Receptfeltöltés
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban
Finom egészségmegőrzés, banánhéjban
Szerző: Wessely Márta

A mai felnőtt magyar lakosság jelentős részének a banán és a narancs még mindig kicsit a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik, de ha jobban belegondolunk, pont ezek a téli hónapok azok – amikor hazai gyümölcs hiányában – jól jön a trópusi pótlás.

Az egészséges banán

A banán egyébként is hálás gyümölcs, könnyedén magunkkal vihetjük bárhova, a pucolása már az óvodásoknak is jól megy és olyan gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalommal bír, hogy akkor is banánon kéne élnünk, ha nem lenne finom.  A bölcsek gyümölcsének is nevezett banánban ugyanis többek között található kalcium, kálium, foszfor, vas, A- és C- vitamin, valamint B6 vitamin, amelynek számos jó tulajdonsága van, többek között erősíti az idegrendszert és véd a II-es típusú cukorbetegséggel szemben. A banán a téli megfázások, influenzák, gyomorra húzódó betegségek idején is jó roboráló, segít visszatölteni az ásványi anyag raktárainkat, nem terheli meg a gyomrot, sőt segít az emésztésben és szinte azonnal energiával látja el a szervezetet.

A finom banán

Az összes jó tulajdonsága ellenére, a legtöbb esetben az íze miatt fogyasztjuk a banánt, amelyet számos módon belekombinálhatunk a mindennapok konyhájába. A banán ilyen típusú felhasználása általában akkor válik aktuálissá, amikor a nyersen történő fogyasztására már kevés vállalkozó van, a banán érettebbé válik. Ebben a fázisban azonban tökéletesen konyhakész.

Banános smoothie

Az egészséges turmixok, smoothiek egyik kedvelt alapanyaga a banán, amely könnyedén megadja az ital tápanyagtartalmát, sűrűségét, édességét. A banán nem csak a tejes vagy gyümölcsös változatokba kerülhet, hanem jó alapja lehet bármilyen zöldséges, teával vagy vízzel hígított italnak is. A banán jól passzol a spenót, a madársaláta vagy a kelfélék mellé, sőt avokádóval is adhatjuk, csak arra vigyázzunk, hogy ennek a turmixnak meglehetősen magas lesz a zsírtartalma.

A banán ugyancsak jó helyen van a reggeli zabkásába, kitűnő alapja lehet egy tartalmas müzlinek, a gyümölcsös, chia magos pudingokat is készíthetjük vele, illetve a sütikhez is felhasználható.

zold-turmix-smoothie-avokado-banan.jpg

Banánkenyér, banános palacsinta, banoffee pie

A banán, főleg az érett banán számos süteményben megállja a helyét, cukortartalmának és krémességének köszönhetően a süteményekhez kevesebb cukrot és zsiradékot kell adni. A kevert tésztás piskóták esetében szinte mindig van helye 1-2 banánnak, de ha valóban a banánt szeretnénk fókuszba tenni, akkor érdemes kipróbálni a banánkenyeret, amely az angolszász gasztronómia egyik nagyágyúja. A fűszeres alaptésztát jól kiegészíti a pürésített banán, s ha 1-2 érettebb példányt hosszába félbe vágunk, és úgy illesztünk bele a még nyers, de már formába tett tésztába, akkor nem csak finom, de mutatós süteményt is kapunk eredményül. A banánkenyér jól gazdagítható különféle olajos magvakkal, dióval, mogyoróval vagy pekándióval, aszalt gyümölcsökkel szintén fokozhatjuk az élveket.

Ugyancsak kitűnő választás az amerikai palacsinta, amelynek jó tartalmat, testet ad az érett, villával lazán elnyomott banán. A banán jó partnere a répának és a céklának, így répatortát vagy épp céklás brownie-t is készíthetünk belőle, de kipróbálhatjuk a karamelles banánpitét, azaz az 1971 óta átütő karriert befutó angol banoffee pie-t, amelyben a sűrített tej és az érett banán ad egymásnak randevút.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!