Receptfeltöltés
Fehér gyökérzöldség, de nem fehérrépa, mi az? - Paszternák, pasztinák
2018.02.17.
Fehér gyökérzöldség, de nem fehérrépa, mi az? - Paszternák, pasztinák
Szerző: Wessely Márta

A téli zöldségrepertoár egyik kevéssé ismert tagja a pasztinák, amelyet szerencsére egyre több helyen beszerezhetünk és rengeteg fogásba könnyedén beépíthetünk. A dagadt fehérrépának tűnő zöldség karakteres íze könnyen megszerethető.

Terjeszkedő rómaiak, hódító paszternák

Az ókor óta kedvelt gyökérzöldséget a rómaiaknak köszönhetően ismerte meg a kontinens, ők voltak azok, akik a Római Birodalom határainak növelése közben - az utakkal és viaduktokkal együtt - a paszternákot is bevezették a meghódított nép életébe, kultúrájába.

Mire használható a paszternák?

A paszternák kellemes, de karakteres íze legtöbbször a leveseinkben köszön vissza, de ezt a növényt számtalan más fogásukba is belekomponálhatjuk. A paszternákkal ugyanis sokféle zöldséget helyettesíthetünk, többek között azt a krumplit is, amely a XVI. századtól kezdve orvul kiszorította a mindennapok konyhájából a paszternákot és száműzte a ritkán használt zöldségek közé. A pasztinák kitűnő párolva, ragunak elkészítve, pürésítve, de csőben sütve, rántva vagy éppen chipsnek sütve is elkészíthető.

A pasztinák ízvilágához jól passzolnak a tejtermékek, pasztinák alapú ragukat, leveseket, rakottasokat nyugodtan készíthetjük tejszínnel, tejföllel vagy zsíros tejjel is.

Magas cukortartalma miatt lekvárt is szokás belőle főzni, illetve főtt, pürésített változatban felhasználható sütemények tésztájához, krémjéhez, valamint a gyümölcsös, édes krémlevesek sűrítéséhez.

Gazdag belbecsű pasztinák

A paszternák nem csak cukrot, hanem élelmi rostot is tartalmaz és emellett nagyobb mennyiségű C és B vitaminokat, valamint vasat, káliumot, cinket, kalciumot és foszfort is.

gyokerzoldsegek-cekla-repa.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!