Receptfeltöltés
Hidegtálak - szilveszterre
Hidegtálak - szilveszterre
Szerző: Wessely Márta

A karácsonnyal ellentétben a szilveszter sokkal kötetlenebb ünnep. Ilyenkor a legtöbb helyen batyubállal összekapcsolt svédasztalos megoldásban tálalják az ételeket. Akár vendéglátóként, akár vendégként készülünk a szilveszteri ünnepségre, jó tudni: a hidegtál a tökéletes megoldás. 

A hidegtálak legnagyobb előnye az előre elkészíthetőség, azaz napokkal korábban összeállíthatjuk a szilveszteri vacsora elemeit, s mikor eljön az újév ünneplése, már nekünk se marad más dolgunk, mint önfeledten átlépni az újesztendőbe. 

Hús a tálon 

A hidegtálakra sokféleképp kerülhetnek húsok. A maradék vagy kifejezetten az eseményre sütött sültek ideális alapot jelentenek, de dolgozhatunk különféle felvágottakkal, sonkával, készíthetünk libamájat, terrineket, azaz pástétomokat, nyugodtan alkothatunk egy- vagy épp többszemélyes – húshangsúlyos – kocsonyákat. A vagdaltak szintén kitűnő elemei lehetnek egy húsos hidegtálnak. Itt is gondolkozhatunk falatkákban vagy készíthetünk egy őzgerincnyi egyben sült fasírozottat. A fasírtgolyóbisokat bambuszpálcával vagy fogpiszkálóval is átszúrhatjuk, a nyársra kerülhet falatnyi sajt (ementáli, mozzarella golyó, trappista vagy svájci gruyere), kockára igazított paprika, koktélparadicsom, olajbogyó, nagyobb kapribogyó. Apró szendvicseket, úgynevezett kanapékat szintén gyárthatunk. 

Zöldségek a tálon 

A zöldségeket külön fogásként szintén felszolgálhatjuk. Alakíthatunk belőlük salátákat, vagy ujjnyi hosszú csíkokra metélve, különféle mártogatósokkal (sajtos, tejfölös, paradicsomos, avokádós) tálalhatjuk. A hagyományos saláták közül jól passzol a hidegtálas vacsorához a krumplival, csemegeuborkával készített franciasaláta, a majonézes kukoricasaláta, a klasszikus hagymás-ecetes krumplisaláta, az osztrákok metélőhagymás, joghurtos burgonyasalátája, amit nyugodtan gazdagíthatunk egy kevés friss, pucolt szárzellerből vágott csíkkal. 

salata-napfeny.jpg

Kencék, krémek 

A hagyományos kencéket szintén felvonultathatjuk a hidegtálon. Nincs is jobb, mint friss kenyérrel enni a kacsazsírt, a jól bekevert körözöttet, a fűszeres tojáskrémet, a zöld fűszerekkel elkészített túrókrémet, vagy a különféle konzervek felhasználásával összeállított halkrémet. Zöldségkrémeket ugyancsak készíthetünk, a padlizsánkrémen kívül humuszt is kínálhatunk, amihez nagyon jól illik a friss tortilla vagy pita.

Tojás, a klasszikus 

Ha nem szeretnénk húsos kocsonyákat készíteni, akkor zöldségekkel, tojással is remek kocsonya-falatokat gyárthatunk. A tojás nem csak kocsonyába jó, hanem önmagában is hagyományos szereplője a hidegtálaknak. A kaszinótojás mellett minden ilyen hidegtálas svédasztalon ott a helye a töltött tojásnak, amelyet ezerféle módon elkészíthetünk. A tojások kikapart főtt sárgáját kikeverhetjük majonézzel, fűszerekkel, adhatunk hozzá füstölt lazacmorzsát, tehetünk bele apróra vágott főtt sonkát, fűszerezhetjük curryvel, kurkumával, friss zöld fűszerekkel, metélőhagymával, petrezselyemmel. 

Tésztasaláta, a jolly joker 

A húsokat, zöldségeket különféle tésztasalátákba komponálhatjuk. Ezek a fogások nagyon jó főételek, de köretként szintén megállják a helyüket. A tészta mibenléte mellett, komoly választékunk van az egyéb alkotóelemekből is, a paradicsomos, tejszínes, olívaolajjal készített tésztasalátákban helyt kaphat számtalan főtt vagy nyers zöldség, maradék sült, felvágott, vagy az éjfélre szánt virsli. 

tesztasalata-teszta-salata.jpg

Sajttál 

A különféle sajtokat felvonultató tálakat ugyanúgy a hidegtálas svédasztal részévé tehetjük, melléjük kerülhetnek a csonthéjas, olajos magvak, illetve többféle friss gyümölcsöt, aszalványt kínálhatunk a sajtok mellé.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!