Receptfeltöltés
Pulykalakoma, azaz pulyka az ünnepi asztalon
Pulykalakoma, azaz pulyka az ünnepi asztalon
Szerző: Wessely Márta

A legtöbb családban egyértelműen a pulyka a karácsonyi menü sztárja. A sokak által kedvelt, könnyen elkészíthető, sajátos, vadas ízzel rendelkező szárnyasból számtalan ünnepi fogást kreálhatunk.

Gazdag levesek, pulykából

A kalóriában viszonylag szegény, egészséges pulykahúsból könnyű jó levest csinálni. A klasszikus húslevesen kívül, gazdagabb raguleveseknek kitűnő alapja, belsőségeivel szintén készíthetünk levest vagy felhasználhatjuk betét formájában.

Pulyka, mint előétel

Az előételek sorában ott a helye a pulykának. A pulykasonkával készített kanapék, a pulykahússal gazdagított kis aszpikfalatok mellett, a csirkemájjal töltött apró pulykanyársak jó vendégvárók, egy családi vagy baráti borozgatás, beszélgetés mellé is nyugodtan kínálhatók.

Pulyka, az ünnepi főfogás

Szinte biztos, hogy az ünnepek alatt a legtöbb háztartásban főfogásként érkezik az asztalra ez az Amerikában őshonos madár. A pulyka elkészítésének számtalan módja van, de arra minden esetben ügyeljünk, hogy a pulyka egészséges voltát pont a zsírszegénysége adja, így elkészítésénél mindig figyelni kell arra, hogy ki ne száradjon.

Az egyben sütött pulykát éppen ezért célszerű előre bepácolni, a melle húsát, combját se árt a felhasználás előtt valamilyen marinádba tenni. A pulykahúst sok esetben töltelékekkel és szalonnával szokás elkészíteni, így óvva meg a húst a kiszáradástól. A vékonyra klopfolt melle húsát tölthetjük fűszeres, zsemlemorzsával lazított pulyka- vagy csirkemájjal, kerülhet bele ázsiai fűszerezésű, gerslivel vagy rizzsel, sajttal lazított tört tojásos töltelék, de pulykakolbászt is bújtathatunk a húsba.

A pulykahúsból készíthetünk személyre szabott tekercseket is, amelyeket vagy baconbe csomagolva süthetünk ki vagy a kész tekercseket gazdag szószban párolhatjuk, főzhetjük készre.

pulyka-tekercs-rolad-toltott-bacon.jpg

A pulykának nagyon jó partnere a tejszín és a krémsajt, ezekből nyugodtan készíthetünk ehhez a húshoz mártásokat, szósz alapokat. Vadra emlékeztető íze miatt a pulykát készíthetjük a klasszikus vadas mártásban is, paradicsomos szószt szintén kreálhatunk mellé. Az olaszos hangvételű szószba tehetünk oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot, de arabos ízvilágúvá is tehetjük, a megfelelő ras el hanout fűszerkeverékkel.

Abban az esetben, ha a tejszínes szószoknál maradunk, akkor javasolt kipróbálni a birsalmával, körtével egybefőzött pulykaragut, amelyhez a legjobban a krémes, vajjal kikevert krumplipüré illik, de hercegnő burgonyával válik igazán ünnepi fogássá. A gyümölcsök mellett fűszeresebb irányba szintén terelhetjük a tejszínes, krémsajtos mártásunkat, kevés mustárral karakterizálhatjuk, s ehhez a mártásnak az sem árt, ha a pulyka pácolásához használt marinád egy részét hozzáadjuk a készülő ételhez.

Pulyka egyben sütve

Az amerikai filmekből megismert és megkedvelt hálaadási és karácsonyi pulyka valóban fenséges látvány az ünnepi asztalon. A pulyka méreteiből és életkori sajátosságaiból fakadóan az egyben sütéshez javasolt bébi pulykát beszerezni, amely befér a háztartási sütőkbe és a felnőtt állatokkal ellentétben a húsa még porhanyós. A bébipulyka sütésénél ügyeljünk arra, hogy kellő ideig pácoljuk sütés előtt, a sütőben legyen elég hely, körbe tudjon sülni a hús, illetve fedjük le a szárnyast, egészen addig, amíg a húsa meg nem puhul és akkor pirítsuk le.

PKM tipp: Ha igazán szaftos pulykasültet szeretnénk, akkor a marinádból kiemelt szárnyas combját, melle húsát kevés szalonnával spékeljük meg.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!