Receptfeltöltés
Zero waste helyett odafigyelés
2019.08.12.
Zero waste helyett odafigyelés
Szerző: Wessely Márta

Bár sokan még mindig inkább a struccpolitika jegyében tagadják, egyértelmű, hogy a klímaváltozás nem fenyeget minket, hanem már gőzerővel zajlik. Bár ebben javarészt azért nem az egyén felelőssége mutatkozik meg, hanem sokkal inkább nagyhatalmi érdekek eredménye, ám mi magunk, a szerény, jobbára szinte láthatatlannak tűnő munkánkkal könnyíthetünk a Föld terhein.

A végletesség jegyében néhány éve megjelent a zero waste mozgalom, amely azt tűzte zászlajára, hogy semmilyen szemetet nem termel, de lássuk be, ez nem feltétlen az első lépés a kisebb ökológiai lábnyom megteremtéséhez. Apró, de hasznos lépésekkel, a bevett szokásaink felülbírálásával, átalakításával mi is tehetünk valamit azért, hogy a már most futó folyamatokat lelassítva élhető bolygót hagyjunk magunk után.

A környezettudatosságnak nagyon jó terepe a konyha, ahol valóban rengeteg szemét termelődik, ha egy kicsit nem figyelünk oda.

Szelektáljunk

A szelektív szemétgyűjtéshez szerencsére Magyarországon majdnem minden adott. A háztartásban termelődő napi hulladékot könnyedén tudjuk papír/műanyag/kommunális szemétté szétbontani, és ennek megfelelően kidobni. A felhalmozódó egyéb hulladék esetében sincs rossz helyzet, a legtöbb diszkontban, hiperszuperben van elemgyűjtő, üveglerakó is akad a nagyobbakban, az alumínium dobozokat is sok helyütt visszaveszik, az elektromos hulladék mehet a műszaki boltokba, és a nagyobb darabokat a hulladékudvar is visszaveszi. A szelektív hulladékgyűjtés megkezdésekor javasolt feltérképezni a környéken a lehetséges leadási pontokat, és olyanokat választani, amelyek könnyen beleilleszthetők a hétköznapjainkba.

Nem minden szelektíven gyűjthető, ami annak tűnik. Erre feltétlen figyeljünk oda, számtalan infografika található a témában, amelyeket érdemes átolvasni. Ügyeljünk rá, hogy - többek között - a legtöbb hiperszuperben található, friss húsok tárolására, gyümölcsök csomagolásához használt habosított műanyagot sajnos Magyarországon nem dolgozzák fel szelektíven, így azt nem szabad a műanyagos gyűjtőbe elhelyezni.

Komposztáljunk

Akinek van kertje, nagyobb terasza, annak érdemes a konyhai hulladékok növényi részét külön komposztba gyűjteni, és vagy a saját földünkön elhasználni vagy közösségi kertek, ismerősök számára felajánlani. Ha nem csak szelektíven gyűjtünk, hanem komposztálunk is, a kommunális szemét mennyisége a töredékére fog csökkeni.

Ne használjunk felesleges műanyagokat

Kerüljük az egyszer használatos műanyagokat. Ma már amúgy is borsos ára van a boltokban a különféle zacskóknak, kár erre pazarolni a pénzt, inkább saját szatyrokkal, kosarakkal felvértezve induljunk vásárolni, mint anno a szüleink, nagyszüleink. A boltok jelentős része már kezd hozzászokni a saját zsákokkal felszerelkezett vevőkre, akik kimustrált függönyökből varrt, sokszor használatos zsákokba szedik az almát, ne legyünk félénkek, éljünk ezzel a lehetőséggel, használjunk saját zsákokat a felesleges és rendkívül környezetszennyező nejlonok helyett.

Vizsgáljuk át a használt kemikáliákat

A konyhai létünk azonban nem csak felesleges zacskókból, nehezen szelektálható üvegekből és komposztálható zöldséghéjakból áll, a konyhában számos kemikáliát is használunk. Ezekből ma már szinte mindből kapni olyan változatot, amellyel nem mérgezzük a folyóink vizét, és nem utolsó sorban ránk nézve sem veszélyes. A klasszikus ecet és szódabikarbóna konyhai újrafelfedezése mellett, érdemes a kifutó mosogatószer, mosogatógép tabletta, súrolószer helyett már környezettudatos változatot beszerezni.

Bár ezek apró lépésnek tűnnek, ha mindenki csak ennyivel hozzájárulna a környezet megóvásához, az már látványos és üdvös eredményeket hozna.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!