneplik, két napnyi kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző programmal, amelyet világzenei koncertek, vásári komédiák és mesejátékok tarkítanak.

2018. október 19-21. Füredi szüret

Háromnapos fesztivál a szüret jegyében Balatonfüreden. Látványos felvonulás, borlovagrend avatás, kulturális programok, vásár és gasztronómia a parton.

A hagyományos felvonulás szombaton, 14.30- kor indul a Szent István tértől, a szokásos útvonalon, a Kisfaludy Színpadig. A borlovagrendek menetét gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, több néptánccsoport, hintók és a Nemzeti Lovas Díszegység négy huszárja kísérik. A felvonulás útvonalán ezúttal is 25 borász kínálja borait. 

A menetben fúvós zenekarok is részt vesznek, Gyuláról, Vácról, Ócsáról érkeznek a zenészek. Lesz kirakodóvásár, gyerekprogramok, előadások, koncertek, máglyagyújtás, must és borkóstoltatás, a Rizling Generáció jóvoltából bárki, aki kedvet érez, kipróbálhatja a szőlőpréselést is. Vasárnap, igazodva az igényekhez, népi játszópark várja a gyerekeket a Tagore sétányon.

2018. október 19-22. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba

A csabai kolbász hazai és külföldi népszerűségét segíti a minden év októberében megrendezendő Csabai Kolbászfesztivál, mely mára Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye.   A Csabai Kolbászfesztivál arra vállalkozik, hogy a település hagyományaiban emblematikus szerepet betöltő disznótartás, feldolgozás, kolbászkészítés köré olyan igényes, sokrétű programot biztosítson a fesztiválra érkező vendégeknek, és a helyi lakosság számára is maradandó élményt nyújtson.

A rendezvényhez borvigadalom is társul, amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására, Élelmiszer és Mezőgazdasági kiállítás, amely a régió élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeit népszerűsíti, és ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű füstölt vékony és vastagkolbászt.

A rendezvény négy napja alatt országra-világra szóló kolbászos versengések várják a látogatókat a 600 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyéig, a disznótoros ételek (töltött káposztafőző verseny) készítéséig és kóstolásáig. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők. A vendég nagy része évről évre visszajár a rendezvényre, ami páratlan hangulatával, barátságos légkörével, színvonalas programjaival évek óta töretlenül őrzi népszerűségét.

A jó hangulatról népzenei, néptánc és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, akik megjelenítik a város és vidéke kulturális értékeit. Esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget 4 helyszínen. A Csabai Kolbászfesztiválon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Számos vendéglő kínálja a hagyományos, ízes csabai termékeit, melyekhez jól illenek a kiváló magyar borok és pálinkák.

csabaikolbaszfesztival.JPG

2018. október 20-22. Szigligeti süllőfesztivál

Október végén a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol halételekkel és helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket.  A szervezők színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítanak a látogatók számára, az őszi Balaton festői hangulatának díszletei között.

2018. október 27-28. Whisky Show, Budapest

A nemzetközileg is elismert budapesti Whisky Show-n Írországtól Japánig, Skóciától Tajvanig, Németországtól Franciaországon át az USA-ig számtalan kiállító teszi tiszteletét. A rendezvény már messze túlmutat az aranyló whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatok is kiállításra, illetve kóstolóra kerülnek. Fontos kiemelni, hogy az exkluzív rendezvény már csak a nevében szól csupán az uisge beatha-ról, ami skót gael nyelven annyit tesz: az élet vize, vagyis whisky.

A Whisky Show kiváló alkalmat nyújt, hogy megismerkedjünk az illatos almából készült calvados-okkal, amelynek már az illata is elvarázsol, a Casterede armagnac-ok fenséges, ízvilágukkal pedig szinte a szemünk elé idézik a francia domboldalakon érő, egészséges, dús és édes szőlőszemeket, amelyekből ezek a zamatos párlatok készülnek.  De kóstolhatunk olyan cognac-okat is, amelyek igen koros páraltok keveréke, és kizárólag a Grand Champagne régió szőlőszemeiből készülnek.

A ginek már tavaly is kitüntetett szerepben „villogtak” a Show-n, ugyanis a Ginterem igen népszerűnek bizonyult, nem győzték a bártenderek keverni az ízletes koktélokat, gin&tonic alkotásokat. Az idén is több tucat prémium gint kóstolhatnak az érdeklődők.

A rumok kedvelői is bátran jöjjenek a Whisky Show-ra, hisz kedvenc párlataikból egy igazi arzenál fogadja majd őket a Karib-térség francia stílusú rum-különlegességeitől a spanyol és angol stílusú rumalkotásokig.

Idén is színes programdömping várja a látogatókat. Lesz Bartender verseny, ott lesz a GoodSpirit Bár a Ginteremben, szurkolhatunk az ír kávéverseny versenyzőinek, és jönnek az elmaradhatatlan skótdudások. A Whisky Casino szintén sokakat fog vonzani, minként a Masterclasses (MC) előadások, amelyeken több gyártó és lepárló képviselője tart ültetett kóstolókat.

 whisky-show.png

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!