A spanyolok tudnak valamit. Aprócska tálakba halmozzák a legjobb falatokat és azzal látják vendégül a barátaikat. Ezt a módszert mi is nyugodtan átvehetjük, a téli vendégségek, karácsony közeli baráti-, családi vacsorákat részben vagy egészben tapasokkal is megoldhatjuk.
Tapa
A tapa, azaz falat régóta kedvelt a spanyoloknál. A szeletnyi kenyeret eredetileg az italos poharak tetejére tették, hogy ne szálljon bele semmilyen bogár. Aztán a kenyérre került egy kis olivada, azaz olajbogyó krém, egy kevés érlelt vagy friss sajt, serrano vagy épp iberico sonka, s mire a nemzetközi hírnév utólérte a tapa-t, már tapassá, azaz falatokká változott és egy egészen különleges étkezési stílust jelentett, jelent.
Tapas
A tapas messze más, mint az általunk ismert hidegtálak. Sokkal rusztikusabb a tálalás, a választék a mediterrán konyhát tükrözi és ez a boldog sokszínűség nem mellőzi a meleg fogásokat sem. A tapas leginkább a most oly divatossá lett brunchok hangulatát idézi, ahol minden megállja a helyét, amit reggelire vagy könnyű ebédként kínálnánk.
Klasszikus tapas
A klasszikus tapas tálra első körben a spanyolok kedvenc sajtjai kerülnek, a juhtejből készített érett manchego, érlelt sonka, pácolt olíva bogyó, olajbogyókrém, sült zöldségek és patatas bravas, azaz chilivel ízesített, paradicsommártásban kínált krumpli.
Sült, rántott tapas
A sor azonban kedvünk szerint bővíthető, a rántott fogások is nyugodtan az asztalra kerülhetnek. Készíthetünk rántott, töltött olajbogyót, bundázott sajtgolyókat, adhatunk falatnyi sült zöldségeket vagy salátákat, savanyított zöldségeket.
Pástétomok, húsok
A krémes, pástétomok szintén szerves részét képezik egy ilyen spanyol étkezésnek, a különféle hideg és meleg húspástétomokon kívül, asztalra kerülhet tonhalkrém, fűszeres lazackrém, chilivel és korianderre ízesített guacamole, azaz avokádókrém, de májkrémet is készíthetünk. A kolbász sem hiányozhat egyetlen tapas-tálról sem, a szárazkolbászok, szalámik mellett karikára szelt vagy egyben lesütött friss kolbász szintén része lehet a menünek.
Szendvicsek, zöldségek
A falatkákon kívül kanapék, katonák, kisebb-nagyobb szendvicsek is jó helyen vannak a tapas-tálon. A mediterrán alapanyagokból számtalan izgalmas szendvics készíthető, a friss juhsajttal, sonkával, zöldségekkel halmozott szendvicsen túl készíthetünk fűszeres sajtkrémmel megbolondított, vékonyra szelt avokádóval megpakolt kanapékat is.
Empanadas
A szendvicsek mellett a falatnyi vagy épp több emberre szabott empanadas is tipikus tapa, azaz olyan finomság, amit kár kihagyni. Az empanada a legtöbb esetben főtt tojással kevert fűszeres darált húsos töltelékkel készül, de ettől nyugodtan eltérhetünk. Készíthetünk szendvics méretű empanadas-t, illetve kipróbálhatjuk az 5-6 emberre méretezett változatát is, amely leginkább az angolok húsos pitéjére emlékeztet. Az empanadas látványos eleme lehet egy szépen és gazdagon megpakolt asztalnak.
Tortilla
A meleg fogások között központi szerepe lehet a spanyol tortillának, ami az olasz fritattával rokon, azaz olyan, gazdagon megpakolt omlett, amelynek a sütését a sütőben fejezzük be. A klasszikus spanyol tortillát vékonyra szelt krumpli gazdagítja, de a tölteléket kedvünk szerint változtathatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!