Receptfeltöltés
Életmentő spejz: egy zacskó tészta
2017.10.27.
Életmentő spejz: egy zacskó tészta
Szerző: Wessely Márta

Nagyanyáink számára a kamra még mást jelentett. A föld adta terményeket gondosan eltették télire, és amit nem termeltek meg, abból is volt mindig a spejzban. Ma már nem feltétlen tesszük a kamra polcára az egész téli betevőt, de az biztos, hogy most sem árt, ha vannak olyan vésztartalékaink, amihez hó végén vagy egy hirtelen jött vendégség esetén nyúlhatunk.

A tészta valóban életmentő alapanyag, amit rengeteg ételbe felhasználhatunk. A tészta lehet alapja egy tartalmasabb vagy egyszerűbb levesnek, a főételek hosszú sorát készíthetjük el vele és még a desszertek között is akad néhány, amely megkívánja a száraztésztát.

Levesbe vele!

A leveseknél általában a tészta a sűrítést, a gazdagítást hivatott képviselni, olyankor kerül a levesbe, ha úgy érezzük, hogy az egytálétel-léthez még a leves tartalmasságából hiányzik egy kevés De vannak tészta-bázisú leveseink is, amelyek közül az egyik legkedveltebb klasszikus a lebbencsleves. Ezt a levest nem feltétlen kell csuszatésztából, lebbencstésztából készíteni, a fodros nagykocka vagy akár a széles metélt is jó alapja lehet, hiszen ennek az ételnek a karakterét a pirított tészta adja meg. Ezt a módszert nem csak a leveseknél alkalmazhatjuk, hanem a klasszikus tésztaételeknél is: egészen új dimenzióba emeli a pirított tészta a káposztás tésztát, de még a grenadírmarsot is.

Tésztás főételek

A gránátos kockán kívül számtalan étel készíthető tészta alapon. A magyar konyha klasszikusának tekinthető túrós csusza fixen ide tartozik, de ha kevés az időn és szűkösek a lehetőségeink, akkor az olasz gasztronómia is a segítségünkre siet. Készíthetünk olíva olajos, fokhagymás tésztát, egy egyszerű paradicsomos spagettit, de nagy sikert érhetünk carbonara vagy épp bolognai mártással készített fussili, penne esetén is. S akkor még nem is említettük a gyerekek nagy kedvencét, a tejfölös-sajtos tésztát, ami biztos befutó bárki számára.

A tésztás főételek nagy családjába tartoznak még a csőben sült tésztás fogások, amelyeket húsos vagy zöldséges változatban is elkészíthetünk. Ezeknél az ételeknél ugyan többet kell várni a kész fogásra, ellenben a tésztát nem szükséges előfőzni, ha kellő mennyiségű folyadékkal sütjük össze. Köztes megoldást jelent a platnin készíthető tejszínes vagy paradicsomos tészta, ahol a nagyobb mennyiségű szaftban főzzük készre a tésztát és nem külön főzővízben.

Desszert száraz tésztából

Bár ma már főleg csak a menzákon találkozni vele, a széles metéltből készülő vargabéles egykoron igazi úri csemegének számított, amit repülővel szállítottak Kolozsvárról Pestre. A vargabéles elkészítése ugyan igényel némi időt és energiát, de cserébe egy egész tepsi desszert születik belőle. A széles metéltből persze ennél jóval egyszerűbben is lehet desszert, csupán cukorral kevert darált dió vagy mák szükségeltetik hozzá. A mákos metéltet keverhetjük szilvalekvárral, sőt akár kis időre a sütőbe is betehetjük. A mocskos tésztának csúfolt étel akkor a legfinomabb, ha a sütőből kivett tésztára langyos vaníliaöntetet csurgatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!