Receptfeltöltés
A sokszínű kókusztej
A sokszínű kókusztej
Szerző: Wessely Márta

A laktató, tartalmas téli fogások idején jó, ha van kéznél 1-2 doboz kókusztej. Amíg 10 éve a kókusztej afféle nehezen beszerezhető luxuscikknek számított, mára már minden hiperszuperben kapható és ha nem is a létező legolcsóbb dolog, de teljes mértékben megfizethetővé vált.

Kókusztej házilag

A kókusztej előállításával mi magunk is megpróbálkozhatunk, ehhez csupán kókuszreszelék, víz és némi idő szükségeltetik. Kétféle módon is elkészíthetjük a kókusztejet: forrázással és áztatással. A legtöbb anyag akkor oldódik ki a kókusz húsából, ha forrásban lévő vízzel öntjük fel, majd néhány órát hagyjuk ázni, végezetül leturmixoljuk és átszűrjük. Az így kapott kókusztejet nagyjából egy hétig eltarthatjuk a hűtőben. A tej tetejére kiülő kókuszzsírt főzéshez vagy pakolásokhoz is nyugodtan felhasználhatjuk, de az sem baj, ha a kókusztejben hagyjuk az egészet vagy egy részét legalább.

Kókusztej a főfogásokban

A kókusztejet általában az ázsiai, indiai fogásokhoz szokták használni, de szinte bármilyen ragut elkészíthetünk vele. A zöldséges vagy húsos ételeinket kókusztejjel könnyedén áthangszerelhetjük, új színt vihetünk a kicsit már megkopott vagy megunt fogásainkba. A pulykatokány, a csirkeragu, a gombamártás és a vörös húsos ételek mind-mind új értelmet nyerhet a kókusztej segítségével. A ragukon kívül a különféle – tejszínnel, tejföllel készítendő - mártásokat is javasolt kókusztejjel készíteni, nagyon kellemes, selymes ízt ad az ételnek, de nem nehezíti el azt.

Ugyanígy a téli zöldséges krémlevesek szinte mindegyike jól muzsikál kókusztejjel, nyugodtan próbáljuk ki a krumplival, karfiollal, brokkolival, sütőtökkel, csicsókával vagy paszternákkal készített krémlevesekhez. A kókusztej adta alaphangulathoz persze társíthatunk fűszereket, jöhetnek a különféle erősségű és eltérő összetételű indiai curry keverékek vagy kipróbálhatjuk a thai zöld curry pasztát is, amivel azért óvatosan bánjunk, rafinált erő rejtezik benne.

Kókusztejes desszertek

A kókusztej a desszertek világában szintén otthonosan mozog. A könnyen elkészíthető, látványos pohárkrémek, pudingok, tejberizsek egészségtudatos változatát könnyedén elkészíthetjük kókusztej felhasználásával. A tészták nedvességtartalmát is megadhatjuk vele, sülhet a családnak a kókusztejes gofri, palacsinta, császármorzsa. A kevert sütemények, muffinok, egyensúly sütemények, poharas finomságok összetevői között szintén megjelenhet a kókusztej, sőt a kókuszzsír is, így semmi nem megy veszendőbe. Kókuszzsírral süthetjük a kevert tésztákat, a kelt tésztába is tehetjük vaj vagy olaj helyett és az omlós tésztákhoz is felhasználható.

Tulajdonképpen bármilyen sütemény nedvességtartalma (víz, tej, gyümölcslé) igény szerint helyettesíthető kókusztejjel.

Kókusztej a reggelinkben              

A kókusztejnek a reggeli rutinunkban is bőven van helye. A már említett gofri mellett, a különféle müzliket, granolákat, pelyheket szintén felönthetjük vele, sőt kakaót, tejes kávés italokat, gyümölcs- és zöldségturmixokat gyárthatunk kókusztejjel.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!