Ahogy közeledik a karácsony, úgy fokozódik a helyzet a konyhában. A szokásos teendőink mellé felsorakozó karácsonyi tennivalók is bele kell, hogy férjenek az életünkbe. Ügyes tervezéssel azonban elejét vehetjük a felesleges kapkodásnak, ha időben megtervezzük a menüt és jól gazdálkodunk a decemberünkkel, akkor valóban békés karácsonyunk lesz.
A tervezés fontos részét képezi a menü, amelynek összeállítását sokban befolyásolják a családtagjaink, az ő ízlésük és az esetleges preferenciáik. A közös ünnepi vacsora megtervezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány ötlettel és menüjavaslattal.
Klasszikus menüsorok
A klasszikus karácsonyi menüben ott a helye a halászlének, amit számtalan módon elkészíthetünk, s az sem baj, ha ehhez segítségül hívjuk a hiperszuperek hűtőiben található sűrítményeket, hiszen halat passzírozni meglehetősen pepecs, időrabló dolog. A halászléhez vehetünk plusz pontyot, belsőségeket, készíthetjük tésztával is. Az édes típusú levesek szintén terítékre kerülhetnek, de egy jó húsleves szintén méltó felütése lehet a karácsonyi menünek. A főfogások sorában kedvelt a hal, lazaccal vagy egyben sütött fogassal várhatjuk a vendégeinket. Ha nem szeretnénk halat tenni az asztalra, akkor pulykával, báránnyal szintén dolgozhatunk. A pulyka egyszerűen elkészíthető, ha tudjuk, hogy ezzel a száraz hússal hogyan kell bánni, akkor omlós, ízletes főfogásokat varázsolhatunk belőle. A bárányból készíthetünk egy tartalmas ragut lábszárból vagy combból. A combot egyben sütve is kínálhatjuk, s ha igazán elegáns vacsorát szeretnénk, akkor báránybordát készítünk a családnak, frissen sütve. A karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül, de ha nincs kedvünk, vagy nem jut időnk a töltelékre, akkor még mindig készíthetünk egy nagyobb adag székelykáposztát.
Halászlé – fűszeres, egyben sült pulyka, vajas zellerkrémmel – mézesbéles
Töltött káposzta falatok – báránysült bulgursalátával, pirított sonkás kelbimbóval - beigli
Vegetáriánus menüsorok
A vegetáriánus menüsorokhoz jóformán az összes klasszikus leves jól illik. A zöldségből vagy gyümölcsből készített krémlevesekkel indulhat a vacsora vagy egy klasszikus, zöldségalapú ragulevessel, amit gazdagíthatunk sajttal, spenóttal töltött ravioliva, adhatunk hozzá laskára vágott palacsintát, tehetünk bele kevés erdei gombát, fürj tojást. A főfogások között szerepelhet egy szejtánnal készített töltött káposzta, lencsefasírozott vagy töltött zöldségeket is kínálhatunk. A francia töltött sós pite, a quiche ideális választás, grillezett zöldségekkel, gombával, megpakolva, sajttal, kókusztejjel összesütve elegáns, mutatós főétel, amihez párolt zöldségeket, savanyúságot vagy valamilyen – a töltelékkel harmonizáló – chutney-t javasolt adni.
Aszalt szilvás leves – sajtos grillpadlizsános quiche – zserbó
Sajtkrémleves – diópástétommal töltött grillgomba, vadrizzsel – madártej pohárkrém
Vegán menüsorok
A vegetáriánus menüsorban szintén helye van a zöldség- és gyümölcsleveseknek, a zöldségalaplével készített, hús- és tojásmentes raguleveseknek, amelyek sűrítését kevés turmixolt krumplival, keményítővel vagy vegán zselírozó anyagokkal meg lehet oldani, de liszttel is staubolhatjuk őket. A főételeknél jó választás a rakott zöldség, a zöldséges lasagne vagy rétes, esetleg töltött tök vagy bármilyen zöldségpástétom, amit könnyen fűszerezhetünk.
Zöldségalapú erőleves, tofus raviolival – diós, zöldséges sütőtök, grissini – kókusztejes pannacotta trópusi gyümölcsökkel
Kókusztejes thai zöldségleves – édesburgonyás lasagne - vegán brownie
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!