Egy klasszikus, egy egészséges és egy keleties
Mi az?
Persze, hogy szakácskönyv!
A 2017-es év végi könyvdömping megint kedvez a szakácskönyvet ajándékozni vagy ajándékba kapni vágyóknak. A gasztronómiai könyvkínálat meglehetősen széles, a szakma hazai képviselői és a nemzetközi mezőny éllovasai bőven ellátják könyvekkel a főzni vágyókat. Az idei év kiegyenlített, a hedonista klasszikusok mellett, az életmódváltó újdonságok is helyt kaptak.
Klasszikus - Jamie Oliver : Karácsonyi receptek
Jamie Oliver lassan már húsz éve ontja magából a remek recepteket. Ne találta fel a spanyolviaszt, de sose szégyellt tanulni, fejlődni, más konyhák, kultúrákból meríteni, azt átdolgozni. Könyveiben erősen dominál a család és a hagyomány, és miben is csúcsosodhatna ki jobban mindez, mint egy nagy karácsonyi szakácskönyvben. A Park Kiadó gondozásában megjelent könyvben minden olyan fogás helyt kapott, ami a karácsony témakörébe tartozik: a baráti összeröffentésekre szánt finomságok, a lazább napok könnyedebb egytálételei, a maradékgazdálkodás finom fogásai és a szent estére szánt tökéletes vacsora kellékei egyaránt megtalálhatók. A recepteket most is a gazdag, minden részletre kiterjedő leírás segíti, valamint Jamie sorvezetője, amelyben különösen fontos hangsúlyt fektet a különféle húsok tökéletes elkészítésére.
Egészséges – Tomán Szabina: Egészségesen, Tománosan
Az év végi trakta és az év eleji fogadalomdömping idején nincs is jobb, mint egy egészséges életmódra csábító szakácskönyv. Tomán Szabina már eddig is a saját diétás termékportfóliójáról vált híressé, sokan váltottak életmódot az ő segítségével. Ennek a módszertannak a részeként, azt kiegészítendő született a könyv, amely segít az általa megfogalmazott elvek mentén történő életmódváltás zökkenőmentessé tételében. A változatos receptek között több magyar klasszikus is megtalálható, a hortobágyi palacsintától, a töltött káposztán át egészen a halászléig. Az újraértelmezett kedvenc fogások mellett, még számtalan – a diétába jól illeszthető – recept alkotja a könyvet.
Keleties – Yotam Ottolenghi, Ramael Scully : Nopi
A különleges és kreatív jelzőkkel felvértezett legújabb Ottolenghi könyv fő vezérvonala a főzés, mint élmény megélése. Itt nem a család gyors élelmezésére való receptek sorjáznak az oldalakon, hanem tartalmas, időt és energiát kívánó fogások, amelyek a hobbiszakácsok komfortzónáját feszegetve kínálnak ízletes kihívásokat. Az összetett fogások sajátossága Scullynak– Ottolenghi séfjének – köszönhető, de mindez a megszokott Ottolenghi-féle tökéletesre törekvő, keleties szemlélettel társítva, amiben már több az ázsiai elem is, de nem tűnik el a megszokott és megszeretett közel-keleti, mediterrán hangulat sem. Ezt az ízvilágot, irányt valósította meg a két szakács a 2011-ben nyitott Nopi nevű éttermükben, amelynek repertoárjából szemezget a könyv, természetesen otthoni eszközökre hangolt recepteken keresztül.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!