A sütőtök igazi sztár az őszi konyhában, ha van otthon sütőtökünk, akkor szinte bármit el tudunk készíteni. A sós fogások mellett számtalan édességben is megállja a helyét a sütőtök. A tök több szempontból ideális alapanyag. Egyrészt édeskés íze, másrészt gazdag, krémes húsa teszi alkalmassá arra, hogy süteményekben felhasználjuk.

Sütőtök, mint töltelék 

A finoman édes, kellemesen krémes sült vagy főtt sütőtököt számtalan desszertbe belekomponálhatjuk. Nem kell a spanyolviaszt felfedezni, a már meglévő receptjeinken csak egy kicsit kell módosítani, és már születhetnek is a sütőtökös-almás pitéink, sülhet a fahéjas-sütőtökös rétes, készülhetnek a sütőtökkrémmel töltött kelt csigák, a sütőtökös bukták, sülhet és hűlhet a sütőtökkel színezett és édesített sajttorta. A lehetőségek száma szinte végtelen, a sütőtök jól muzsikál a legtöbb házi süteményben.

A tök fűszerei között pedig megtalálni mindent, amit a magyar gasztronómia előszeretettel használ a desszertekhez, jöhet a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg, a narancshéj vagy épp a vanília. A sütőtöknek köszönhetően a töltelék cukortartalma is könnyedén csökkenthető, a hozzáadott cukrot a minimumra vissza lehet szorítani, anélkül, hogy a sütemény élvezeti értékén csorba esne.

Sütőtök, mint tészta alapanyag                                     

A sütőtök, nem csak buktában, gombócba töltve ideális, hanem magát a sütemény tésztáját is készíthetjük sütőtökkel. Természetesen nem minden tésztaféle alkalmas a sütőtökös átalakításra, de a kevert tésztával és a kelt tésztával hamar látványos sikereket érhetünk el. Az édes íz és a fantasztikus szín mellett a sütőtökben az is zseniális, hogy a vele készített tésztának a zsiradéktartalmát is minimalizálhatjuk, a gazdag, krémes sütőtökkel készített tészta sokáig friss marad. A legnépszerűbb tökös sütemény a muffin, ennek elkészítését a legkisebb családtagokkal közös programként is beiktathatjuk az őszi hétvégéken. A legegyszerűbb változatokon túl készíthetünk gesztenyemasszával vagy fűszeres főtt almával töltött, cukormázzal, marcipánnal bevont, dekorált tökmuffint is.

Töklekvár

Bár a lekvárfőzés javarészt nyári mulatság, egy-két üveg sütőtöklekvárt mindenkinek el kellene tenni. A könnyen megfővő sütőtökhöz - ízlésünknek megfelelő mennyiségű és fajtájú édesítés mellett – adhatunk különféle fűszereket, illetve szezonális gyümölcsökkel is társíthatjuk. Az almás, gesztenyés, naspolyás töklekvár mellett főzhetünk narancshéjjal, naranccsal ízesített dzsemet is, illetve ivólének, szörpnek is befőzhetjük, ha van elég időnk, üvegünk és tökünk.

Töklatte azaz Pumpkin Spice Latte, házilag

Évek óta hatalmas sláger a sütőtökös latte, amelyet egy nagy amerikai kávélánc terjesztett el világszerte, de szerencsére otthon is pikk-pakk reprodukálható.  Egy-két evőkanál turmixolt sült sütőtökre van hozzá szükség, egy tisztességes presszókávéra, valamint tejre, amiben a töknek oly kedves fűszereket átmelegítjük, hogy a kész lattét teljesen átjárja majd az aromájuk. A gyömbér mellett a latte-hoz adhatunk fahéjat, csipetnyi ánizst, egy kevés fahéjat és némi vaníliát is.

sutotok-latte.jpg