Receptfeltöltés
Medvehagyma, a tavasz egyetlen levélben
Medvehagyma, a tavasz egyetlen levélben
Szerző: Wessely Márta

A medvehagyma március első napjaiban feltűnik és egészen addig velünk marad, amíg a többi friss zöld be nem tölti a bennünk kialakult téli űrt.

Egy csokornyi medvehagymában rengeteg lehetőség rejtezik, a levelekből készülhet krémleves, fűszeres olaj, pesztó, mártás, adhatjuk húsokhoz, fűszerezhetünk vele sós aprósüteményeket vagy készíthetünk medvehagymás kenyeret.

Medvehagyma levesbe

A legmedvehagymásabb leves, ha a póréhagymán vagy más lágyabb ízű hagymán indított levesünket - amiben a medvehagyma leveleit fonnyadásig dinszteltük – egyszerűen csak leturmixoljuk. Nem kell sok fűszer, a fokhagymás illattal és zöldes ízzel a medvehagyma tökéletesen elviszi ezt az ételt. Talán egy kis selymesség nem árt neki, amit vele turmixolt krumplival, zsíros kókusztejjel, krémsajttal vagy tejszínnel adhatunk meg. A leveshez jól illik a pirított sajtból készített tallér, a fűszeres, szintén jól megpirított kruton vagy egy kevés bacon chips.

Medvehagyma kenyérre, tésztára, tésztába

A medvehagyma nagyon jó viszonyt ápol az összes tésztafélével, így amíg tart a szezon, addig érdemes minden módon összeboronálni őket. A friss leveleket összemetélve, kevés olívaolajjal vagy olvasztott vajjal elkeverve tökéletes alternatívája a hajtogatott pogácsánk bármely töltelékének. Ha hagyunk egy kis időt, azaz tud pihenni a növény a zsiradékban, akkor még intenzívebb íze lesz a kész péksüteményünknek is. A zsiradékban pácolt hagyma mellett, érdemes krémet is készíteni belőle. Egy kevés olívaolajjal, kis parmezánnal, mandulával vagy dióval összeturmixolva szintén kerülhet pogácsába, de frissen kifőtt tésztára vagy krumplinudlira szintén tehetünk belőle 1-2 kanállal. A natúr sült húsokat szintén ízesíthetjük ezzel a kencével, akár már a sütést megelőzően is.

A kenyerek, zsemlék, kiflik világában szintén van mit keresnie a medvehagymának. A kelt tésztába magába is beledolgozhatjuk mind az olajban vagy olvasztott vajban megáztatott növényt, mind a pesztót. Extra szín- és ízélmény lesz a jutalmunk, amelynek egy része már sütés közben be fogja teríteni az otthonunkat.

Medvehagyma húsokhoz

A húsokat nem csak medvehagymás páclében készíthetjük elő, hanem medvehagymás töltelékeket is készíthetünk csirkecombhoz, pulykaszárnyhoz vagy épp dagadóhoz. A fűszernövényt a kedvenc fasírozottunkba, stefániánkba belekeverhetjük, szintén jobb eredményt érünk el, ha már olajban vagy más zsiradékban áztatott fűszert használunk, természetesen az olajakkal együtt. A friss leveleket is tehetjük a húshoz, zsebes karajba, sajtos-tejfölös tarjába mehetnek a szép medvehagyma levelek. Az egyben sült húsok alá készített zöldségekbe szintén keverhetünk egy keveset.

Medvehagyma és a tejtermékek

A medvehagyma nagyon jól muzsikál a tejtermékekkel. A fokhagymás tejben pácolt pulyka vagy csirke készülhet medvehagymás tejben vagy joghurtban, a tavasz első görög uborkasalátáját szintén készíthetjük medvehagymás görög joghurttal, a körözöttbe szánt újhagymát nyugodtan helyettesíthetjük vele, sőt a krémsajttal megkent szendvicsre szintén szórhatunk vékonyra metélt medvehagymát (a snidling helyett vagy mellett). A medvehagymát felhasználhatjuk még a sós túrós lepényhez, a rezgős túrógombóchoz vagy a túrófánkhoz, ami sósan kitűnő körete bármilyen ragunak, pörköltnek vagy paprikásnak, apróra szaggatva pedig a krémleveseket tehetjük még jobbá vele.

getett-teszta-sajtkremmel.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!