Receptfeltöltés
Életmentő spejz: a gríz
2018.02.15.
Életmentő spejz: a gríz
Szerző: Wessely Márta

A dara nagyon régóta megtalálható az emberiség konyháiban. A különféle kalászosok, valamint a kukorica, hajdina magjából évezredekre visszamenően készítenek darát. Amíg az olasz háztartásokban a kukoricadarából akad több, addig a mi kamráink biztosan rejtenek egy-egy csomag búzadarát, azaz grízt.

Darák és darás ételek a nagyvilágban

A dara Kelet-Európában és az eurázsiai vidékeken kása, kasha formájában került terítékre, Indiában a dalia elnevezésű búzadarából főleg édes kásákat készítettek, de sósan, zöldségekkel, fűszerekkel összefőzve is gyakorta előforduló alapanyag.

Közel-Keleten a bulgur, azaz a búzatöret vált kedveltté, amely olyan népszerű fogások alapja, mint a nálunk petrezselyemsalátaként ismert tabbouleh. Ugyancsak innen származik a kuszkusz is, amelynek minden háztartásban ott a helye, hiszen percek alatt elkészíthető, kitűnő köret, de desszertnek, pudingnak is kiváló.

Az angolszász konyha pudingjait, véres hurkáit is darával, azaz a lisztnél jóval durvábbra őrölt gabonával keverve készítik, a darának ugyanis nagyon jó a nedvszívó képessége, így az összes felesleges nedvességet felszívja és ezzel a lendülettel képes meg is puhulni, így mindenki jól jár.

Az egészséges gríz

A gríz nem csak egy jól felhasználható, könnyen tárolható alapanyag, hanem egészséges, sőt jóval egészségesebb, mint a liszt, hiszen a darában, grízben még a búzaszem csírája, küldő rétegei is felfedezhetők és ezekben rengeteg ásványi anyag (nagy mennyiségű vas) és számos vitamin (A-, B-, E-vitamin) található.

A gluténmentesen étkezők számára a búzadara helyett ott a semolina, azaz a kukoricadara és a hajdina, amely teljes értékű növényi fehérje, megtalálható benne az összes esszenciális aminosav.

Tésztástészta és a többiek

A gríz felhasználásában az egyik nagy klasszikus a pirított, puhára főzött grízzel kevert metélt, a grízes tészta, amelyet édesen és sósan is fogyaszthatunk.  A búzadarát azonban kerekíthetjük levessé, amihez Dobos C. József híres szakácskönyve ad útmutatást. Ennek a fogásnak a lényege a tejszín és a tojássárgája, amelytől a fővő, duzzadó gríz kellemesen krémes lesz és egy gazdag, semleges ízű levest kapunk, amit kedvünk szerint alakíthatunk, fűszerezhetünk.

A dara felhasználási módjai közé tartozik a vasárnapi húsleves betétjeként ismert daragaluska, amelynek elkészítése igényel némi gyakorlatot, hogy se túl kemény, se a forró vízbe érve atomjaira hulló ne legyen a végeredmény. Itt is érdemes figyelembe venni az alapanyag tulajdonságait, és a bekevert masszát állni hagyni egy rövid ideig, hogy a gríz felszívhassa a nedvességet.

A dara ennek a tulajdonságának köszönhetően számtalan fogásban a szürke eminenciás szerepébe kényszerül. Ő fogja össze a túrógombócunkban az összetevőket, sok esetben neki köszönhető, hogy egyben marad a túrótortánk, tőle lesz rezgős, de nem folyós a pitetálba álmodott töltelékünk.

A desszertek világában azonban önállóan is megjelenik, minden gyerekkort megédesítve, mélytányérban kerül elénk, kakaószórással a tetején. A tejbegríz a valódi megtestesülése ennek az alapanyagnak, de javasolt kipróbálni a vele készített császármorzsát, illetve a különféle hideg pohárdesszerteket, pudingokat is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!