Receptfeltöltés
Laktózmentes konyha, tejmentes konyha
2019.09.03.
Laktózmentes konyha, tejmentes konyha
Szerző: Wessely Márta

A laktóz intolerancia lassan már népbetegségnek számít, a magyar felnőtt lakosság közel egyharmadát érintő probléma, amely természetesen nem csak felnőtteknél jelentkezik. Az orvosi szakirodalom szerint az európai lakosság nagyjából 14-40 százalékát érinti ez a betegség. A nagyfokú szórás oka, hogy bizonyos népcsoportoknál gyakoribb az előfordulása. Hazánkban a veleszületett laktóz intolerancia elenyésző, viszont a magyar lakosságra jellemző a másodlagos, a kor előrehaladásával kialakuló betegség.

A laktáz enzim hiánya, vagy csekély jelenléte az emberi szervezet számára problémássá teszi a laktóz, azaz a tejcukor feldolgozását, amely számos kellemetlen tünethez vezet, vezethet. Ezek kiküszöbölésére szerencsére létezik enzimpótló gyógyszer. Sokan azonban a gyógyszerszedés helyett az életmódváltás mellett döntenek, mérsékelik a friss tejtermékek fogyasztását, átállnak a laktózmentes alternatívákra, illetve kikísérletezik, hogy mely fermentált termékek nem okoznak számukra gondot. A tejtermékek fermentációja, azaz erjesztése során ugyanis csökken a tej laktóztartalma, ezáltal fogyaszthatóvá válik számos laktózérzékeny számára.

Laktózmentes termékek bővülő kínálata

A jelenség méreteit jól tükrözi a gyártók erre adott válasza: egyre szélesebb laktózmentes portfólióval jelennek meg a különféle élelmiszeripari szereplők, amelyeknek hála a laktóz intolerancia mellett is kényelmesen, szinte a megszokott módon főzhetünk, étkezhetünk.

A laktózmentes termékskálában megtalálhatjuk a vajat, a tejfölt, természetesen a különféle zsírtartalmú tejeket, tejszínt és joghurtot is. Bár a legtöbb laktóz intoleranciával élő számára a sajtok, és a különféle feldolgozott, fermentált termékek kevesebb gondot jelentenek, vagy egyáltalán nem okoznak tünetet, egyre több laktózmentes sajttal, joghurttal találkozni az áruházak hűtőpultjaiban.

Növényi alternatívák

A laktóz intolerancia esetén, akárcsak a kazein, azaz tejfehérje allergia okán is érdemes elgondolkodni a növényi alternatívák használatán, amelyek szintén egyre nagyobb választékban lelhetők fel. A különféle növényi italokat, termékeket nem csak a már diagnosztizált esetekben érdemes fogyasztani, kisgyerekeknél javasolt az elválasztás időszakában, a tejre, a tejes készítményekre való átállás előtt ezekből az alternatívákból választani.

A skála valóban széles, hiszen többek között ihatunk rizs-, zab-, szója-, mandula-, mogyoró- vagy épp kókusz alapú italokat. Ezek a levek kitűnő alapjai lehetnek számos smoothie-nak, alkalmazhatók a reggeli müzli, zabkása elkészítésénél, jól dolgozhatunk velük a különféle levesek, főzelékek, raguk sűrítésénél, az ízek lágyításánál. Illetve ezekkel a növényi alapú italokkal a süteményeink, desszertjeink nagy része is könnyedén elkészíthető.

A növényi alapú alternatívák szerencsére nem merülnek ki a tej helyettesítésében, számos egyéb termékkel találkozhatunk, amelyek a joghurtok, tejfölök, tejszínek, habtejszínek helyettesítésére ugyancsak alkalmasak. Ezek süteményekbe, főtt ételekbe történő felhasználása a legtöbbször nem tér el a megszokott, tejes változatoktól, de minden esetben érdemes utána olvasni, hogy a gyártónak van-e valamilyen javaslata a felhasználás módjára annak érdekében, hogy minél teljesebb élményt nyújtson a kínált termék.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!