Receptfeltöltés
A vegetáriánus karácsony nem is akkora kihívás, mint hinnénk
A vegetáriánus karácsony nem is akkora kihívás, mint hinnénk
Szerző: Wessely Márta

Egyre több családban válik a karácsonyi készülődés szerves részévé, hogy a vegán, vega vagy bármilyen más ételintoleranciával élő családtagok számára is teljes értékű menüt találjunk ki. A vegetáriánus karácsonyi menü összeállítása nem olyan nagy kihívás, még akkor sem, ha nem flexiteriánus a vendégünk, ellenben tejet, tojást és vajat fogyaszt.

Vegetáriánus ünnepi levesek

A vegetáriánus karácsony értelemszerűen zöldség bázisú. Ebből a szempontból az összes klasszikus zöldséges krémlevest be is vethetjük az ünnepi levesek sorában, csak arra kell ügyelnünk, hogy ne húslevessel gazdagítsuk, hanem zöldség alaplét adjunk hozzá, s tejszín helyett kókusztejjel vagy más magtejjel tegyük még krémesebbé. Készíthetünk hagymalevest, gombalevest, sült sütőtökös krémlevest, gesztenyelevest, de a gyümölcsleveseket is könnyedén vegánosíthatjuk. A zöldséglevesek esetében a vendégek által választható feltétek sorába emeljünk be egy-két pirított magot és kockára vágott füstölt tofut. A krémlevesek mellett a gazdagabb ragulevesek szintén asztalra kerülhetnek, egy jóféle babgulyás vagy csicseriborsóban gazdag ragulevessel indulhat is az ünnepi menü.

Vegetáriánus karácsonyi főfogások

A vegyes asztaltársaság és a háziasszony számára az a legkényelmesebb, ha nem egytálételekben gondolkodunk, hanem olyan főfogással készülünk, ahol a köretek, saláták, öntetek bárki számára jók, s csak a főfogás az, amiben megoszlik a társaság ízlése. A sült pulyka mellett éppen ezért kínálhatunk zöldséges quiche-t, rakott vagy töltött padlizsánnal, diós, töltött sütőtökkel is készülhetünk. Az egyben sültek szintén népszerűek ilyenkor, készíthetünk a fasírozottra emlékeztető diósültet, lencsefasirtot vagy szójás fasírozottat. A quiche mellett jó választás a sós töltelékkel gazdagon kínált leveles tészta, amit a Wellington mintájára készíthetünk, de rétestésztába is csomagolhatjuk a gazdag, tartalmas töltelékeinket.

Vegetáriánus köretek

A vegán köretek tárháza igen széles, hiszen többek között ide tartozik a különféle módon sütött, zöldfűszerekkel, borssal megbolondított burgonya, csicsóka, az édesburgonyából, paszternákból – margarinnal vagy más növényi zsiradékkal lazított, krémesített - püré, a klasszikus hagymás krumplisaláta. Emellett számtalan módon készíthetünk rizs, bulgur, kuszkusz vagy épp quinoa alapú köreteket, valamint zöldség- és tésztasalátával is várhatjuk a vendégeinket.

Vegetáriánus desszertek

A klasszikus süteményeket szinte bármelyik vegetáriánus ismerősünk, családtagunk szívesen fogyasztja, ellenben a vegán vendégeink számára már más finomságokkal kell készülni. Ha nem szeretnénk újraértelmezni az összes klasszikus süteményünket, akkor célszerű vegán sütemények közül választani. Rengeteg pite adja magát, ahol az omlós tésztalapot készíthetjük margarinnal vagy kókuszzsírral, a tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk. Almás, körtés, magvas pitéken túl, a szezonban születhetnek a céklás-csokoládés vagy sütőtökös töltelékű pitéink is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!