Receptfeltöltés
Gesztenyeliszt, a falatnyi luxus
2017.09.30.
Gesztenyeliszt, a falatnyi luxus
Szerző: Wessely Márta

A gesztenyelisztet a kényszer hívta életre, azokban az észak-olasz régiókban terjed el a használata, ahol már nem termett meg a búza vagy más gabonaféle, így a nagy mennyiségben rendelkezésre álló szelídgesztenyét dolgozták/dolgozzák fel lisztnek. Ehhez a megszárított gesztenyét megpörkölik, majd megőrlik. Az így kapott őrleménynek elképesztően jó illata van, valamint az általunk ismert főtt szelídgesztenyére csak nyomokban emlékeztető, markáns íze.

Ez a mi nagy szerencsénk. Ugyanis, ha nem a gluténmentes táplálkozás okán használjuk fel a gesztenyelisztet, akkor bőven elég a szokott receptekben szereplő liszt mennyiségének harmadát, negyedét kiváltani ezzel a gazdag, aromás, sűrű, olajos liszttel, máris elérjük a kívánt hatást. A gesztenyelisztre nem is szabad igazából lisztként tekinteni, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint a klasszikus, gabonából készített lisztek, de ha ezt elfogadjuk, akkor egy remek nyersanyaggal tudunk dolgozni.

A gesztenyeliszt, akárcsak a szelídgesztenye, nem csak az édes ételekben, hanem a sós fogásokban is jól muzsikál. Az őszi vadas ételeink mellé nyugodtan készíthetünk gesztenyeliszttel gazdagított krumpli gombócot, gnocchit, de az édesnek szánt krumplinudliba is csempészhetünk egy keveset (arra ügyeljünk, hogy viszonylag sok vizet képes felvenni, erre a recepteknél figyelni kell). A gombás ételeknél is hasznát vehetjük a gesztenyelisztnek, egy jó gombás omlettben, vagy fritattában, esetleg a spanyoloknál oly kedvelt krumplis-tojásos tortillában is megtalálja a helyét. A zöldséges ragukhoz kínált házi tésztába szintén tehetünk belőle, illetve a házilag készített kenyereinket, sós aprósüteményeinket, sörkorcsolyáinkat is felturbózhatjuk a pörkölt gesztenye ízével.

Édes vonalon számtalan lehetőségünk nyílik a gesztenyeliszt felhasználására. A zsíros matéria jó alapja lehet számtalan omlós tésztának, nem csak porhanyósabb és teltebb ízű végeredményt kapunk, hanem a gesztenyeliszttől gyönyörű aranybarna lesz a linzertésztánk. Ebből a tésztából készíthetünk tortaalapot (például egy jó sajttortához), de süthetünk linzert, islert, különféle gyümölcsös pitéket. A kevert tésztákba, egyensúly süteményekbe nyugodtan tehetünk gesztenyelisztet, nagyjából a tésztához vett liszt negyedét cseréljük le hozzá. A kókuszgolyó mintájára készített enegriabombáinkat is feldobhatjuk egy kevés gesztenyeliszttel, egészséges és izgalmas finomságot kapunk végeredményül.

Ha azonban valóban a gluténmentessége miatt szeretnénk ezzel a liszttel sütni, akkor feltétlen próbáljuk ki az olaszok kedvenc gesztenyelisztes „mindenmentes” tortáját, a castagnaccio-t, amely se glutént, se hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ellenben intenzív ízvilága bárkit elbűvöl.

A gesztenyelisztet fénytől elzárva, jól záródó edényben tároljuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!