Receptfeltöltés
Itt vannak az október legizgalmasabb gasztroprogramjai
2019.09.27.
Itt vannak az október legizgalmasabb gasztroprogramjai
Szerző: Wessely Márta

Az október igazán izgalmasnak ígérkezik, az ország szinte minden pontján készülnek a szép őszi díszletek között tartandó eseményekre.

2019. október 4-6. Villányi Vörösbor Fesztivál

Az ország egyik leghíresebb borászati-kulturális rendezvényére ismét többtízezer látogatót várnak a szervezők a villányi Rendezvénytérre, a Pincesorra, a Diófás térre és a város több pontjára. A fesztiválra közel 35 borászat és számos neves pincészet települ ki a legjobb vörösboraival.
Szombat délelőtt traktoros Ördögárok-túra, borászati ismeretterjesztő előadások, gyerekkoncertek és kórus koncert is várja majd a fesztiválközönséget. Szombat kora délután a Borkirálynő és a Borkirály vezetésével a villányi Pincesortól indul el az ország leglátványosabb és legvidámabb szüreti felvonulása, amit nem csak nézni lehet, de a sokszínű menethez csatlakozni is érdemes.

2019. október 11-13. Kürtőskalács Fesztivál, Budapest

A kürtőskalácsot készítő házikókban a hagyományos és már ismert különleges ízesítések, a különböző méretű és más-más módon elkészített kürtőskalácsok mellett - az étel intoleranciával élők számára –mentes kürtőskalácsokat is készítenek, és többféle kürtőskalácsból készült desszert-különlegességet is kínálnak az arra nyitott vendégek számára.

Nagykoncertek, közönség kedvencek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások, gyerek pályázatok, közösségi jótékonysági kürtőskalács készítés (Kürtős Kaland), kézműves vásár és mesterség bemutatók - egyszóval lesz minden, ami egy igazi hagyományőrző, családi rendezvényhez szükséges.

A Kürtőskalács Fesztivál évről évre bővülő környezettudatos megoldásaival támogatja a zöld életmódváltást. Idén már a kürtőskalács standok fele növényi alapú, lebomló csomagolópapírt használ majd, sőt egy rendhagyó rajzpályázatot is hirdetnek a szervezők a gyerekeknek az öko-szemlélet jegyében. 

2019. október 18-20. Szoboszlói Szüreti Mulatság, Hajdúszoboszló

E mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett. Az ünnepi asztalra a hajdúsági ételek mellé magyar borok és pálinkák kerülnek. A három nap során a látogatók igényes programokon szórakozhatnak, a rendezvényen fellépnek amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, ismert magyar előadó művészek. 

2019. október 19. Nemzetek Sajtfesziválja, Budapest

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég szerepet. Ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői. A rendezvény lehetőséget biztosít a vendégeknek, hogy megismerjék és megkóstolják a legfinomabb külföldi és hazai sajtokat, finomodjon, formálódjon ízlésük. A sajtok mellett helyt kapnak Magyarország kiemelkedő borrégióinak különlegességei, amelyek nélkülözhetetlenek a finom sajtokhoz. Az egész napos kellemes hangulat mellett szakmai előadásokkal, gyermekeknek interaktív játszótérrel és színvonalas koncertekkel készülünk, hogy minden kikapcsolódni vágyó megtalálja a számára legérdekesebb programot.

Ugyan a rendezők a minőségi sajtfogyasztás népszerűsítését és a nemzeti sajtkultúrák bemutatását tűzték zászlajukra, de kiemelt szerepet szánnak a hazai sajtoknak is. Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, amelyen bemutatják a magyar kistermelők termékeit. 

sajtfesztival-budapest.jpg

2019. október 18-20. Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál, Tata

Idén ősszel újra a gasztronómiáé a főszerep a tatai Öreg-tó partján. A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. Az izgalmas ismeretterjesztő programok, a kitűnő étkek és borok után a szórakozás sem maradhat el.  

A Kastélykertben az ország minden pontjáról idesereglő halfőző mesterek - a régiókra jellemző halászlevekkel - várják az érdeklődőket. A jó halászlé után kiváló és különleges halfogások készülnek, amelyek kísérői a friss és üde neszmélyi borok lesznek, a helyi borászok autentikus kínálásával. A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. Az interaktív bemutatók keretében kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel. 

tata.jpg

2019. október 19-20. Szigligeti Süllőfesztivál

Október végén a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni. 

sullofesztival.jpg

2019. október 24-27. Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba

A négynapos rendezvény lehetőséget ad rá, hogy vendégeink belekóstoljanak abba, milyen is a vidéki élet, hogyan élnek errefelé az emberek, mit esznek, hogyan mulatnak, milyen zenészeik vannak.

Az első Csabai Kolbászfesztivál (1996) igazi népünnepéllyé vált, és első alkalomra magáénak érezte az egész város. Jó volt a fogadtatása szakmai körökben is: a turizmus érzékelte, hogy ebből idegenforgalmi attrakció lehet, a húsos szakma pedig azt tartotta fontosnak, hogy egy tradicionális magyar termék kapott hatékony marketinglehetőséget. A sikertörténet azóta is tart. 

2019. október 26-27. Gasztrohegy - Nem HEKK - Halak hétvégéje

Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak… Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk.  Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

Tavaly ősszel indították el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket. Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek. 

2019. október 26-27. Whisky Show, Budapest

A Whisky Show Budapest idén kilencedik alkalommal teremt lehetőséget a hazai whiskykultúra elmélyítésére, a hagyományok ápolására és ismeretterjesztésre. Vendégeink több mint 500-féle különböző minőségi whiskyt és érlelt párlatot kóstolhatnak két napon keresztül a már megszokott impozáns szállodában, a Corinthia Hotelben. A Whisky Show Budapest már hagyomány, hiszen 2010 óta hazánkban egyedülállóan mutatjuk be a világ ismert, neves, minőségi whiskyjeit, rumjait, ginjeit és egyéb prémium párlatait. Mindkét nap nyilvános kiállítói nap lesz, ahol az impozáns standoknál az érdeklődők számtalan minőségi ital mellett egy-egy márka gyártójával, hazai forgalmazójával és új márkákkal is megismerkedhetnek.

Tradícióként idén is a Skót Dudás csapat nyitja meg a rendezvényt. Nem marad el a whiskykoktél verseny sem, amelyben célunk, hogy ezen a látványos megmérettetésen megtaláljuk az ország whisk(e)y-k felé legelhivatottabb, legjobb szakemberét. A Master Class alkalmak során pedig vendégeink egy-egy kiemelt márka gyártói és hazai forgalmazói kíséretében megkóstolhatják és megismerhetik egy-egy lepárló whiskyjét, különleges párlatok számos évjáratát.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!